Magabiztosan győztek a paraguayiak

Vágólapra másolva!
2010.06.20. 13:20
A labdarúgó-vb F-csoportjának negyedik mérkőzésén a paraguayiak támadólag léptek fel az elején, de a szlovák védelem sokáig állta a sarat. A 27. percben Enrique Vera egy szép találattal megszerezte a vezetést, onnantól kezdve pedig az történt a pályán, amit a dél-amerikaiak akartak: ügyesen járatták a labdát a mezőnyben, gólhelyzeteket alakítottak ki és csírájában fojtották el a szlovák támadásokat. A 85. percben aztán Riveros találata megpecsételte északi szomszédaink sorsát.



A jobb oldalon látható Enrique Vera (13) lőtte a paraguayiak első gólját (Fotó: Action Images)
A képre kattintva megtekintheti online közvetítésünket a mérkőzésről!
A jobb oldalon látható Enrique Vera (13) lőtte a paraguayiak első gólját (Fotó: Action Images) A képre kattintva megtekintheti online közvetítésünket a mérkőzésről!

 
Az előzetesen megadott kezdőcsapatokhoz képest csak északi szomszédainké változott: Marek Cech helyett a szlovákiai magyar Saláta Kornél szerepelt a védelemben. Csapata a dél-amerikaiak ellen próbálta visszaszerezni az új-zélandiak ellen elveszített pontokat, mint azt beharangozónkban kifejtettük.

A harmadik percben a paraguayiak alakították ki az első gólhelyzetet: Roque Santa Cruz engedett maga elé egy labdát a 16-oson, és azonnal lőtt is, ám Ján Mucha szépen védett. A következő öt percben a mezőnyben próbálta meg támadásra csalogatni ellenfelét Paraguay, de a szlovákok szemmel láthatóan kontrákra rendezkedtek be, így aztán állandósult Lucas Barriosék fölénye. A 19. percben Cristian Riveros bal oldali szabadrúgása csak centikkel szállt el a bevetődő Paulo da Silva feje fölött, majd nem sokkal később ismét az előbbi lőtt kapura 20 méterről, ám Mucha sajátos technikával (letérdelve először két tenyérrel a földre pattintva) megfogta a középre tartó labdát.

A 23. percben Justo Villar hosszú kirúgása után Nelson Haedo Valdez sarkalt szépen Barrios elé, aki a 16-os jobb sarkáról nem sokkal lőtt a rövid felső fölé. A 27. percben góllá érett a dél-amerikaiak akarata: Enrique Vera tört be középen Barrios kiváló kiugratásával Ján Durica és Zdeno Strba között, majd 11 méterről bevette Mucha kapuját egy jól helyezett, a jobb alsó sarokba vágódó lövéssel. 0–1

Ez volt az 50. vb-gól Dél-Afrikában.

A bekapott találat után azonnal visszaálltak a dél-amerikaiak, a szlovákok pedig megpróbáltak támadni, ám átadásaikba rendre hiba csúszott. A 39. percben Saláta adta el a labdát kapujától 25 méterre, Santa Cruz kilépett az ajándék Jabulanival és kapura is lőtt, Mucha azonban szépen spárgázva mentett.

Az első félidő tehát paraguayi vezetéssel zárult, nem érdemtelenül, hiszen többet és veszélyesebben támadtak északi szomszédainknál, és kevesebbet is hibáztak.

A második játékrész szintén nem álomjátékkal kezdődött, főleg egymás hibáiból éltek a csapatok, mondhatni, hozták az idei vb-átlagot. A 62. percben Durica tört előre szépen, de az utolsó pillanatban Da Silva és Carlos Bonet egyesült erővel szögletre mentett előle.

A 68. percben a szürkén futballozó Valdez helyére a bal oldali középpályást, Aureliano Torrest küldte be a szövetségi kapitány, Gerardo Martino, ezzel is kifejezve elégedettségét az eredménnyel. Nem sokkal később mégis kis híján megduplázták előnyüket fiai: Santa Cruz ment el szépen a bal oldalon, beadását 12 méterről csak centikkel fejelte a kapu mellé Vera. A 77. percben A. Torres tört előre, és 18 méterről lőtt is, alig tévesztve célt.

 NSO VB-CSAPATMUSTRA
Szlovákia
Paraguay

Roppant agresszíven támadták le a paraguayiak az európaiakat már azok 16-osánál, többször is komoly zavart okozva a szlovákoknál, akik közül egyedül a kapitány fia, ifjabb Vladimir Weiss vette fel érdemben a harcot az ellenféllel, Marik Hamsík pedig tíz percekre elbújt a mezőnyben. A végére beállt a felépült gólrekorder, Óscar Cardozo is a másodk félidőben láthatatlan Barrios helyére, míg a másik oldalon a mérkőzés elején többször is hibázó Salátát váltotta a villámgyors szélső, Miroslav Stoch.

A 85. percben eldőlt a meccs: A. Torres bal oldali szabadrúgását Da Silva fejelte le Riveros és Cardozo közé, akik közül Riveros szinte elvette a labdát csapattársától, majd 15 méterről elemi erővel félmagasan a kapu jobb oldalába bombázott. 0–2

 ÉRTÉKELJE A JÁTÉKOSOKAT!
Osztályozza a találkozó futballistáit!

A ráadás perceiben megszületett az első szlovák kapura lövés, ám Róbert Vittek bombáját Villar kiütötte a léc alól.

Magabiztos és megérdemelt győzelmet aratott a szlovák válogatott fölött a paraguayi, hiszen sokkal többet támadott és jóval több gólhelyzetet alakított ki, mint ellenfele, amely az összecsapás során csak egyszer lőtt kapura – a 92. percben...

A dél-amerikaiak ezzel a győzelemmel fél lábbal már a legjobb 16 között érezhetik magukat, míg a szlovákoknak a következő fordulóban a vb-címvédő olaszokat kellene fölényesen legyőzniük a továbbjutásért, ha az megveri ma Új-Zélandot.

 
 
AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
  1. Paraguay2113–1+2 4  
  2. Olaszország111–10 1  
      Új-Zéland111–10 1  
  4. Szlovákia2111–3–2 1  
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik