Egy őrült naplójából: Fel, vörösök!

Vágólapra másolva!
2010.06.07. 23:37
null
 Bielsa (bal szélen) a támadófoci híve, így játékosai gyakran örülhetnek egy-egy gól után (Fotó: Action Images)
Marcelo „El Loco”, azaz „az Őrült” Bielsa, a chilei válogatott argentin szövetségi kapitánya játékoskorában kérlelhetetlen védőként szerzett magának hírnevet és ellenségeket, edzőként viszont egy pacifista típusú huszárvágással a támadójáték megingathatatlan hívévé vált.

Amikor Bielsa 2007-ben a Copa América-kudarcot követő nagytakarítás után elvállalta a chilei szövetségi kapitányi posztot a helyi legenda, Nelson Acosta utódaként, rögtön megnyert egy fontos párharcot, hiszen évi 1.5 millió dolláros fizetést alkudott ki magának, és 2010-ig írt alá. Nem kezdődött éppen eredményesen chilei karrierje, ám miután meghúzott néhány személyi változtatást, 2008 októberében legyőzték az argentinokat, és ha nem is díszlépésben, de könnyedén jutottak ki a dél-afrikai seregszemlére.

Gólképes védelem

A „vörös"-nél, a chilei válogatottnál csak a brazilok rúgtak több gólt a selejtezők során, eggyel (33-at), igaz, a selecao csak feleannyit kapott, mint a 22 találatot benéző Bielsa-legénység. Még a tovább nem jutó Kolumbia is csak 18-szor kapitulált… Pedig igazán kiváló kezdőkapussal büszkélkedik a válogatott a csapatkapitány Claudio Bravo (Real Sociedad) személyében, a védelemben pedig több olyan játékosra is számíthat Bielsa, akik európai gárdákban keresik kenyerüket és az alkalmat a támadások megakadályozására: a rutinos középhátvéd, Pablo Contreras a PAOK, a védelem összes posztján és szűrőként is bevethető Arturo Vidal a Leverkusen, a középső védő Gonzalo Jara a West Bromwich alkalmazottja. A sor két alaptagja a szintén multifunkcionális Waldo Ponce (Universidad Católica) és a középen szereplő Gary Medel (Boca Juniors). A Ponce, Medel, Jara, Cereceda, Vidal ötös bármilyen összeállításban alkothat védelmi hármast vagy négyest Bravo előtt, azt azonban ne feledjük, hogy a selejtezők során igencsak „gólképesnek" bizonyultak.

Fernándezre és Gonzálezre várva

A 3–3–1–3-as taktikai felállást preferáló Bielsa középpályássorában igen gyakran variálta a selejtezők során a középső szűrők személyét (Marco Estrada, Vidal, Medel, Carlos Carmona, Mauricio Isla, Claudio Maldonado), az irányítói szerepkör viszont egyértelműen az 1986-os születésű Matías Fernándezé, 2006 legjobb dél-amerikai játékosáé. Fernándezen áll vagy bukik a Roja kreativitása, amihez a legtöbbet a CSZKA Moszkva balszélsője, Mark González teheti hozzá. Fernández helyettese az al-Aint erősítő Jorge Valdivia lehet, Gonzálezé pedig a CF Américában légióskodó, villámgyors Jean Beausejour.

 

Nem érheti szó Suazo gólerősségét

Bielsa és Chile legjobb támadója egyértelműen a selejtezők során tíz találatig jutó Humberto Suazo, akit remekléseinek hatására el is vitt a spanyol Real Zaragoza. A bal szélen a már említett González, Beausejour páros, a másik szélről a xerezes Fabián Orellana vagy az udinesés Alexis Sánchez támogatásában bízhat leginkább. A korai kvalifikációs szakaszban pályára lépett egyébként a nagy Marcelo Salas is, sőt kétszer eredményes volt, de ő még 2008 végén visszavonult. Jó hír viszont a Chile-fanok számára, hogy visszatért a nemzeti csapatba néhány olyan játékos, akit még 2007-ben, a Copa-kudarc után száműztek. Közülük a védő Contreras mellett a legértékesebb chilei futballista, a Besiktas ballábas támadó középpályása, egyik motorja, Rodrigo Tello tehet legtöbbet a vb-sikerért.

Dél-Amerika hollandjai

Bielsa 2007 elején az Argentína ellen 0–2-vel és a Bravo – Álvarez, Ponce, Riffo – Fierro, Iturra, Vidal – Matías Fernández – Rubio, Suazo, González összeállításban kezdte a sorozatot, és ehhez a hadrendhez ragaszkodott is, egy-két kivételtől eltekintve (ilyenkor a 4–3–3-as hadrendet választotta). Az utolsó előtti fordulóban a továbbjutást már a Bravo – Medel, Ponce, Vidal – Millar, Carmona, Beausejour – Matías Fernández – Orellana, Suazo, González kezdővel harcolták ki hőseink, de a vb-n aligha meri csak három védővel kiállítani csapatát az argentin kapitány. Dél-Amerika hollandjaitól tehát támadó szellemű, a földrésznek megfelelően harcos (itt-ott durva), a szélsőjátékra és Fernández karmesteri talentumára épített játékot várhatunk a 2010-as világbajnokságon. Hogy mindez mire lehet jó? Ha továbblépnének csoportjukból, azt máris „Őrült” siker(e)ként könyvelnék el. Talán még az évi másfél millió dolláros jövedelmen is srófolhatna egy kicsit az argentin…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik