Vb 2022: Nevetségesnek találom, hogy Katarban kell játszanunk – Van Gaal

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2022.03.22. 13:34
null
Van Gaal kifakadt a FIFA-ra (Fotó: AFP)
A holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Louis van Gaal nevetségesnek találja, hogy Katarban lesz a 2022-es világbajnokság – írja az ESPN.

 

A holland válogatott szombaton Dániával vív felkészülési mérkőzést. A hét elején, kedden sajtótájékoztatót tartott Louis van Gaal, aki őszintén elmondta lesújtó véleményét a FIFA-ról.

„Mindenki tudja, hogy az ötletet is nevetségesnek találom. Egy olyan országban játszunk majd vb-t, amelyben a FIFA szerint segítjük a futball fejlődését. Ez baromság. A katari világbajnokság a pénzről és a kereskedelmi érdekekről szól. Csak ez a két dolog számít a FIFA-nak” – mondta a hollandok szövetségi kapitánya.

Van Gaal arról is beszélt, hogy tagja a Holland Labdarúgó-szövetség (KNVB) egy bizottságának, amely havonta ülésezik, hogy értékelje a katari helyzetet az emberi jogok szempontjából. A KNVB azon kevés szövetségek közé tartozik, amelyek bírálták katari munkakörülményeket.

A brit The Guardian újság számításai szerint legalább 6500 külföldi munkavállaló hunyt el Katarban, mióta az ország elnyerte a rendezési jogot.

A katariak egyébként 2010-ben kaptak zöld utat az első közel-keleti labdarúgó-világbajnokság megrendezésére, s folyamatosan nemzetközi vizsgálatokkal kell szembenézniük a munkásokkal való bánásmód miatt.

Persze nem csupán az ott dolgozók helyzete miatt problémás a katari torna: a téli világbajnokság miatt az összes topligának szünetelnie kell majd Európában, s a játékosoknak nem lesz idejük pihenni sem. Az angol Premier League-ben például november 13-án lesz a vb előtti utolsó forduló, nyolc nappal később pedig már kezdődik is a torna.

Nem csak Van Gaal akadt ki: korábban Éric Cantona, a Manchester United labdarúgócsapatának legendás francia középpályása is elmondta, szerinte a katari világbajnokság nem is lesz valódi vb. Azt is hozzátette, hogy ő biztosan nem nézi majd a tornát.


A holland szövetség a hivatalos honlapján egyébként közzétette, hogy Louis van Gaal koronavírustesztje pozitív lett kedd reggel. A következő néhány napot karanténban kell töltenie.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik