Griezmann megbabonázta a németeket, döntőben a franciák!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.07. 20:45
A házigazda Franciaország 2–0-ra legyőzte Németországot a labdarúgó Európa-bajnokság csütörtök esti marseille-i elődöntőjében, és bejutott a fináléba, amelyben Portugália lesz az ellenfele.
Antoine Griezmann kétszer járhatta el a góltáncát (Fotók: Reuters)
Antoine Griezmann kétszer járhatta el a góltáncát (Fotók: Reuters)
Antoine Griezmann kétszer járhatta el a góltáncát (Fotók: Reuters)
Antoine Griezmann kétszer járhatta el a góltáncát (Fotók: Reuters)
Antoine Griezmann kétszer járhatta el a góltáncát (Fotók: Reuters)

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG
ELŐDÖNTŐ

FRANCIAORSZÁG–NÉMETORSZÁG 2–0 (1–0)
Marseille, Vélodrome, 64 078 néző. Vezette: Rizzoli (olasz)
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Pogba, Matuidi – Sissoko, Griezmann (Cabaye, 92.), Payet (Kanté, 71.) – Giroud (Gignac, 78.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
NÉMETORSZÁG: Neuer – Kimmich, Höwedes, J. Boateng (Mustafi, 61.), Hector – Kroos, Schweinsteiger (L. Sané, 79.), Can (Götze, 67.) – Draxler, Özil – Th. Müller. Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Gólszerző:
Griezmann (45+2., 72. – az elsőt 11-esből)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

BÁTOR FRANCIA KEZDÉS, MAJD NÉMET FÖLÉNY

Németfóbia ide, rossz emlékek oda, a franciák bátran kezdték a mérkőzést. Antoine Griezmann a 7. percben tisztára játszotta magát, ám közeli lapos lövésénél Manuel Neuer gyors vetődéssel emlékeztette: neki ezen az Európa-bajnokságon akcióból nem szokás gólt rúgni.

LÖW: MI VOLTUNK A JOBBAK!
Mérkőzés utáni nyilatkozatok ITT!

Ami azt illeti, a folytatásban a franciák előtt jó ideig nem nyílt hasonló lehetőség. A játék inkább az ő térfelükön zajlott, a labdát többnyire a németek birtokolták, és hamarosan – az Eb-n először játéklehetőséghez jutó Emre Can 15 méteres lapos lövésénél – Hugo Llorisnak is alkalma nyílt megmutatnia, miért tartozik Európa topkapusai közé.

A Koscielny, Umtiti tengelyre épülő francia védelem, ha néha szerencsével is, ellenállt a „majdnem helyzetekig” építkező nationalelf nyomásának. A „kékek” egy-egy Payet- és Pogba-szabadrúgással próbáltak veszélyeztetni, de Neuernek nem volt oka megijedni.

RIZZOLIÉK OLYASMIT VETTEK ÉSZRE, AMIT CSAK KEVESEN

Nem úgy a játékrész hajrájában, amikor Boateng rossz helyezkedését kihasználva Giroud a kapu felé tört – azonban az Arsenal támadója egy besavasodni készülő futó tüneteit mutatta a döntő pillanatokban, és a visszaérő Höwedes bravúrosan belevetődött a lövésébe.

Már-már beköszöntött a szünet, amikor Griezmann jobb oldali szögleténél Patrice Evra felugrott fejelni, és kobakjáról a labda a vele tartó Bastian Schweinsteiger kezére pattant. A játékvezető a partjelző intésére rövid habozás után tizenegyest ítélt, és Griezmann ballal a jobb felsőbe lőtt. 1–0

A német kezezés pillanata
A német kezezés pillanata

Miután a szünetben rögzítettük, hogy a németek – csakúgy, mint az olaszok ellen – megint tizenegyesből kaptak gólt, gyorsan szondáztuk a főbb német lapokat, mennyire tartják igazságtalannak Rizzoli elsőre meglepőnek tűnő ítéletét. Nos, belenyugodtak, szerintük befújható volt a büntető, a labda valóban érintette az éppen ezen az estén rekorderré váló – nagy tornán a 38. mérkőzését játszó – Schweini kezét.

BOATENG MEGSÉRÜL, MAJD GRIEZMANN ÚJRA BEKÖSZÖN

Meghozza-e az egyenlítést a német labdabirtoklási fölény vagy az egyik francia ellencsapásból a hazaiak beviszik a döntő második gólt? A szünet utáni 25 percben – amely kevésbé volt eseménydús, mint az első játékrész – nem kaptunk választ a kérdésre. A kevés rögzítendő esemény legfontosabbika Jérome Boateng sérülése volt – a Bayern védője nem folytathatta a játékot. (Itt jegyezzük meg: Mats Hummels eltiltás, Mario Gomez és Sami Khedira sérülés miatt eleve nem léphetett pályára a német csapatban.)

Aztán a 72. percben megérkezett a válasz is a nagy kérdésre: Schweinsteiger és Mustafi hibájából a labda Pogbához került a bal oldalon, a középpályás egy laza láblengető csel után középre emelt, Neuer rossz helyre ütötte a labdát, és a szemfüles Griezmann a kapu közepébe továbbított. Griezmann-nak ez volt a hatodik gólja az Európa-bajnokságon, és ez volt az első akciógól, amelyet a németek kaptak a tornán. 2–0

Griezmann második gólja
Griezmann második gólja

ÓRIÁSI NÉMET ROHAMOK, EREDMÉNY NÉLKÜL

A németek természetesen nem adták fel. Rövid idő leforgása alatt Kimmich távoli lövése a kapufáról pattant az alapvonalon túlra, Draxler szabadrúgása után centikkel kerülte el a labda a kaput, az éppen becserélt Leroy Sané közelről veszélyeztetett – de ezen az estén az istenek a világbajnok ellen voltak. S amikor a 92. percben Kimmich fejese már kapura tartott, Lloris hatalmasat védett…

A franciák az 1984-es Eb és az 1998-as vb után a harmadik saját rendezésű nagy tornán jutottak be a fináléba. Az említett kettőt megnyerték – vasárnap este Saint-Denis-ben a szerdai elődöntőben Walest 2–0-ra legyőző Portugália ellen kísérelhetik meg a triplázást.

A szerdai elődöntőben
Portugália–Wales 2–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik