„Görögös” portugál válogatott, Eb-aranyra éhes CR – ez vár a mieinkre

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.13. 19:20
null
Cristiano Ronaldo (jobbra) elöl megoldja a feladatot, a többieknek csak védekezni kell? (Fotó: Action Images)
Portugália, Ausztria és Izland lesz a magyar labdarúgó-válogatott ellenfele a 2016-os Európa-bajnokságon. Az első, legerősebb kalapból a portugálok kerültek az F-csoportba, akik a legutóbbi négy kontinensviadalból háromszor legalább az elődöntőig eljutottak, s Cristiano Ronaldo személyében a világ egyik legjobb futballistáját tudhatják csapatukban. A Nemzeti Sport Online ellenfeleket bemutató sorozata Portugáliával kezdődik!

Portugália sorozatban hatodszor kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra, 1996 óta egy kontinensviadalt sem hagyott ki, sőt mindig továbbjutott csoportjából. A párizsi sorsolást az első kalapból várhatta, a selejtezőben az ötcsapatos I-csoport első helyén végzett. A gárda hét pontot vert a második Albániára, kilencet a pótselejtezőn elvérző Dániára – igaz, nem kezdte jól a sorozatot.

A portugálok számára kudarccal végződő brazíliai világbajnokság után az Eb-selejtező első fordulójában Paulo Bento együttese óriási meglepetésre 1–0-ra kikapott odahaza a papíron jóval gyengébbnek számító Albániától – amely nem mellesleg most története első Eb-jére készül. A kínos vereség volt az utolsó csepp a pohárban, Bento a találkozó után lemondott, s a görög válogatottat négy éven át irányító Fernando Santos ült le a kispadra. A 61 esztendős portugál szakember irányításával sem történt látványos megújulás, ami a pályán látottakat illeti, de Portugália „hozta a kötelezőt”, s a többi csoportmérkőzését megnyerte – sőt, felkészülési mérkőzésen többek között Argentínát és Olaszországot is legyőzte, pedig az ezt megelőző negyven évben egyiket sem tudta két vállra fektetni.

José Gomes, Sáfár Szabolcs és Matus Sándor elemzése

ERŐSSÉGEK
+ Cristiano Ronaldo.
Portugáliával kapcsolatban kikerülhetetlen napjaink egyik legjobb labdarúgója. Ronaldo 31 éves lesz a júniusban rajtoló torna idején, esetében felesleges korral járó formahanyatlásról beszélni – ismerve fizikai és atletikus képességeit. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy a Real Madrid játékosának ez lesz az utolsó Eb-je, s ezzel együtt az utolsó lehetősége, hogy a válogatottal nagy tornát nyerjen. A háromszoros aranylabdás támadó elképesztő mennyiségben termeli a gólokat, az idén kis túlzással csak ennek köszönheti, hogy Lionel Messi és Neymar mellett esélyes az Aranylabdára. A selejtezőben hat meccsen lépett pályára, ötször volt eredményes, csapata tizenegy góljának csaknem felét ő szerezte. Ha elkapja a fonalat Franciaországban, a portugáloknak nem kell izgulniuk – legalábbis a csoportkörben.

SZAVAZÁS

Hogyan szerepel Magyarország Portugália, Ausztria és Izland ellen a 2016-os Eb-n?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

+Fényes jövő. Fernando Santos hű volt kijelentéséhez, miszerint bármelyik portugál labdarúgó előtt nyitva áll a nemzeti együttes kapuja. A Bentót váltó kapitány kinevezése óta 51 játékosnak küldött meghívót, keze alatt tizenöten debütáltak a felnőttcsapatban. Az U21-es Eb-n idén ezüstérmet szerző együttesből a Monacóban remeklő, 21 éves Bernardo Silva, a 23 esztendős William Carvalho és Joao Mário (22) – aki első válogatott meccsén, tavaly októberben Cristiano Ronaldo helyére állt be – egyre fontosabb láncszem Santos elképzeléseiben, de a Portót erősítő, csupán 18 éves Rúben Neves is kétszer pályára lépett, aki a Bajnokok Ligája történetének valaha volt legfiatalabb csapatkapitánya lett októberben. Ha a sors nem szól közbe, Santos tehetséges kerettel utazhat ez Eb-re – kérdés, a fiatalok kellően fel tudnak-e nőni a feladathoz. Persze nem kell hatalmas fiatalítási hullámra gondolni – a csapat gerincét továbbra is a rutinos játékosok adják.

+ Eredményesség és a közelmúlt. Ha a játék nem is olyan lenyűgöző, mint az a portugálok múltja alapján elvárható lenne, az eredmények mosolyt csaltak a drukkerek arcára. Santosszal a csapat rekordot jelentő hét tétmeccset nyert meg egymás után, sőt felkészülési mérkőzésen – ahogy már említettük – Argentína és Olaszország skalpját is begyűjtötte. A portugálok selejtezős meccsein egyaránt egy gól volt a különbség: az albánoktól 1–0-ra kaptak ki (még Bentóval), aztán sorozatban 1–0, 1–0, 2–1, 3–2, 1–0, 1–0, 2–1 következett. Úgy tűnik, Santos filozófiájában a győzelem fontosabb a látványos megoldásokat várók szórakoztatásánál. Bizakodásra adhat okot, hogy Portugália a legutóbbi négy Eb-n háromszor legalább az elődöntőig eljutott.

GYENGE PONTOK, VESZÉLYEK
Cristiano Ronaldo. A portugálok legnagyobb fegyvere visszafele is elsülhet. Portugália annyira CR-re épít, hogy kiszámíthatóvá és egyoldalúvá vált a játéka. Leegyszerűsítve kissé olyan a helyzet, mintha a portugálok a szilárd védelem mellett abban bíznának, hogy Ronaldo elöl valahogy megoldja a feladatot. A goal.com az Opta statisztikai elemzőrendszer segítségével kidolgozott egy algoritmust, amely a kapura lövések mennyisége, gyakorisága, pontossága és jelentősége alapján „izgatottsági” listába rangsorolta az Eb-selejtezős országokat, azaz az első helyen végző együttes a leglátványosabb, az utolsó a legunalmasabb futballt játssza. A listán Portugáliánál csak Ukrajna, Albánia, Wales és Románia végzett rosszabb helyen. A portugálok selejtezős meccseiken 95-ször lőttek kapura, összehasonlításképp a világbajnok németeknél 181-et regisztráltak – igaz, ők két meccsel többet játszottak, s a nem túl acélos Gibraltár ellen is két alkalommal gyakorolhatták a kapura lövéseket. Nani 18 lövéséből egy gól lett, Danny tíz próbálkozásából egy sem ment be a kapuba, Ronaldo 21/5-ös, 23 százalékos mutatóval zárt. Eb-t még nem nyert olyan együttes, amelyet egy játékosa cipelt volna a hátán. 1984-ben Michel Platini kilenc góllal segítette a franciákat, de neki olyan klasszis társai voltak, mint Jean Tigana vagy Alain Giresse, akik szintén oroszlánrészt vállaltak a diadalból.

Mi van, ha CR kidől? Ronaldo legnagyobb balszerencséje, hogy a legutóbbi, Luís Figo, Rui Costa, Paulo Sousa által fémjelzett portugál aranygenerációhoz túl fiatal volt, egy esetleges közelgő új nemzedékhez pedig már túl öreg. Nagy bajban lehetnek a portugálok, ha Ronaldo kidől, vagy ha egyszerűen nem játszik jól. A közelmúlt portugál kereteiben kevés olyan játékost találni, aki gond nélkül át tudná venni a karmesteri pálcát. Ronaldo a selejtezőkben az első és az utolsó fordulóban nem játszott. Az elsőben ugye Portugália kikapott Albániától, az utolsóban viszont CR nélkül nyert Szerbia ellen a lényegében tét nélküli találkozón. Portugália 2015-ben öt felkészülési meccséből hármat elvesztett, ebből kettőn Cristiano Ronaldo nem lépett pályára (Zöld-foki-szigetek 0–2, Oroszország 0–1).

ALAPFELÁLLÁS
Santos a selejtezőkön általában a 4–4–2-es és a 4–3–3-as felállást váltogatta. Ellenféltől függően volt, hogy Cristiano Ronaldo csatárt, és volt, hogy szélső középpályást játszott. A kapuban mind a nyolc csoportmeccsen Rui Patrício védett, a védelem középső részén és a bal oldalán általában ugyanazok szerepeltek, a jobbhátvéd poszton viszont nem találta még meg emberét Santos. A középpályán Joao Moutinho, Danny, William Carvalho és Tiago számít alapembernek, elöl Nani, Ricardo Quaresma és Éder szokott Cristiano Ronaldóval együtt szerepelni. Az ötgólos Ronaldo mellett csak Joao Moutinho tudott egynél többször betalálni a selejtezőben.

KULCSJÁTÉKOS

Ez CR utolsó esélye az Eb-aranyra? (Fotó: Action Images)
Ez CR utolsó esélye az Eb-aranyra? (Fotó: Action Images)

Cristiano Ronaldo. A Real Madrid gólvágója 123 alkalommal húzta magára a címeres mezt, s az Eb végéig jó eséllyel megdönti Luís Figo 127-es rekordját. A gólok tekintetében viszont már éllovas, 55-ször talált be a nemzeti csapatban, 2014-ben hagyta le Pauletát, akinek viszont jobb a gólátlaga (88 meccsen 47 találat). A kétszeres BL-győztes támadó kétségkívül korszakos futballista, aki mindkét lábával egyaránt jól bánik a labdával, s szinte bármely testrészével képes gólt szerezni. Ha már a góllövés szóba jött: nemrég új csúcsot állított fel klubjában, s a Real Madrid valaha volt legeredményesebb játékosa lett, miután Raúl 323 gólos rekordját átadta a múltnak. Ahogy a Real Madridban, a válogatottban is nagy szeletet vállal a szerzett gólokból. A pályán leginkább a széleken érzi jól magát, bár egyre gyakrabban szerepel középen, a befejező csatár posztján. Szinte bárhonnan képes gólt szerezni, magabiztosan értékesíti a tizenegyeseket és a szabadrúgásai is életveszélyesek (még akkor is, ha az utóbbi néhány évben hadilábon áll a gólszerzéssel e tekintetben). Világszerte milliók imádják, ugyanakkor szinte ugyanennyien (ha nem többen) utálják öncélú stílusa miatt. A portugál válogatottal 2004-ben, élete első nagy tornáján döntőt játszott, de a csapat hazai közönség előtt kikapott Görögországtól. Korábban azt nyilatkozta, akkor lenne teljes karrierje, ha a válogatottal aranyérmet szerezne egy nagy tornán. A legutóbbi Eb-n háromszor, a 2008-ason egyszer, a 2004-esen kétszer volt eredményes.

A SZÖVETSÉGI KAPITÁNY

Fernando Santos (Fotó: Action Images)
Fernando Santos (Fotó: Action Images)

Fernando Santos. A lisszaboni születésű edző – aki rövid játékos-pályafutása során szélső hátvédet játszott a Benfica ificsapataiban, a Marítimóban és az Estorilban – 2014 szeptemberében vette át a válogatott irányítását. Santos mérnöki diplomát szerzett 1977-ben, tíz évvel később azonban pályát váltott, s visszatért a futballba. Az Estorilnál hét évet töltött el, két osztályt ugorva az élvonalba juttatta a gárdát. Odahaza ezt követően négy évig az Estrela da Amadorát irányította, majd 1998 és 2001 között a Porto trénere volt, s első idényében bajnoki címet nyert. A Porto után Görögország és Portugália között „ingázott”: dolgozott az AEK-nál, a Panathinaikosznál, a Sportingnál, ismét az AEK-nál, majd a Benficánál és a PAOK-nál. Klubszinten egy bajnoki címet, két Portugál Kupát és két Szuperkupát, valamint egy Görög Kupát nyert. Görögországban négyszer választották meg az év legjobb edzőjének, s 2010 júliusában görög szövetségi kapitány lett. Irányításával a válogatott a 2012-es Eb-n a negyeddöntőig, a 2014-es vb-n a nyolcaddöntőig jutott. Klubcsapataira rendre támadó szellemű futball volt jellemző, ezért érdekes volt, amikor Otto Rehhageltől átvette a „betonvédelméről” elhíresült görög válogatottat 2010-ben. Santos azonban rugalmas edző hírében jár, kiválóan alkalmazkodott: úgy tudta saját arcára formálni az együttest, hogy közben annak fő erényét, a védekezést nem hagyta elveszni. Irányításával Görögország 49 mérkőzésen 56 gólt szerzett, s 36-ot kapott. Santos első portugál keretébe olyan játékosok is helyet kaptak, akik Paulo Bento idején száműzöttekként éltek (Ricardo Carvalho, Danny). Santos meghívót küldött Tiagónak, az Atlético Madrid 34 éves középpályásának is, aki 2010-ben visszavonult a válogatottól. Santos ezzel alátámasztotta állítását, miszerint bárki számításba jöhet a keret összeállításakor – kortól és klubcsapattól függetlenül. A kapitány jól kezeli a játékosokat, taktikai repertoárja roppant széles, s nem irtózik a változtatástól – akár mérkőzés vagy egy nagy torna közben is belenyúl csapatába, ha szükséges.

RÓLUNK MONDTÁK
Fernando Santos, a portugál válogatott szövetségi kapitánya: „Izzadtságszagú mérkőzésre számítok a magyarok ellen. Figyelemre méltó, hogy a selejtezőben Görögországot maguk mögé utasították. A csapat negyvennégy éve nem járt Eb-n, szeretné visszanyerni régi hírnevét. Óvatosnak kell lennünk, az Eb-n nincs könnyű meccs, ráadásul ellenünk mindenki extra motiváltan játszik.”

♦ AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG, A MENETREND

2016. június 10.–2016. július 10.
A 24 csapatot 6 négyes csoportba osztották. A csoportok első két helyezettje és a négy legjobb harmadik helyezett továbbjut a nyolcaddöntőbe. A nyolcaddöntőtől egyenes kieséses rendszerben zajlik a torna, a harmadik helyért nem rendeznek mérkőzést.

EURO 2016
A-CSOPORT
2016. június 10.21.00Franciaország–RomániaSaint-Denis, Stade de France
2016. június 11.15.00Albánia–SvájcLens, Stade Bollaert-Delelis
2016. június 15.18.00Románia–SvájcPárizs, Parc des Princes
2016. június 15.21.00Franciaország–AlbániaMarseille, Stade Vélodrome
2016. június 19.21.00Románia–AlbániaLyon, Stade des Lumières
2016. június 19.21.00Svájc–FranciaországLille, Stade Pierre-Mauroy
B-CSOPORT
2016. június 11.18.00Wales–Szlovákia
Bordeaux, Matmut Atlantique
2016. június 11.21.00Anglia–OroszországMarseille, Stade Vélodrome
2016. június 15.15.00Oroszország–Szlovákia
Lille, Stade Pierre-Mauroy
2016. június 16.15.00Anglia–WalesLens, Stade Bollaert-Delelis
2016. június 20.21.00Oroszország–WalesToulouse, Városi Stadion
2016. június 20.21.00Szlovákia–AngliaSaint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard
C-CSOPORT
2016. június 12.18.00Lengyelország–Észak-Írország
Nizza, Allianz Riviera
2016. június 12.21.00Németország–UkrajnaLille, Stade Pierre-Mauroy
2016. június 16.18.00Ukrajna–Észak-Írország
Lyon, Stade des Lumières
2016. június 16.21.00Németország–LengyelországSaint-Denis, Stade de France
2016. június 21.18.00Ukrajna–LengyelországMarseille, Stade Vélodrome
2016. június 21.18.00Észak-Írország–NémetországPárizs, Parc des Princes
D-CSOPORT
2016. június 12.15.00Törökország–Horvátország
Párizs, Parc des Princes
2016. június 13.15.00Spanyolország–Csehország
Toulouse, Városi Stadion
2016. június 17.18.00Csehország–Horvátország
Saint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard
2016. június 17.21.00Spanyolország–TörökországNizza, Allianz Riviera
2016. június 21.21.00Csehország–TörökországLens, Stade Bollaert-Delelis
2016. június 21.21.00Horvátország–SpanyolországBordeaux, Matmut Atlantique
E-CSOPORT
2016. június 13.18.00Írország–SvédországSaint-Denis, Stade de France
2016. június 13.21.00Belgium–OlaszországLyon, Stade des Lumières
2016. június 17.15.00Olaszország–SvédországToulouse, Városi Stadion
2016. június 18.15.00Belgium–ÍrországBordeaux, Matmut Atlantique
2016. június 22.21.00Olaszország–ÍrországLille, Stade Pierre-Mauroy
2016. június 22.21.00Svédország–BelgiumNizza, Allianz Riviera
F-CSOPORT
2016. június 14.18.00Ausztria–MAGYARORSZÁGBordeaux, Matmut Atlantique
2016. június 14.21.00Portugália–IzlandSaint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard
2016. június 18.18.00Izland–MAGYARORSZÁGMarseille, Stade Vélodrome
2016. június 18.21.00Portugália–AusztriaPárizs, Parc des Princes
2016. június 22.18.00Izland–AusztriaSaint-Denis, Stade de France
2016. június 22.18.00MAGYARORSZÁG–PortugáliaLyon, Stade des Lumières
NYOLCADDÖNTŐ
2016. június 25.15.00A2–C2Saint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard
2016. június 25.18.00B1–A/C/D3Párizs, Parc des Princes
2016. június 25.21.00D1–B/E/F3Lens, Stade Bollaert-Delelis
2016. június 26.15.00A1–C/D/E3Lyon, Stade des Lumières
2016. június 26.18.00C1–A/B/F/3Lille, Stade Pierre-Mauroy
2016. június 26.21.00F1–E2Toulouse, Városi Stadion
2016. június 27.18.00E1–D2Saint-Denis, Stade de France
2016. június 27.21.00B2–F2Nizza, Allianz Riviera
NEGYEDDÖNTŐ
2016. június 30.21.00A2/C2–D1/BEF3Marseille, Stade Vélodrome
2016. július 1.21.00B1/ACD3–F1/E2Lille, Stade Pierre-Mauroy
2016. július 2.21.00C1/ABF3–E1/D2Bordeaux, Matmut Atlantique
2016. július 3.21.00A1/CDE3–B2/F2Saint-Denis, Stade de France
ELŐDÖNTŐ
2016. július 6.21.001. negyeddöntő győztese–2. negyeddöntő győzteseLyon, Stade des Lumières
2016. július 7.21.003. negyeddöntő győztese–4. negyeddöntő győzteseMarseille, Stade Vélodrome
DÖNTŐ
2016. július 10.21.001. elődöntő győztese–2. elődöntő győzteseSaint-Denis, Stade de France
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik