Előrehozott döntőre készül Spanyolország

Vágólapra másolva!
2010.06.25. 18:17
null
Del Bosque tudja, a spanyolok kezében van a továbbjutás sorsa (Fotó: Action Images)
A H-csoport utolsó fordulójával lezárul a dél-afrikai világbajnokság csoportköre. Nagy izgalmak várhatóak még a két esti találkozón, mivel a nagy esélyesnek tartott spanyol válogatott sorsdöntő meccset vív Chile ellen. Ottmar Hitzfeld, a svájci válogatott szövetségi kapitánya ígéri, Honduras ellen végre a támadásoké lesz a főszerep csapatánál.

A spanyol válogatottnak győzelemre van szüksége Chile ellen, ha biztosan tovább akar jutni a H-csoportból. A madridi Marca napilap előrehozott döntőként emlegette a találkozót. Pedig a torna előtt úgy tervezték, hogy a ma esti meccsen már a cserejátékosok kapnak szerepet.

„Mindig a soron következő mérkőzés a legfontosabb, de persze játékos- és edzőkarrierem során is voltak kulcsfontosságú meccseim. Bízom benne, hogy nem a Chile elleni lesz a legfontosabb ezen a tornán, hanem az utána következő találkozók" – mondta Del Bosque.

SPANYOLORSZÁG ÉS CHILE EGYMÁS ELLEN
7 mérkőzés, 6 spanyol győzelem, 1 döntetlen, 0 chilei győzelem

„Kiegyensúlyozott, mindkét fél számára nehéz meccsre számítok. Chile bármelyik együttesnek megnehezítené a dolgát. Két nagy erőssége van: a nyomásgyakorlás és a kontratámadások. Ezeket kiválóan alkalmazzák, de nem a labdatartásra építenek" – tette hozzá a mester.

A spanyol szakember úgy fogalmazott, nem úgy tervezték, hogy három ponttal vágnak neki a csoport utolsó meccsének, de ha már így alakult, akkor az utolsó meccset meg kell nyerni, hogy biztosan a nyolcaddöntőbe jusson a csapat.

„Azért jöttünk, hogy részt vegyünk a világbajnokságon, megpróbáljuk felvenni a versenyt az ellenfelekkel, de sohasem mondtuk, hogy mi vagyunk a torna esélyesei. A csapatunk alázatos, és tiszteli az ellenfeleket" – mondta Del Bosque.

A H-csoport tabellájára tekintve a chilei válogatott helyzete kedvezőnek tűnik, de egy vereség könnyen Marcelo Bielsa együttesének búcsúját jelentheti, ha Svájc legyőzi Hondurast, és jobb gólkülönbségre tesz szert, mint Chile. A dél-amerikai együttes kapitánya – annak ellenére, hogy csapatának egy döntetlen is nyolcaddöntőt érne – a győzelemre hajt.

„Nehezebb a döntetlenért küzdeni, mint a győzelemért. Nem szabad a másik találkozó állását figyelni és ez alapján változtatni a taktikánkat. Már régóta ugyanabban a stílusban játszik a csapatom. Megpróbáljuk felülmúlni az ellenfelet, birtokolni szeretnénk a labdát, és támadni" – mondta Bielsa, aki szerint Spanyolország győzelmet érdemelt volna Svájc ellen.

„Az eredményeket nem szavazatokban mérik, de ami az érdemeket illeti, Spanyolország és Svájc között legalább két-három gólnyi különbség volt a spanyolok javára" – jelentette ki a chilei kapitány.

Svájc számára ma teremhet meg a spanyol válogatott legyőzésének gyümölcse: a Chilétől kikapó együttes a csoport leggyengébb csapatával csap össze, és ha sikerül javítania gólkülönbségén, vagy úgy nyer, hogy a másik meccsen döntetlen születik, akkor nyolcaddöntős lehet.

„Mindenki arra számít, hogy Svájc könnyedén győz. Elismerem, hogy nem az ellenfelünk a meccs esélyese, de Honduras erős gárda. A spanyolok ellen mi voltunk az esélytelenebbek, de jól védekeztünk, és a kontratámadásaink is hatékonyak voltak" – mondta Hitzfeld, aki tisztában van vele, hogy Honduras ellen gólokat kell szerezni.

„Chile ellen arra kényszerültünk, hogy védekezzünk Valon Behrami kiállítása után. Honduras ellen legalább két góllal kell győznünk a biztos továbbjutás érdekében, és úgy érzem, hogy képesek vagyunk erre" – jelentette ki a német szakember.

Azért Hondurast sem szabad teljesen leírni, bár a közép-amerikaiak csak akkor léphetnének tovább, ha győznének, Spanyolország kikapna, és Reinaldo Rueda együttesének gólkülönbsége legalább néggyel javulna a spanyolokéhoz képest.

„Nagy lesz a nyomás rajtunk a Svájc elleni meccsen, de megpróbáljuk a saját játékunkat játszani, és bízunk benne, hogy büszkévé tehetjük a hondurasiakat. Ma eldől a sorsunk. Még van egy kis matematikai esélyünk a továbbjutásra, amely a másik meccstől is függ. El kell kezdenünk gólokat lőni, ami eddig nem sikerült" – mondta Rueda.

 VB 2010
H-CSOPORT, 3. FORDULÓ – A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
CHILE–SPANYOLORSZÁG
Pretoria, Loftus Versfeld Stadion, 20.30. Vezeti: M. Rodríguez (mexikói)
CHILE: Bravo – Isla, Medel, Ponce, Jara – Millar, Valdivia, Vidal – A. Sánchez, H. Suazo, Beausejour. Szövetségi kapitány: Marcelo Bielsa
SPANYOLORSZÁG: Casillas – S. Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila – Xavi, Busquets, Xabi Alonso – Iniesta, F. Torres, Villa. Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
 
SVÁJC–HONDURAS
Bloemfontein, Free State Stadion, 20.30. Vezeti: Baldassi (argentin)
SVÁJC: Benaglio – Grichting, Von Bergen, Lichtsteiner, Ziegler – Barnetta, Inler, Huggel, Fernandes – Frei, Nkufo. Szövetségi kapitány: Ottmar Hitzfeld
HONDURAS: Valladares – Mendoza, Chávez, Figueroa, Izaguirre – Álvarez, W. Palacios, Guevara, Espinoza – Pavón, D. Suazo. Szövetségi kapitány: Reinaldo Rueda

 

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
  1. Chile 2 2 2–0 +2  6  
  2. Spanyolország 2 1 1 2–1 +1  3  
  3. Svájc 2 1 1 1–1 0 3  
  4. Honduras 2 2 0–3 –3  0  

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik