Három léc, nulla gól, de így is csoportelső Franciaország

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.19. 20:50
A franciaországi Európa-bajnokság A-csoportjának 3. fordulójában a házigazda csapat Svájc ellen fejezte be a csoportkört, és bár háromszor is megdöngette a lécet, gólt nem sikerült elérnie. Így a döntetlennel kéz a kézben jutottak a legjobb 16 közé: a franciák csoportelsőként, a svájciak csoportmásodikként.

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG
A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
SVÁJC–FRANCIAORSZÁG 0–0

Lille, Stade Pierre-Mauroy, 45 616 néző. Vezette: Skomina (szlovén)
SVÁJC:
Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, R. Rodríguez – G. Xhaka, Dzemaili, Behrami – Mehmedi (Lang, 86.), Embolo (Seferovic, 74.), Shaqiri (Fernandes, 79.)
FRANCIAORSZÁG:
Lloris – Sagna, Rami, Koscielny, Evra – Sissoko, Cabaye, Pogba – Coman (Payet, 63.), Griezmann (Matuidi, 78.), GignacLABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG
A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
SVÁJC–FRANCIAORSZÁG 0–0

Lille, Stade Pierre-Mauroy, 45 616 néző. Vezette: Skomina (szlovén)
SVÁJC:
Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, R. Rodríguez – G. Xhaka, Dzemaili, Behrami – Mehmedi (Lang, 86.), Embolo (Seferovic, 74.), Shaqiri (Fernandes, 79.)
FRANCIAORSZÁG:
Lloris – Sagna, Rami, Koscielny, Evra – Sissoko, Cabaye, Pogba – Coman (Payet, 63.), Griezmann (Matuidi, 78.), Gignac

A csoport másik mérkőzésén
Románia–Albánia 0–1

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Franciaország 3 2 1 4–1 +3 7
2. Svájc 3 1 2 2–1 +1 5
3. Albánia 3 1 2 1–3 –2 3
4. Románia 3 1 2 2–4 –2 1

Nagyszerű iramban kezdődött a találkozó, majd tulajdonképpen a folytatásról is ugyanezt mondhattuk el, egyetlen hiányérzetünk lehetett, a gól. Különösen Paul Pogba volt elemében, aki a 12. percben – Yann Sommer hibájának is köszönhetően – a lécet találta telibe.

A Juventus középpályása öt perccel később ismét a keretet találta el, az első 45 percben pedig összesen négyszer lőtt kapura – épp annyi alkalommal, mint az első két meccsen összesen. Pogba az első félidőben még egy látványos tornászmutatványt is bemutatott:

Pogba tornászmutatványa (Fotó: AFP)
Pogba tornászmutatványa (Fotó: AFP)

Franciaország kilenc szögletet végzett el az első félidőben, amióta számolják ezt a statisztikusok (1980), csak egyszer fordult elő Eb-meccsen olyan, hogy egy csapat több sarokrúgást végzett el az első játékrészben (Svédország, 2000, 11).

A második játékrészben picit már alábbhagyott az iram, de így sem panaszkodhattunk a 0–0 ellenére. Ráadásul, ha gól nem is, más izgalom történt, egy összecsapás után például kilyukadt a labda:

Nem bírta el az összecsapást a labda
Nem bírta el az összecsapást a labda

Bő egy óra elteltével beállt csereként Dimitri Payet, a franciák pedig abban bíztak, ismét ő dönti el a három pont sorsát egy kései góllal. Nem állt messze tőle, a 76. percben ugyanis villámgyors hazai támadás végén Pogbához hasonlóan telibe lőtte a lécet.

Svájcnak kapura lövés nélkül esélye sem volt, a franciáknak pedig bőven elég volt az iksz a csoportelsőséghez, még akkor is, ha győzelmet érdemeltek volna. 0–0

A meccs élő közvetítését ide kattintva érheti el!

Magyar szemszögből: az A-csoport harmadik helyén végző Albániának rosszabb a mutatója, mint a mieinknek. Bernd Storck együttesének – amelyre még a Portugália elleni csoportmeccs vár szerda 18 órától – így már csak egy csapatot kell maga mögött tudnia a mezőnyből, hogy adott esetben akár csoportharmadikként is bejusson a nyolcaddöntőbe, ahová a hat csoportból négy csoport-3. jut még be az első és a második helyezetteken kívül. Mivel hétfőn újabb csoportban, kedden pedig újabb kettőben ér véget a küzdelem, az sem elképzelhetetlen, hogy a továbbjutás szempontjából már nem is lesz tétje a mieink Portugália elleni összecsapásának.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik