„A magyar válogatott nagyon sokat fejlődött az utóbbi időben. A selejtezők során is látszott, hogy meccsről meccsre lép előre, de az igazi fordulópont szerintem a horvátok elleni felkészülési mérkőzés volt. Ott a kicsivel gyengébb első félidő után nagyszerű második felvonást produkált, és már lehetett látni, hogy számolni kell vele. Ezek után nem lepett meg az osztrákok elleni jó játéka” – nyilatkozta pénteken Fernando Santos.

A kontinenstorna F-csoportjának első fordulójában, kedden a magyar válogatott 2–0-ra legyőzte Ausztriát, Portugália 1–1-et játszott Izlanddal. Szombaton a mieink Izlanddal (18.00, Marseille), a portugálok Ausztriával (21.00, Párizs) találkoznak.

A portugálok szövetségi kapitánya kifejtette, jól szervezett csapatnak tartja a magyart, amelynek van két-három kiemelkedő klasszisa.

„Már korábban is mondtam: a magyar labdarúgás nagyon erős gyökerekből táplálkozik, komoly kultúrával rendelkezik. Örülök, hogy a magyar válogatott kijutott az Európa-bajnokságra. Vigyázni kell vele, mert bárkire veszélyes lehet.”

Az osztrák–magyar mérkőzésről a portugál edző kijelentette: ha igazán elemezni akarná Ausztria válogatottjának játékát, csak azt a részt vehetné alapul, amikor Dragovic 66. percben történt kiállítását megelőzően mindkét együttes tizenegy emberrel futballozott.

„Ketté kell bontani azt a meccset, mert a második felében az osztrákok tíz emberrel játszottak, és gólszerzési kényszerben. Az első rész megerősített abban, amit előtte is tudtunk, az osztrák csapat erős, de ez igaz a másik két ellenfelünkre is” – mondta Santos.

A kapitány az eddigi szokásának megfelelően ezúttal sem nyilatkozott részletesen a kezdőcsapatának összetételéről, csupán annyit árult el, hogy szombati együttese nem változik jelentősen a keddihez képest.

A pénteki sajtótájékoztatón sokan Cristiano Ronaldo kifakadásáról kérdezték az edzőt. A Real Madrid csatára az izlandi válogatott túlságosan védekező felfogású játékát kritizálta. Erre reagálva Santos megvédte Ronaldót, és hozzátette, szerinte olyanok beszélnek sportszerűségről, akik maguk sem játszottak ennek szellemében.