Vb 2022: villanyszerelőből vb-hős lehet a szenegáli Boulaye Dia

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
2022.11.29. 12:03
null
Boulaye Dia döntő faktor lesz Ecuador ellen (Fotó: Getty Images)
Néhány évvel ezelőtt még kétkezi munkából élt Boulaye Dia, kedden pedig sokat tehet azért, hogy Ecuadort legyőzve Szenegál bejusson a tizenhat közé a katari labdarúgó-világbajnokságon. 

Mesebeli karrier Boulaye Diáé. A szenegáli válogatott 26 éves csatára pályafutása első világbajnokságán gólt szerzett a Katar ellen 3–1-re megnyert mérkőzésen úgy, hogy négy évvel ezelőtt még amatőr futballista volt, majdnem abbahagyta a labdarúgást. Azt pedig bizonyára kevesen tudják, hogy akkor sem jön zavarba, ha meg kell szerelnie egy elektromos berendezést.

„Kemény munka volt, hogy idáig eljussak – idézte a Marca az olasz első osztályban szereplő Salernitana futballistáját. – Három-négy évvel ezelőtt még amatőr szinten játszottam, így nagyon büszke vagyok arra, hogy most a világbajnokságon bizonyíthatok, sőt gólt is szereztem Katarban. Volt olyan időszak, amikor átmenetileg abba kellett hagynom a futballt, hogy segítsek a családomnak. Villanyszerelőként dolgoztam az építkezéseken, nagyon szerettem csinálni. Még télen is élveztem. Később átmeneti munkáim voltak, ételkiszállítással és élelmiszercsomagok összeállításával foglalkoztam. Nem sok választott el attól, hogy abbahagyjam a labdarúgást. Folyton kaptam a visszautasításokat a kluboktól, fiatalként ezt nagyon nehéz feldolgozni.”

A 2017–2018-as idényben még a francia negyedosztályú Jura Sud játékosa volt, onnan szerződött a Reimshez, s a klub második csapatából felküzdötte magát az elsőbe. Tavaly szerződtette a spanyol élvonalbeli Villarreal, amely az idén nyáron kölcsönadta a Salernitanának, melynek a nyáron opciós joga lesz tizenkétmillió euróért megvásárolni a spanyoloktól. Ami azt illeti, eddig nem teljesít rosszul. Tizennégy mérkőzés után hat gólnál és két gólpassznál jár a Serie A-ban, ráadásul ő a klub történetének első világbajnoki gólszerzője. Az idén öt mérkőzésen lépett pályára az Afrikai Nemzetek Kupája-győztes válogatottban, csak a Burkina Faso elleni elődöntőt hagyta ki. A vb-n Sadio Mané sérülése miatt is nagyobb feladat hárul rá, és kedden sokat tehet azért, hogy Szenegál továbbjusson a csoportból.

Kifejezetten izgalmasnak ígérkezik az Ecuador elleni összecsapás (amelyen a nagykárolyi Kovács István lesz a negyedik játékvezető). Ha az afrikaiak győznek, biztosan továbbjutnak, döntetlennel viszont szinte biztosan búcsúznak. Bár Boulaye Dia Franciaországban született, a szülei szenegáliak, így egy pillanatig sem volt kérdés, melyik válogatottat választja. Az édesapja egyébként szintén amatőr labdarúgó volt, és a januári Afrika-kupán minden mérkőzés után azonnal hívta a fiát, hogy elmondja, mi az, ami rossz volt a meccsen, illetve mi az, ami jó. Kedden pedig azért szurkolhat, hogy a fia bejusson a katari világbajnokság kieséses szakaszába.

Nem a döntetlenre megy Ecuador
Bár az ecuadoriaknak a döntetlen is elég a továbbjutáshoz, Gustavo Alfaro szövetségi kapitány szerint nagy hiba lenne ikszre játszani. „Győzni akarunk, és tiszteljük annyira az ellenfelünket, hogy nem őrizni akarjuk a döntetlent. Egyébként is arra számítok, hogy ez lesz az eddigi legnehezebb összecsapásunk. A szenegáliaknál kidőlt Sadio Mané, majd elveszítették az első mérkőzésüket, mégis talpra álltak, nagyon erős csapatuk van. Nyugodtan készülünk és éberek vagyunk, mert sok meglepetést láttunk már ezen a világbajnokságon, semmit sem veszünk biztosra” – mondta a hatvanéves edző a mundial.futbolecuador.com-nak.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
CSOPORTKÖR
3. FORDULÓ

A-CSOPORT
16.00:
Hollandia–Katar (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
16.00: Ecuador–Szenegál (Tv: Duna World) – élőben az NSO-n!

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 2 1 1 3–1 +2 4
2. Ecuador 2 1 1 3–1 +2 4
3. Szenegál 2 1 1 3–3 0 3
4. Katar 2 2 1–5 –4 0

 

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek