Eb 2016: így szurkoltak Erdélyben a magyar csapatnak

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2016.06.15. 17:01
Teraszok, kocsmák, egyetemi bárok voltak az erdélyi magyarság leggyakoribb előfordulási helyei kedd este – kivéve azt a néhány elszánt drukkert, aki a bordeaux-i stadionban szurkolt a válogatottnak az osztrákok ellen.

A meccsnézésekre összeverődött társaságoknak két gonddal is meg kellett küzdeniük: egyrészt a szabadtéri kivetítők és televíziók megfelelő szögbe állításával, hiszen 19 órakor még javában sütött a nap, másrészt hogy milyen adón is kövessék a mérkőzést. Mert az M4 ugyan szerepel a legtöbb román kábeltársaság műsorkínálatában, de a sokat szidott közvetítési jogok miatt az Eb találkozóit a határokon túl már nem lehet nézni. Német vagy szlovák adókon viszont zavartalanul nézhetőek a meccsek Romániában.

Igaz, az osztrák–magyar ideje alatt az MTVA tett a geokódra, és a határokon túlra is sugározta a mérkőzést – csak a hír sokszor túl későn jutott el a román közvetítést választó szurkolókhoz. A legjobb megoldásra Szatmárnémetiben leltek rá, ahol napok óta az évek óta raktáron heverő szobaantennák a legkelendőbb elektronikai áruk: a határ menti településeken zavartalanul foghatóak a digitálisan rendszerekben blokkolt magyar közszolgálati adók.

A legnagyobb tömeg alighanem a nagyváradi Szent László téren gyűlt össze, ahol az Eb összes mérkőzését lehet követni óriáskivetítőn, de kedd este szinte kizárólag magyarokból állt a csaknem ezerfős közönség. Szatmár új központjában sem maradt üres asztal a kivetítő előtt, ott is több százan nézték a találkozót.

Szatmár központjában nem maradt üres asztal (Forrás: szatmar.ro)
Szatmár központjában nem maradt üres asztal (Forrás: szatmar.ro)

Csíkszeredában a Mikó-vár udvara számít immár hagyományos meccsnéző helynek.

Csíkszeredai szurkolók a Mikó-vár udvarán
Csíkszeredai szurkolók a Mikó-vár udvarán

A hangulat alighanem mindenütt ugyanúgy lengett ki: Alaba kapufájánál az ijedtség, aztán a csapat játéka láttán az egyre kevésbé óvatos optimizmus, no meg az elfogyasztott sörök egyre növekvő elvárásokat hoztak elő. Amikor Szalaitól el-elpattant a labda, a szurkolók többsége több mint 2000 kilométerről is üvöltött Storcknak: cseréld már le! Aztán a legpechesebb vérmes kolozsvári szurkoló, aki pénteken indult Marseille-be, az Izland elleni meccsre, éppen akkor ment ki a mosdóba, amikor Szalai betalált. Az elképedésénél csak az örömét kifejező diadalüvöltés volt nagyobb.

A szatmáriak együtt örültek Szalai Ádám góljának (Forrás: szatmar.ro)
A szatmáriak együtt örültek Szalai Ádám góljának (Forrás: szatmar.ro)

A győzelmi ünnep mámorában a „végre, ezt is megértük!”, „nem hiszem el!” típusú felkiáltások voltak a leggyakoribbak. Az elmúlt harminc évben felnőtt, a magyar futballsikereket csak legendák szintéjén ismerő generációnak összehasonlítási alapja sincs. Számolgatni viszont nagyon tud: máris azt kezdte el mindenki boncolgatni, mi is lenne a magyar szempontból ideális eredmény a Portugália–Izland meccsen.

A sepsiszentgyörgyi szurkolók (Forrás: Sepsi Rádió Facebook-oldala)
A sepsiszentgyörgyi szurkolók (Forrás: Sepsi Rádió Facebook-oldala)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik