Két fordítás, gólzápor – Svájc legyőzte Szerbiát, és ott van a nyolcaddöntőben

Vágólapra másolva!
2022.12.02. 19:51
null
Nagyot küzdött, három gólt szerzett és győzött Svájc Szerbia ellen (Fotó: Getty Images)
Svájc a katari labdarúgó-világbajnokság egyik legjobb első félideje után 3–2-re legyőzte Szerbiát a G-csoport harmadik fordulójában, így Brazília mögött csoportmásodikként bejutott a legjobb 16 közé. Szerbia és Kamerun kiesett.


VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
G-CSOPORT
Szerbia–Svájc 2–3(2–2)

Doha,974 Stadion,41 378néző.Vezette:Rapallini (argentin)
SZERBIA:V. Milinkovics-Szavics – Pavlovics, Veljkovics (Gudelj, 55.), Milenkovics – A. Zsivkovics (Radonjics, 78.), Sz. Milinkovics-Szavics (Ne. Makszimovics, 68.), Lukics, Kosztics – Tadics (Djuricsics, 78.), A. Mitrovics, Vlahovics (Jovics, 55.).Szövetségi kapitány:Dragan Sztojkovics
SVÁJC:
Kobel – Widmer, Akanji, Schär, R. Rodriguez – Sow (Ed. Fernandes, 69.), Freuler, G. Xhaka –Shaqiri (Zakaria, 69.), Embolo (Okafor, 90+6.), R. Vargas (Fassnacht, 83.).Szövetségi kapitány:Murat Yakin
Gólszerző:A. Mitrovics (26.), Vlahovics (35.), ill. Shaqiri (20.), Embolo (44.), Freuler (48.)

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK IDE KATTINTVA ÉRHETŐEK EL!

A múltban is parázs meccseket vívott már egymással Svájc és Szerbia labdarúgó-válogatottja, most pedig még ennél is paprikásabb hangulatú mérkőzésre készülhettünk, hiszen a tét a továbbjutás volt – amibe még a Brazília ellen játszó Kamerun is beleszólhatott (volna). Szerbia tudta, csak győzelemmel léphet tovább a nyolcaddöntőbe, de Svájc sem játszott döntetlenre, sőt...

Az előzetes várakozásoknak megfelelően hatalmas iramban kezdtek a felek: Svájc már az első percben három lövést adott le, Breel Embolo pedig ziccert is hibázott, majd a 10. percben Andrija Zsivkovics a túloldalon lőtt egy kapufát – ez a két lehetőség megadta a meccs alaphangját. Hozzátéve, hogy a svájciak ez idő alatt háromszor is kaput találó lövéssel próbálkoztak.

Embolo hatalmas ziccerével indult a mérkőzés (Fotó: Getty Images)
Embolo hatalmas ziccerével indult a mérkőzés (Fotó: Getty Images)

 

A 20. percben jött a gól is: Ricardo Rodriguez bal oldali beadása még kipattant egy szerb védőről, de a labda Dijbril Sow elé került, aki Xherdan Shaqirinek továbbított, ő pedig a tizenhatoson belülről kilőtte a rövid sarkot (0–1). Ettől kezdve még jobban mennie kellett előre a szerbeknek, és hamar össze is jött az egyenlítés: középpályás labdaszerzés után Dusan Tadics cipelte fel a labdát, majd a beadása Alekszandar Mitrovicsot találta meg a tizenhatoson belül, a szerb gólcsúcstartó pedig gyönyörű mozdulattal fejelt a kapuba (1–1).

A meccs tempója ezután nemhogy lassult volna, csak feljebb pörgött, a 35. percben pedig már a szerbek vezettek: a tizenhatoson belül a kapu elé keveredő Juventus-sztár, Dusan Vlahovics parádésan lőtte ki a hosszú rövid sarkot (2–1), majd gólörömével üzent a szerb sajtónak, amely többek között róla közölt lejárató cikket a mérkőzést megelőzően. A szünet előtt aztán volt még egy slusszpoén: a már Kamerun ellen is betaláló Breel Embolo góljával kiegyenlítettek a svájciak (2–2).

Szerb öröm: Mitrovics és Vlahovics góljával gyorsan összejött a fordítás, de aztán... (Fotó: Getty Images)
Szerb öröm: Mitrovics és Vlahovics góljával gyorsan összejött a fordítás, de aztán... (Fotó: Getty Images)

 

A négygólos félidő jó folytatást ígért, a gólcsap pedig nem apadt el, hiszen a 48. percben máris változott az eredmény: remeksvájci akció végén Embolo továbbított Rúben Vargasnak, ő csodálatos mozdulattal Remo Freulernek, aki a kapuba lőtt (2–3). A svájciak ezután már az idővel is játszottak, míg a szerbek próbáltak még nyíltabban futballozni, de láthatóan fáradtak.

Az utolsó negyedórában inkább a szabálytalanságok szaporodtak a helyzetek helyett, Szerbia szinte teljesen elkészült az erejével, ráadásul tudta, csak győzelemmel juthatna tovább. A végén aztán az indulatok teljesen elszabadultak, a hosszabbítás közepén Vanja Milinkovics-Szavics összebalhézott Granit Xhakával, de a játékvezetőnek sikerült szétválasztania őket. A meccs (egy pályán kívüli lapot is figyelembe véve) 10 sárga lappal és 3–2-es svájci sikerrel fejeződött be.

A G-csoportot Brazília nyerte meg, a nyolcaddöntőben Dél-Koreával játszik, míg a csoportmásodik Svájc lett, amely Portugáliával csap össze. A harmadik Kamerun, a negyedik Szerbia lett a kvartettben.

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK IDE KATTINTVA ÉRHETŐEK EL!

A hangcsatát a szerbek, az igazit a svájciak nyerték meg – Csillag Péter jelenti a helyszínről
Kétszer is meg kellett néznem a jegyemet a Szerbia–Svájc mérkőzésre tartva, hogy tényleg jó eseményre megyek-e. Hiába volt ugyanis a metrószerelvény zsúfolásig tele a 974 Stadion felé igyekvőkkel, a rendkívül vegyes összetételű utazóközönségben láttam ausztrál, tunéziai, mexikói, portugál és egyiptomi (!) szurkolót is, szerbet vagy svájcit azonban – szó szerint – egyet sem. Ilyen ez a világbajnokság, a maga szinte túlzó sokféleségével, a népes európai szurkolótáborok szembetűnő hiányával. Bent, a többnyire csendes lelátókon aztán már jól meghatározható volt a szerb és a svájci foltocska, és nem volt szükség decibeles tesztre ahhoz, hogy megállapítsam: a „Szrbija! Szrbija!” rigmust töretlenül zúgó balkáni kemény mag nyerte a hangcsatát, a másik piros csoport – halvány énekelgetése ellenére – maga volt az alpesi nyugalom.

Az előző körben, Kamerun ellen (3–3) a világbajnokság talán eddigi legélvezetesebb mérkőzését játszó Szerbia ezúttal is gólgazdag, fordulatos szórakozást biztosított a nézőknek, és ebben partner volt Svájc is. Az első félidőben a szerb drukkerek körében hallhatóan nem igazán népszerű, koszovói származású Xherdan Shaqiri góljával a svájciak szereztek vezetést, Alekszandar Mitrovics fejessel egyenlített, majd – Shaqiri labdavesztése nyomán – Dusan Vlahovics „húzta vissza” szépen a labdát a kapus mellett a bal alsó sarokba. Aztán következett a félidő hajrájában a svájci tiki-taka: mintaszerűen végigpasszolgatott támadás záróakkordjaként Breel Embolo lőtt közelről a szerb kapuba. A 2–2 azonban a szerbeknek egyáltalán nem volt jó, és a brazil–kameruni találkozó képlékeny döntetlenje miatt a svájciaknak is veszélyesnek tűnt. A kényes helyzetet aztán Remo Freuler szintén szépségdíjas támadás végén szerzett gólja szüntette meg – az újabb gyönyörű svájci összjátékot látva szinte rá sem lehetett ismerni a Brazília ellen (0–1) még a futballt kíméletlenül gyaluló csapatra. Maradt a 3–2, Svájc csendesen továbblépett a csoportból (Brazíliával), Szerbia pedig utazik haza, a végére feltűnően elhalkult szurkolóival együtt.

 

A svájci öröm... (Fotó: Getty Images)
A svájci öröm... (Fotó: Getty Images)
VIDEÓS ÖSSZEFOGLALÓ ITT!
VIDEÓS ÖSSZEFOGLALÓ ITT!

A csoport másik mérkőzésén
KAMERUN–BRAZÍLIA 1–0 (0–0)

A G-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Brazília 3 2 1 3–1 +2 6
2. Svájc 3 2 1 4–3 +1 6
3. Kamerun 3 1 1 1 4–4 0 4
4. Szerbia 3 1 2 5–8 –3 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik