Chile 1962 után ismét vb-meccset nyerne

Vágólapra másolva!
2010.06.16. 10:59
null
A chilei játékosok győzelemre törnek (Fotó: Action Images - archív)
A H-csoportban szinte minden figyelem Spanyolországra irányul, de az Európa-bajnok spanyol válogatott Svájc elleni mérkőzése előtt Honduras és Chile is bemutatkozik a dél-afrikai világbajnokságon. A dél-amerikaiak az 1962-es hazai rendezésű vb óta várnak újabb győzelmükre.

„Miért ne juthatnánk be a legjobb négy közé?" – tette fel a költői kérdést a chilei válogatott kapitánya, Claudio Bravo a dél-amerikaiak első, Honduras elleni csoportmérkőzése előtt.

A KÉT CSAPAT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI
CHILE Jan. 20.: Panama 2–1, márc. 31.: Venezuela 0–0, máj. 5.: Trinidad és Tobago 2-0, máj. 16.: Mexikó 0–1, máj. 30.: Izrael 3–0, jún. 9.: Új-Zéland 2–0
HONDURAS Jan. 24.: Egyesült Államok 3–1, márc. 3.: Törökország 0–2, ápr. 21.: Venezuela 0-1 máj. 27.: Fehéroroszország 2–2, jún. 2.: Azerbajdzsán 0–0, jún. 5.: Románia 0–3

„Csapatunk képes rá, hogy nagyszerű eredményeket érjen el, de azt is jól tudjuk, hogy nem szabad elszállnunk. Jelenleg a legfontosabb mérkőzés számunkra a Honduras elleni találkozó" – vett vissza a túlzott optimizmusból a Real Sociedad kapusa.

A világért sem szeretnénk lelohasztani a chileiek lelkesedését, de jegyezzük meg, hogy legutóbb 1962. június 16-án nyertek mérkőzést világbajnokságon, és idestova 13 találkozó óta tartó nyeretlenségi sorozatuknál keresve sem találunk hosszabbat. (Érdekesség, hogy Chile 1998-ban továbbjutott a csoportjából, de akkor három döntetlent játszott.)

Marcelo Bielsa szövetségi kapitány együttesének egyébként csoportriválisai közül Honduras ellen van a legnagyobb esélye a régóta várt győzelem megszerzésére, de a közép-amerikaiak nem adják majd könnyen a bőrüket.

„A chileiek ellen nagyon nehéz játszani, nem hagynak sok helyet az ellenfélnek, és nagyon jól járatják a labdát a középpályán. Így amikor nálunk van a labda, igyekeznünk kell megtartani azt, ha pedig elveszítjük, minél hamarabb visszaszerezni, így okozhatunk nekik problémát" – vélekedett Hendry Thomas, a hondurasiak középpályása.

VB-CSAPATMUSTRA
 CHILE
 HONDURAS

Honduras eddig egyetlen alkalommal szerepelt világbajnokságon, de 1982-ben nem nyert mérkőzést a Los Catrachos, igaz, az országban a mai napig hősként tisztelik a spanyolországi tornán két döntetlent elérő válogatott tagjait.

Reinaldo Rueda fiai egyébként már játék nélkül is sporttörténelmet írnak Dél-Afrikában: korábban még sohasem fordult elő, hogy három testvér szerepeljen egy csapat vb-keretében. Ez annak következtében történt így, hogy tegnap behívták a sérült Julio César De León helyére Jerry Palaciost, akinek két fivére, Wilson és Johnny már eredetileg is ott volt a 23 fős keretben.

Érdekesség, hogy a Palacios-családban még két másik fiú is labdarúgó, Milton 2003 és 2006 között volt válogatott, míg a legfiatalabb Edwint három évvel ezelőtt elrabolták és meggyilkolták. „Minden, amit a labdarúgásban teszek, Edwinért teszem. Onnan felülről figyel engem" – nyilatkozta Jerry, miután megérkezett Dél-Afrikába.

 


VB 2010
H-CSOPORT, 1. FORDULÓ
HONDURAS–CHILE
Nelspruit, Mbombela Stadion, 13.30. Vezeti: Maillet (Seychelle-szigetek)
Honduras: Valladares – Sabillón, Chávez, Figueroa, Izaguirre – Turcios, W. Palacios, Guevara, R. Núnez – C. Pavón, D. Suazo. Szövetségi kapitány: Reinaldo Rueda

Chile: Bravo – Vidal, Ponce, Jara – Millar, M. Fernández, Carmona, Medel – M. González, H. Suazo, A. Sánchez. Szövetségi kapitány: Marcelo Bielsa

A mérkőzést élő, szöveges tudósításunk, illetve folyamatosan frissülő cikkünk segítségével is figyelemmel kísérhetik!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik