Az Eb-n válhatnak sztárrá – 12 tehetség, aki berobbanna

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.07. 19:14
Még nem szupersztárok, de néhány éven, esetleg héten belül azokká válhatnak. Összeállításunkban 12 olyan, legfeljebb 23 éves játékost emelünk ki a mezőnyből, akikről már az Európa-bajnokság előtt is hallhattunk, de a franciaországi tornán robbanhatnak be igazán a köztudatba. Életkora alapján Dele Alli, Anthony Martial, Paul Pogba, Marcus Rashford, Stephan El Shaarawy vagy Julian Draxler is szerepelhetne felsorolásunkban, de ők olyannyira szem előtt voltak már eddig is, hogy nem nagy túlzás máris az Eb sztárjai közé sorolni őket.

Alábbi bemutatónkat három csoportriválisunk egy-egy ígéretes fiataljával kezdjük, s további kilenc játékosról is szó esik, akik – ha lehetőséghez jutnak – letehetik névjegyüket az Európa-bajnokságon.

RENATO SANCHES
Portugália, 18 éves, középpályás, Benfica (július 1-jétől Bayern München), 4 válogatottság, 0 gól

Renato Sanches Cristiano Ronaldo mellett varázsolhat a portugál válogatottban (Fotók: AFP, Reuters)
Renato Sanches Cristiano Ronaldo mellett varázsolhat a portugál válogatottban (Fotók: AFP, Reuters)

Carlo Ancelotti egyik első kívánsága volt a portugál tini megszerzése, a Bayern München ki is fizetett érte 35 millió eurót, amely bizonyos feltételek teljesülése esetén akár 80 millióra is emelkedhet! A gyors, labdabiztos és erőszakos Sanches nem ismer lehetetlent, távolról is bátran próbálkozik lövéssel, nem fél belemenni bátor szerelésekbe – olyannyira nyilvánvaló klasszis, hogy egyetlen szezon elég volt neki a Benfica kinövéséhez. Attól tartunk, Lyonban is lesz min ámulnunk.

MARCEL SABITZER
Ausztria, 22 éves, támadó középpályás, RB Leipzig, 18 válogatottság, 3 gól

Sabitzert (fehérben) jól ismeri Gulácsi Péter
Sabitzert (fehérben) jól ismeri Gulácsi Péter

A 2014–2015-ös idényben Salzburgban, azóta pedig Lipcsében Gulácsi Péter klubtársa a 22 éves támadó, akinek már apja is osztrák válogatott játékos volt. Herfried Sabitzer hatszor szerepelt a nemzeti csapatban, és egy gólt szerzett, ezt a fia már 22 évesen felülmúlta, és messze még a csúcs. Ha ellenünk ki is marad a kezdőből, Marcel Koller első cseréje lehet a bordeaux-i csoportnyitányon.

ARNÓR INGVI TRAUSTASON
Izland, 23 éves, támadó középpályás, Norrköping (július 1-jétől Rapid Wien), 7 válogatottság, 3 gól

Traustason (kékben) az Aston Villának tavaly nemet mondott, a Rapid Wien ajánlatát elfogadta
Traustason (kékben) az Aston Villának tavaly nemet mondott, a Rapid Wien ajánlatát elfogadta

A Norrköpingben légióskodó támadó középpályás a selejtezősorozat lezárását követő felkészülési meccseken került be a válogatott keretébe, és november óta hét mérkőzésen három gólt szerzett. A svéd ligában nyújtott teljesítményével tavaly felhívta magára az Aston Villa vezetőinek figyelmét, de végül nem szerződött a Premier League-be (nyilván nem is bánja). A Rapid Wien tavasszal meggyőzőbb ajánlattal jelentkezett, Traustason 1.9 millió euróval a bécsi zöld-fehérek történetének legdrágább vétele lett.

KINGSLEY COMAN
Franciaország, 19 éves, szélső, Bayern München (kölcsönben a Juventustól), 5 válogatottság, 1 gól

Coman (középen) a Bayern Münchenben még peremember, de gyaníthatóan már nem sokáig
Coman (középen) a Bayern Münchenben még peremember, de gyaníthatóan már nem sokáig

Már több mint három év telt el azóta, hogy Coman mindössze 16 évesen és nyolc hónaposan bemutatkozott a Paris SG felnőttcsapatában. Egy évvel később a még mindig csak 17 éves szélsővel ötéves szerződést kötött a Juventus, s 2015 májusában Coman már a Bajnokok Ligája döntőjének utolsó perceit tölthette a pályán. Nem maradt sokáig Torinóban, a Bayern München kétéves kölcsönszerződést kötött vele, amelynek lejárta után 21 millió euróért végleg kivásárolhatja. A gyors, jól cselező, védekezésben is erős szélső 18 évesen mutatkozott be a francia válogatottban. Június 13-án lesz 20 éves, de már nyolc trófeát nyert felnőtt klubjaival.

NICOSUR STANCIU
Románia, 23 éves, csatár, Steaua Bucuresti, 5 válogatottság, 4 gól

A még csak ötszörös válogatott Stanciu (pirosban) csúcsformában érkezik az Eb-re
A még csak ötszörös válogatott Stanciu (pirosban) csúcsformában érkezik az Eb-re

Május 7-én lett 23 éves a Steaua csatára, aki márciusban góllal mutatkozott be a román válogatottban Litvánia ellen. Azóta további négy alkalommal játszott Anghel Iordanescu csapatában, és a spanyolok elleni 0–0-t leszámítva mindegyik találkozón betalált, így 5/4-es mutatóval várja az Európa-bajnokságot. Nem csoda, hogy ezek után megkapta a 10-es mezt, amelyet a Steauában is birtokba vett. A 14 éves koráig nagymamája által nevelt labdarúgó februárban 2021-ig szóló szerződést kötött a bukaresti klubbal, amely tovább emelte addig 20 millió eurós kivásárlási árát.

BREEL EMBOLO
Svájc, 19 éves, csatár, Basel, 10 válogatottság, 1 gól

Embolóért (szemben) a télen 27 millió eurót kínált a Wolfsburg, elutasították
Embolóért (szemben) a télen 27 millió eurót kínált a Wolfsburg, elutasították

A Kamerunban született csatár egy éve mutatkozott be a svájci válogatottban, amelynek máris fontos tagja lett, nem véletlenül kapta meg a hetes mezt 19 évesen. A Wolfsburg télen 27 millió eurós ajánlatot tett érte, de a Basel vezetői ezt elutasították – az Eb után sokkal többet kérhetnek a gyors, erős, gólérzékeny és ezzel együtt is igen alázatos csatárért, aki már Bajnokok Ligája-rutinnal is rendelkezik.

ALEKSZANDR GOLOVIN
Oroszország, 20 éves, középpályás, CSZKA Moszkva, 5 válogatottság, 2 gól

Golovinból a CSZKA után a válogatottban is kulcsembert faragna Szluckij
Golovinból a CSZKA után a válogatottban is kulcsembert faragna Szluckij

A 2013-as U17-es Eb-győztes és 2015-ös U19-3es Eb-2. orosz csapat alapemberét már Cristiano Ronaldóhoz és Mesut Özilhez is hasonlította az orosz sajtó, de az orosz bajnok CSZKA Moszkvánál amondóak, az első három válogatott meccsén két gólt szerző Golovin néhány éven belül kiharcolja magának, hogy a saját nevén emlegessék. Leonyid Szluckij szövetségi kapitány, aki egyben a CSZKA vezetőedzője is, kiemelt figyelmet fordít a fiatal játékosra, aki sokak szerint akár az Európa-bajnokságon is méltó társa lehet a középpályán klubtársának, Roman Sirokov csapatkapitánynak.

LEROY SANÉ
Németország, 20 éves, szélső, Schalke, 3 válogatottság, 0 gól

Leroy Sané (feketében) a fiatal német vonulat egyik legszínesebb egyénisége
Leroy Sané (feketében) a fiatal német vonulat egyik legszínesebb egyénisége

Eredeti terveink szerint Julian Brandtról írtunk volna ebben az összeállításban, de a Leverkusen reménysége fennakadt a rostán az utolsó keretszűkítéskor. A németek merítési lehetőségeiről sokat elárul, hogy az Eb-keretben Julian Draxler, Emre Can, Julian Weigl és Joshua Kimmich is 23 éven aluli. Draxlert nem kell bemutatni, a többiek bevetése pedig kérdéses, de ha Sané lehetőséget kap, gyorsaságával és jó cselező képességével nyomot hagyhat az ellenfelek védőiben és a semleges nézőkben.

ARKADIUSZ MILIK
Lengyelország, 22 éves, csatár, Ajax, 26 válogatottság, 10 gól

Az MU-szurkoló Milik a gólokat és a gólpasszokat is termelte az Ajaxban
Az MU-szurkoló Milik a gólokat és a gólpasszokat is termelte az Ajaxban

Robert Lewandowski nagyon veszélyes partnerrel készül a riválisok ellen, Milik az Ajaxban 31 bajnokin 21 gólt és hét gólpasszt jegyzett, azaz nemcsak befejezésben, hanem előkészítésben is erős. Az összeállításunkban szereplők többségével ellentétben végigjátszotta a selejtezősorozatot, betalált a németek, a grúzok és a skótok ellen is, s kellő rutinnal a háta mögött várja az Eb-t. Meglepődnénk, ha a nagy Manchester United-szurkoló az őszt nem valamelyik topligában kezdené meg.

OGUZHAN ÖZYAKUP
Törökország, 23 éves, támadó középpályás, Besiktas, 20 válogatottság, 1 gól

Oguzhan Özyakup (jobbra) Arsenal-nevelés, aki a Besiktasban teljesedett ki
Oguzhan Özyakup (jobbra) Arsenal-nevelés, aki a Besiktasban teljesedett ki

A török középpályás 2008 és 2012 között az Arsenal kötelékéhez tartozott, de csak Ligakupa-meccsen jutott szóhoz, debütálásakor gólpasszt is adott. 2011 augusztusában a Manchester United elleni 8–2-es bajnoki vereséget a kispadról nézte végig, ennél közelebb nem került a Premier League-szerepléshez – eddig. 2012-ben a Besiktas 500 ezer euróért vásárolta meg, négy év alatt a fekete-fehérek ásza lett, s már 15 millió euró körülre teszik az értékét. Ha jól sikerül az Eb-je, lesz is csapat, amely kifizeti, Angliában a nyelvtudással nem lehet baj.

FEDERICO BERNARDESCHI
Olaszország, 22 éves, szélső, Fiorentina, 4 válogatottság, 0 gól

Bernardeschi (kékben) a Fiorentinában már tízes, a válogatottban még nem
Bernardeschi (kékben) a Fiorentinában már tízes, a válogatottban még nem

Az olaszok új jolly jokere lehet a Fiorentina tehetsége, aki a szélső védőtől kezdve szélső vagy középső támadóként vagy irányítóként is megállja a helyét. Technikás, jól lát a pályán, ha a labdát kell osztogatni, s akkor is, ha védekezésről van szó. Francesco Totti a példaképe, s bár nem Rómában játszik, Firenzében megkapta a 10-es mezt. A mostani Eb-n még be kell érnie a 21-essel, de ha az elmúlt három hónapban nulláról négyre nőtt válogatottságai számát Franciaországban is növeli, sokan megjegyezhetik a nevét.

JASON DENAYER
Belgium, 20 éves, védő, Galatasaray (kölcsönben a Manchester Citytől), 7 válogatottság, 0 gól

Denayer (piros-feketében) a belga védelem egyik alapembere lehet az Eb-n
Denayer (piros-feketében) a belga védelem egyik alapembere lehet az Eb-n

Két, az Anderlecht ificsapatában töltött szezon után a francia Jean-Marc Guillou belgiumi akadémiájához szerződött a brüsszeli srác. Öt év alatt közepes csatárból kiváló védőt faragtak belőle, s 2013-ban a Manchester Citynél tett próbajáték után megkapta első profi szerződését. Játszott kölcsönben a Celticben, legutóbb pedig a Galatasaraynál, de egy jó Eb-vel bizonyíthatja Pep Guardiolának, hogy felnőtt a City szintjéhez. Marc Wilmotsnak már bizonyított, Vincent Kompany sérülése után a 20 éves védővel tervez a hátvédsor tengelyében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik