Vb 2022: Szenegál nyerte a lézershow-t; jól ment a Fradi légiósainak

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2022.03.29. 23:59
null
Manéé volt a döntő szó
Drámai mérkőzésen Szenegál tizenegyesekkel legyőzte Egyiptomot, ezzel kijutott a katari labdarúgó-világbajnokságra. Ghána is hasonlóan szoros meccsen idegenben szerzett góllal ejtette ki Nigériát.

A Szenegál–Egyiptom mérkőzés 1–0-ra a hazaiak nyerték meg, de mivel az első meccs is pont ennyi lett Egyiptom javára, jöhetett a hosszabbítás, majd – mivel a plusz 30 percben sem született újabb találat – jöhettek a tizenegyesek.

Mégpedig hihetetlen lézerezés közepette. A nézők akciója rendkívüli módon megnehezítette az egyiptomiak, a kapus Mohamed el-Senavi és a rúgók dolgát. A kéretlen show-nak Mohamed Szalah is áldozatává vált, a Liverpool klasszisa is hibázott.

A párbajt Szenegál 3–1-re nyerte meg – a Liverpool másik klasszisa, Sadio Mané lőtte be a mindent eldöntő tizenegyest –, ezzel megszerezte a jogot a részvételre a katari világbajnokságon.

A tizenegyesárbaj

A szenegáliak mostani sikere azt jelenti, hogy 2002 és 2018 után harmadszor szerepelhetnek a vb-n.

Ghána is drámai küzdelemben vívta ki a világbajnoki részvétel jogát. A nigériai első meccs 0–0-ja után a visszavágón, Nigériában 1–1-es döntetlent született, így Ghána idegenben szerzett góllal kvalifikálta a világbajnokságra.

Marokkó nem sok esélyt adott hazai pályán a Kongói DK-nak. Az első meccs 1–1-e után a Ferencváros játékosát, Samy Mmaeét a 8., Ryan Mmaeét a 81. percben bevető Marokkó 4–1-gyel intézte el a kvalifikáció kérdését.

Aissa Laidouni, a Ferencváros középpályása végig tagja volt a tunéziai válogatottnak, amely hazai pályán 0–0-s döntetlen játszott Malival, ezzel 1–0-s összesítéssel szintén kijutott a világbajnokságra.

Elképesztő dráma volt az Algéria–Kamerun meccsen is. A rendes játékidő után összesítésben 1–1-re álltak. A hosszabbításban Algéria a 118. percben megszerezte a vezetést., ám nem ez a gól döntött, mert a 124. percben a kameruni Karl Toko Ekambi is betalált, amivel 2–2-re alakította összesítésben a párharcot. Így idegenben lőtt több góllal Kamerun utazhat Katarba.

AFRIKAI VB-SELEJTEZŐK
3. SZAKASZ, VISSZAVÁGÓ
Szenegál–Egyiptom 1–0 (1–0, 1–0, 1–0)
– 11-esekkel 3–1
Továbbjutott: Szenegál, 1–1-es összesítéssel, 11-esekkel

Nigéria–Ghána 1–1 (1–1)
Továbbjutott: Ghána, 1–1-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal

Tunézia–Mali 0–0
Továbbjutott: Tunézia, 1–0-s összesítéssel

Marokkó–Kongói DK 4–1 (2–0)
Továbbjutott: Marokkó, 5–2-es összesítéssel

Algéria–Kamerun 1–2 (0–1, 0–1, 0–1) – h. u.
Továbbjutott: Kamerun, 2–2-es összesítéssel, idegenben szerzett több góllal

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik