Forlán az első duplázó, bajban a házigazda

Vágólapra másolva!
2010.06.16. 20:30
null
A KÖZVETÍTÉS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Uruguay Diego Forlán duplájával és Álvaro Pereira góljával 3–0-ra legyőzte a házigazda Dél-Afrikát a labdarúgó világbajnokság csoportkörének második fordulójának nyitó mérkőzésén. Forlán az első játékos a tornán, aki két gólt szerzett, Dél-Afrika pedig a vb-k történetének első olyan házigazdája, amely az első két mérkőzése után még nyeretlen.

Oscar Tabárez a franciák ellen kettő, most viszont három csatárt nevezett az uruguayi kezdőcsapatba, egyértelmű tehát, hogy a három pont megszerzése volt a dél-amerikai kapitány célja. A házigazdáknál ezúttal is egy szem előretolt ék szerepelt Katlego Mphela személyében.

Az első percekben Diego Forlán több szabadrúgást is elvégezhetett, de sem a kapura lövése, sem a beívelése nem okozott gondot. A másik oldalon a torna első gólját szerző Siphiwe Tshabalala célozta meg kétszer is a 24. születésnapját ma ünneplő Fernando Muslera kapuját, mindkétszer rosszul.

A nyitó meccs hőse után ismét az uruguayi legények következtek. Luis Suárez lövését még védte Itumeleng Khune, Forlán mintegy húsz méterről eleresztett bombáját azonban csak nézni tudta, a labda pedig a lécről a hálóba vágódott. 0–1

A vezetés megszerzése után is Uruguay játszott veszélyesebben, Suárez például csak centikkel tévesztette el a bal felső sarkot, Dél-Afrika pedig súlytalannak tűnt, a 40. percben Mphela fejese sem találta el a kaput. Az első félidő utolsó komolyabb helyzetének ez bizonyult, a szünetre az uruk egygólos előnnyel vonulhattak.

A második játékrész elején semmi sem utalt arra, hogy feljavulna Dél-Afrika támadójátéka. Ezzel szemben a vendégek előtt rövid időn belül kétszer is jó lehetőség nyílt előnyük növelésére, de Edinson Cavani mellé helyezett Suárez centerezését követően, míg Diego Luganónak egy beívelésnél a hátára pattant a labda. 

A dél-afrikai támadások többnyire már az uruguayi térfél közepén elhaltak, Carlos Alberto Parreirának főhetett a feje, csapata inkább keménykedéssel tűnt ki, mintsem jó játékkal.

Egy apró kihagyás azonban sokba kerülhetett volna a dél-amerikai csapatnak, ezt jelezte Mphela helyzete is: a csatár egy jobb oldali beadás után megelőzte Muslerát, ám fejese mellément. 

A hazaiak egyre nagyobb erőket mozgósítottak az egyenlítés érdekében, így egyre többször eljutottak az ellenfél kapujáig, ám ezzel egyidejűleg hátul még inkább fellazultak.

A 80. percben még nehezebb helyzetbe került Dél-Afrika, Forlán ugyanis elsőként a torna során megszerezte második gólját is. Az Atlético Madrid csatára a Suárez buktatásáért megítélt büntetőt vágta be kíméletlenül a csereként beállt Moeneeb Josephsnek, aki a tizenegyest megelőző szituáció után piros lapot kapó Khune helyére állt be. 0–2

Tizenegy emberrel nyolcvan perc alatt egy gólt sem tudott szerezni a hazai gárda, így csoda lett volna, ha tíz perc alatt tíz emberrel kettőt is tud. Inkább az volt a kérdés, hogy lesz-e háromgólos uruguayi siker. Nos, lett, mivel Álvaro Pereira is betalált a végén, így 3–0 lett a vége.

Ezzel Dél-Afrika lett az első olyan házigazda a vb-k történetében, amely az első két mérkőzése után még nyeretlen. Uruguay jó helyzetből várhatja a záró meccsét a csoportban, míg a hazaiaknak első számú kapusuk nélkül kellene megverniük Franciaországot, hogy legyen esélyük a továbbjutásra.

 


A KÖZVETÍTÉS MEGTEKINTÉSÉHEZ  KATTINTSON A KÉPRE!
A KÖZVETÍTÉS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA 
  1. Uruguay 2 1 1 3–0 +3  4  
  2. Mexikó 1 1 1–1   0 1  
  3. Franciaország 1 1 0–0   0 1  
  4. Dél-Afrika 2 1 1 1–4 –3  1  
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik