Vb 2022: Csercseszov csapata a nyitómeccsek királya

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.11.20. 13:33
null
A házigazda Katar Ecuadorral játszik a nyitányon (Fotó: Getty Images)
Már a 22. labdarúgó-világbajnokság kezdődik vasárnap Katarban, mégis csak a 18. alkalommal indul klasszikus nyitómeccsel a torna. Történelmi találkozó lesz, mert most fordul elő először, hogy Katar és Ecuador révén egy ázsiai és egy dél-amerikai együttes összecsapásával kezdődjön a torna. A nyitómérkőzésekhez kapcsoló rekordoknak közvetett módon magyar vonatkozása is van, hiszen négy éve Oroszország aratta az eddigi legnagyobb különbségű győzelmet, amelyet akkor még a Ferencváros jelenlegi vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov irányított.

 

♦ A focivébék első összecsapását mindig a megszokottnál is jóval nagyobb érdeklődés övezi, országimázs szempontjából is hatalmas jelentősége van, ennek ellenére négy alkalommal is volt rá példa, hogy nem egy találkozóval indult a torna. 1930-ban Uruguayban két, 1954-ben Svájcban és 1962-ben Chilében négy-négy, 1934-ben Olaszországban pedig nyolc mérkőzést rendeztek az első napon, ráadásul azonos időben. A magyar válogatott ezeken csak egyszer volt érdekelt, 1934. május 27-én Nápolyban a nyolcaddöntőben 4:2-re verte meg Egyiptomot, majd a következő körben elvérzett.

♦ A vb-k történetének első klasszikus nyitómeccsére 1938-ban Párizsban került sor, amelyen Svájc 1:1-re végzett Németországgal. Innentől kezdve vagy a házigazda, vagy a címvédő játszotta az első találkozót. Ez utóbbi rendszer 1974-től 2002-ig tartott, de nem igazán bizonyult sikeresnek, mert a nyolc találkozóból csak kettőn született egynél több gól. A soron következő, 2006-os világbajnokságtól az előző győztes már nem résztvevője automatikusan a mezőnynek, így visszatértek ahhoz a rendszerhez, amikor a vendéglátó ország bemutatkozó találkozójával indul a torna. Azóta sokkal gólgazdagabbak a meccsek, hiszen ilyen eredmények születtek, mint 4–2, 1–1, 3–1 és 5–0, vagyis átlagban több mint négy gól esett.

♦ Amúgy az eredeti menetrend szerint nem Katar és Ecuador játszotta volna a nyitó találkozót, hanem november 21-én hétfőn 11 órától Szenegál és Hollandia. A szervezőbizottság kifejezett kérése volt, hogy módosítsák a menetrendet, hogy a házigazda meccsével kezdődhessen az idei világtorna.

A Csercseszov irányította oroszok 5–0-val rajtoltak a 2018-as vb-n (Fotó: Getty Images)
A Csercseszov irányította oroszok 5–0-val rajtoltak a 2018-as vb-n (Fotó: Getty Images)


♦ A klasszikus nyitómeccsek győzelmi rekordját Oroszország tartja, amely négy éve a jelenleg a Ferencvárost irányító Sztanyiszlav Csercseszov irányításával Moszkvában 5–0-ra kiütötte Szaúd-Arábiát. Ha viszont a vb-k első napján lejátszott valamennyi mérkőzést is ideszámítjuk, akkor csak a második rangsorban, mert 1934-ben Olaszország 7:1-re lépte le a Egyesült Államokat, akárcsak 1950-ben Brazília Svédországot.

♦ Bár Katar önerőből még sosem tudta kvalifikálni magát az eseményre, azzal vigasztalhatja magát, hogy egyrészt a rendező nemzet még sosem vesztette el a bemutatkozó meccsét, másrészt az ellenfél, Ecuador mindössze hat hellyel előzi meg a világranglistán. No és azt sem szabad elfelejteni, hogy a nyitómeccsnek otthont adó al-Bajt stadionban lejátszott előző három meccsét megnyerte, ráadásul 9–0-s összesített gólkülönbséggel.

♦ Katar és Ecuador három barátságos mérkőzést vívott eddig egymással, a mérlegük kiegyenlített 1–1–1. Legutóbb, 2018-ban Dohában 4–3-ra Katar győzött.

♦ Érdekesség, hogy az al-Bajt stadionba közel kétszer annyian, 60 ezren férnek be, mint amennyi al-Hor városának a legutóbbi hivatalos adatok szerinti lakossága (31 547 fő).

♦ Különlegesség, hogy Katarban az alkohol fogyasztása tilos lesz a stadionokban, valamint a nyilvános csókolózás, ölelés és az önfeledt ünneplés is rajta van azon a listán, hogy mit nem néznek jó szemmel az ázsiai országban.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
17.00, al-Hor:
Katar–Ecuador (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik