Eb 2016: az angol keret a legértékesebb, a magyar az utolsó helyen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.08. 17:56
Legújabb tanulmányában a neuchateli egyetem Nemzetközi Sporttudományi Központjának futballal foglalkozó kutatócsoportja (CIES Football Observatory) a franciaországi Európa-bajnokságon szereplő válogatottak értékével foglalkozik.

A CIES algoritmusa az egyes nemzetek labdarúgóinak becsült értékét összesítette. A tanulmány szerint az angol válogatott kerete éri a legtöbbet. Roy Hodgson legénysége összesen 751.6 millió eurós értékkel bír (a legértékesebb Harry Kane a maga 112.5 milliójával).

A második helyre jócskán lemaradva a franciák értek oda. A házigazda keretének legértékesebb labdarúgója Antoine Griezmann (Atlético Madrid – 120.2 millió), a 23 játékos együtt pedig 697 millió eurót ér. A harmadik helyen a címvédő Spanyolország áll 639 millió fontos összértékével, a legdrágább Álvaro Morata, a Juventus támadója (Morata a CIES szerint 64.2 milliót ér).

Az algoritmus az Európa-bajnokságon pályára lépő játékosok közül a legtöbbre Cristiano Ronaldót becsüli (137.8 millió euró) – érdekesség, hogy a portugál egyedül többet ér, mint 12 nemzet teljes csapata.

A tanulmány szerint a magyarok az utolsó, 24. helyen állnak. Bernd Storck csapatában Nikolics Nemanja a legértékesebb (6.6 millió), a teljes keret értéke pedig 30 millió euró.

A CIES rangsora az Európa-bajnokság válogatottjainak becsült értékéről (Fotó: football-observatory.com)
A CIES rangsora az Európa-bajnokság válogatottjainak becsült értékéről (Fotó: football-observatory.com)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik