A szerb-albán balhé fotókon és videón: székkel vert játékos, lincshangulat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.15. 10:41
null
Innen már nem lehetett visszafordítani az eseményeket – <strong>KATTINTSON A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ</strong>! (Fotó: Reuters)
Bár az UEFA honlapjáról ezt nem tudnánk meg, ritka csúnya balhé miatt szakadt félbe a kedd esti, eleve robbanásveszélyes Szerbia–Albánia Eb-selejtező. Pedig vendégdrukkerek nem is lehettek jelen... Mint arról beszámoltunk, a botrány egy Nagy-Albánia sziluettjét hordozó drón beröptetésével és leszedésével kezdődött, a pokol nagyon gyorsan elszabadult. Az UEFA fegyelmi bizottságának nem lesz könnyű dolga – a balhéról készült képek pedig finoman fogalmazva is ijesztőek.

A két szövetség az előzőleg is kiemelt biztonsági kategóriás mérkőzésnek számító selejtezők előtt nem tudott megállapodni abban, miként is lehetnének jelen vendégtáborok, végül az UEFA-val konzultáltak, kompromisszum híján pedig egy megoldás maradt: csak hazai drukkerek mehetnek ki a mérkőzésekre, Belgrádban és Tiranában sem lesz vendégtábor. Több tucat koszovói és montenegrói albán így is megpróbált bejutni.

A biztonsági intézkedések sora sajnos nem volt elég a hatalmas balhé elkerüléséhez.

A botrányt egy drón beröptetése robbantotta ki, mely (finoman fogalmazva is provokatív módon) egy Nagy-Albániát ábrázoló zászlót szállított két albán nemzeti hős, az ország függetlenségét kikiáltó Ismail Qemali, valamint Isa Boletini képével. A provokációra persze a reakció sem maradt el: a drukkerek is megpróbálták leszedni a drónt végül Sztefan Mitrovics megoldotta a „feladatot”, lerántotta a zászlót, mely azonnali lökdösődést váltott ki, mivel a szerb játékosnak nekiesett Andi Lila és Taulant Xhaka.

Bekim Bakaj megszerezte a zászlót, és ki akarta azt vinni a játéktér mellé, de egy szurkoló műanyag székkel támadt rá, akit viszont az albán csapatkapitány Lorik Cana ártalmatlanított. Ezt követően elszabadult a pokol, Martin Atkinson játékvezető pedig – más választása nem lévén – félbeszakította a találkozót.

Nagy-Albánia (Forrás: Economist)
Nagy-Albánia (Forrás: Economist)

„Folytatni szerettük volna a mérkőzést, ám az albán játékosok azt állították, pszichológiailag nem állnak készen a folytatásra” – idézi az AP hírügynökség a szerb Braniszlav Ivanovicsot.

A vajdasági Magyar Szó online szerb forrásokra – az RTS és a Novosti értesüléseire hivatkozva – azt is hozzáteszi, hogy Orfi Rama, az albán miniszterelnök Edi Ramának a testvére szervezhette meg az akciót. Orfi Rama a Partizan stadionjának díszpáholyában nézte a találkozót, az incidens után azonnal őrizetbe is vették.

Belgrádi sajtóértesülések szerint Orfi Rama amerikai útlevelet mutatott fel az őrizetbe vétele során, s habár a Szerb és az Albán Labdarúgó-szövetség megegyezése szerint a találkozón nem lehettek volna jelen albán szurkolók, Rama a díszpáholyban az Európai Unió egyik nagykövetének a közbenjárására volt jelen. A Blic információi szerint Ramánál megtalálták azt a távirányítót, amely segítségével irányította a drónt. Olsi Ramát kihallgatták és elengedték. A jövő héten Edi Rama szerbiai látogatást tervez, ez lenne hatvannyolc éve az első albán miniszterelnöki látogatás Szerbiában.

Teljesen elborult tömeg a lelátón (Fotó: Reuters)
Teljesen elborult tömeg a lelátón (Fotó: Reuters)

A botrány után a döntő szót az UEFA mondja ki, melynek rendszeresen meggyűlik a baja a szerb válogatott és klubok fanatikusaival. 2010-ben a genovai Olaszország–Szerbia Eb-selejtező félbeszakítását érték el a tomboló szerbek, majd a szerb–angol U21-es mérkőzés is botrányba fulladt – a vendégjátékosokat rasszista megjegyzésekkel illették és megdobálták, a két csapat pedig egymásnak esett. A szerbek súlyos pénzbüntetésektől zárt kapukig az UEFA legtöbb szankcióját már „végigpróbálták”, az olasz–szerb balhé után Michel Platini még a kizárást is emlegette, ha további botrányok következnek. Más kérdés, hogy egy hasonló szankciót nem valószínű, hogy vállalna az európai szövetség.

Lorik Cana panaszt tett az albánok felé berepülő tárgyak miatt, míg Albánia szövetségi kapitánya, az olasz Giovanni de Biasi azt jelentette, hogy négy futballistája sérült meg.

„Az UEFA ellenőrének hivatalosan panaszt tettünk, mivel a biztonságiak megtámadtak bennünket” – mondta. Az albán belügyminiszter Samir Tahiri levélben kérte szerb kollégáját az albán küldöttség biztonságának garantálása, a Belgrádból hazainduló játékosokat pedig szurkolók tömege várta a tiranai reptéren.

Menekülő albán játékosok (Fotó: Reuters)
Menekülő albán játékosok (Fotó: Reuters)

Ha csak az európai szövetség hivatalos honlapjáról tájékozódnánk, a fentieket nem tudnánk meg: a botrányos események leírása a mérkőzés élő tudósításába sem került be (az utolsó bejegyzés szerint „félbeszakadt a játék”), összefoglaló helyett meg csak egy mondat szerepel az uefa.com-on.

„A Szerbia és Albánia közti, belgrádi Eb-selejtező félbeszakadt, a körülményeket az UEFA ellenőrző, etikai és fegyelmi bizottságának jelentették.”

Hangulatkép Tiranából – a fanatikusok a reptérre indultak, csapatuk elé (Fotó: Reuters)
Hangulatkép Tiranából – a fanatikusok a reptérre indultak, csapatuk elé (Fotó: Reuters)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik