Bosszút állnak a németek vagy most is a spanyolok lesznek jobbak?

Vágólapra másolva!
2010.07.03. 03:25
null
Fernando Torres győztes gólja a 2008-as Európa-bajnokságon
Spanyolország és Németország találkozik egymással a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság mai elődöntőjében, amelyet a magyar Kassai Viktor vezet, és az összecsapás győztesére a hollandok várnak a fináléban. A spanyolok gyengén futballoznak mostanában, a németeknél pedig kidőlt egy alapember, no és ezúttal Paul sem bízik bennük...

 

Az Európa-bajnok selección egyértelműen aranyesélyesként érkezett a vb-re, ám a tornán eddig igen mérsékelt teljesítményt nyújtott, nyomokban emlékeztetett csak a spanyol válogatott 2008-as és 2009-es önmagára. Mégis eljutott – történelme során először – az elődöntőbe, és a németek ellen sem éppen esélytelenül lép pályára. 

„Nem azért jöttünk ide, hogy a negyedik helyen végezzünk – nyilatkozta Iker Casillas, az egyik legjobb formában lévő spanyol. – Kemény csata lesz a németek elleni, amely válogatottunk történelmének egyik legfontosabb találkozója lesz, fontosabb, mint a két évvel ezelőtti Eb-döntő."

Szintén nagy harcot vár David Villa, aki a legeredményesebb spanyol lett a világbajnokságokat tekintve, és már csak egy gólt kell szereznie, hogy a válogatott örök góllövőlistáján utolérje a 44 találatnál járó Raúlt. A Barcelonához igazoló támadó ugyanakkor elmondta, hogy természetesen nem az egyéni csúcsok lebegnek a szeme előtt, hanem a döntőbe jutás.

Szövetségi kapitánya, Vicente del Bosque senkinek sem árulta el tervezett kezdőcsapatát, de alighanem a paraguayiak elleninél marad, annak ellenére is, hogy Fernando Torres újfent borzasztó gyengén futballozott.

„Nagy a nyomás Torresen, de ez nem okoz neki gondot, hiszen klasszis játékos, és ebben nőtt fel – vélekedett a mester. – Az lesz a kezdőben, akiben megbízunk, aki a legmegfelelőbb erre."

Torres helyére Cesc Fabregas állt be az elmúlt mérkőzésen, és remekül is játszott, ám a válla és a szárkapocscsontja is megsérült. Raúl Albiol még mindig nem épült fel.

A várható spanyol kezdő
A várható spanyol kezdő

 

A 2008-as Európa-bajnokság fináléjában a spanyolok éppen Fernando Torres góljával verték meg a németeket, és erre mindkét gárdánál igen jól emlékeznek, lévén 19-en is ott lesznek a két keretben az Eb-résztvevők közül. A vb előtt még igencsak lesajnált németeknél senki sem szerzett több gólt ezen a tornán, senki sem játszott látványosabban és ilyen elsöprő lendülettel, adott tehát a „sansz a revánsra". Maga Franz Beckenbauer is azt nyilatkozta, hogy „a németek még soha nem játszottak ilyen jól korábban", nem lehet tehát kiindulni a két évvel korábbi eredményből.

„Össze sem lehet hasonlítani a mostani helyzetet a 2008-assal – vélekedett Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya. – Már a felkészülés alatt láttam, hogy játékosaim a csúcsra járatják majd magukat és a csapatot a vébén. Kombinatív futballunk és csapatjátékunk pedig folyamatosan fejlődik. Két éve ráadásul teljesen elfáradtunk a végére, ezért nem tudtuk uralni a játékot. Most már jóval veszélyesebbek vagyunk mindenki számára, és jobban járatjuk a labdát is."

A német válogatott, a Nationalelf számára csak az okoz gondot, hogy a bombaformában játszó jobbszélső, Thomas Müller eltiltása miatt nem léphet pályára, őt Piotr Trochowski pótolja. Egy játékos bajlódott csak sérüléssel a keretből, Cacau, de már ő is harcra kész. Villa egyik ellenfele a torna aranycipőjéért folytatott versenyben Miroslav Klose, aki négy találatnál jár (Müllerrel egyetemben), azaz eggyel van lemaradva spanyol vetélytársától. Klose udvariasan megdicsérte Villát, sőt, azt mondta róla, hogy majdnem olyan jó játékos a spanyol, mint Leonel Messi.

Bastian Schweinsteiger szintén nem esett a túlzott önbizalom csapdájába, hiszen a spanyolokat nemes egyszerűséggel a világ legjobb csapatának tartja, de kiemelte, hogy a németek rengeteget fejlődtek 2008 óta.

Egy igencsak lehetséges német kezdőcsapat
Egy igencsak lehetséges német kezdőcsapat

 

Némileg rontja az egymás elleni mérleget domináló németek esélyeit, hogy a nyolclábú oberhauseni mirákulum, Paul szerint a spanyolok nyernek, ám bízhatnak a Nationalelf-szurkolók abban, hogy a polip a 2008-as Eb alatt egyszer rosszul jósolt, éppen a spanyol–német döntő előtt, másrészt a hírhedten rossz látnok Pelé szerint a spanyolok nyernek. No és ne feledkezzünk meg Löw babonapulóveréről sem, bár éppen most mutatták meg a németek a rengeteg szerencsehozó ereklyét felvonultató Diego Maradona vezette argentinok ellen, hogy az elsöprő futball ellen nem lehet ellenszer semmilyen hókuszpókusz.

 

VB 2010 
ELŐDÖNTŐ
NÉMETORSZÁG–SPANYOLORSZÁG

Durban, Moses Mabhida Stadion, 20.30. Vezeti: Kassai Viktor (magyar)

NÉMETORSZÁG: Neuer – Lahm, Mertesacker, Friedrich, J. Boateng – Khedira, Schweinsteiger – Trochowski, Özil, Podolski – Klose

SPANYOLORSZÁG: Casillas – Ramos, Puyol, Piqué, Capdevila – Busquets, Xavi, Xabi Alonso – Iniesta, F. Torres, Villa

 A mérkőzés online közvetítését itt olvashatja.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik