Elképzelhető, hogy betiltják a vuvuzelákat

Vágólapra másolva!
2010.06.13. 15:51
null
Lehet, hogy betiltják a vuvuzelákat? (Fotó: Action Images)
Több televíziós társaság és a szurkolók panasza miatt a helyi szervezőbizottság már nem zárja ki teljesen, hogy megtiltják a vuvuzelák használatát a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság stadionjaiban. A francia labdarúgó-válogatott védője, Patrice Evra szerint az európai fül számára szokatlan hangot adó eszköz hozzájárult ahhoz, hogy Franciaország nem tudott győzni Uruguay ellen a világbajnokság 1. fordulójában.  

„Ha okot látunk rá, akkor igen – fogalmazott az esetleges tilalmat firtató BBC-kérdésre válaszolva Danny Jordaan, a szervezők vezetője. – Mindig is azt mondtuk, hogy ha a játéktéren landolnak, akkor lépni fogunk."

„Szabályozott keretek közé akartuk terelni a vuvuzela használatát. Megkértük a szurkolókat, hogy a himnuszok alatt, valamint a hivatalos bejelentések közben ne zajongjanak. Nem könnyű, de minden tőlünk telhetőt megteszünk. Személy szerint az éneklést preferálom, amellyel varázslatos hangulatot lehet teremteni a stadionban. Az apartheidkorszakban is állandóan énekeltünk, ez egy olyan képességünk, amellyel ki tudjuk fejezni az érzéseinket" – tette hozzá Jordaan.

A tv-csatornákat persze nem ez aggasztja, hanem a műanyag fúvós hangszer, illetve használói által csapott zaj, amely igencsak zavaró a közvetítések során.

A karhosszúságú, trombitához hasonlatos eszköz zulu nyelvű elnevezése is az egyetlen ezzel végezhető tevékenységre utal, a vuvuzela jelentése ugyanis „zajt csapni”.

A francia labdarúgó-válogatott védője, Patrice Evra az első játékos, aki felemelte hangját a dél-afrikai levegőkürt, a vuvuzela miatt. A Manchester United játékosa szerint az európai fül számára szokatlan hangot adó eszköz hozzájárult ahhoz, hogy Franciaország nem tudott győzni Uruguay ellen a világbajnokság 1. fordulójában.

„Egész éjjel nem tudtunk aludni, mert délután hattól hajnalig fújták a szurkolók a vuvuzelát az utcákon. A pályán pedig nem hallottuk egymást" – nyilatkozta Evra, aki szerint a megfelelő kommunikáció hiánya hozzájárult ahhoz, hogy Franciaország pénteken nem tudta legyőzni Uruguayt.

„Ez volt az első alkalom, hogy ez megtörtént velünk. Csak testbeszéddel tudtunk kommunikálni, mert különben nem hallottuk, amit egymásnak mondtunk a pályán" – csatlakozott társa véleményéhez Yoann Gourcuff.

Mint ismeretes, a két csapat az A-csoportban 0–0-s döntetlent játszott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik