Vb 2022: Nálam a brazilok a vb nagy esélyesei – Lothar Matthäus

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2022.07.16. 07:13
null
Lothar Matthäus a brazilok vb-győzelmére tippel
Kit vár a döntőbe? Melyik afrikai csapat szerezhet meglepetést? Lothar Matthäus korábbi világbajnok és magyar szövetségi kapitány többször járt az elmúlt hónapokban a téli torna helyszínén, Katarban.

 

Megjárt öt világbajnokságot. Olaszországban 1990-ben arany-, Spanyolországban 1982-ben és Mexikóban 1986-ban világbajnoki ezüstérmes, nem mellékesen aranylabdás, Európa-bajnok, hétszeres Bundesliga-első, kétszer volt az év német labdarúgója, ő az egyedüli ember a földön, aki huszonöt vb-mérkőzésen lépett pályára, és a sor itt messze nem ér véget. Ha valakinek érdemes adni a szavára, az Lothar Matthäus. A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitányával a belvárosi Kempinski Hotelben találkoztunk, ahol a november 21-én elrajtoló katari világbajnokság mezőnyét értékelte.

Lothar MATTHÄUS
Született:1961. március 21., Erlangen (NSZK)
Nemzetisége: német
Posztja: középpályás, középhátvéd
Klubjai játékosként: Mönchengladbach (1979–1984), Bayern München (1984–1988; 1992–2000), Internazionale (olasz, 1988–1992), MetroStars (amerikai, 2000)
Válogatott mérkőzés/gól (1980–2000): 150/23
Legnagyobb sikerei: világbajnok (1990), Európa-bajnok (1980), 2x UEFA-kupa-győztes (1991, 1996), 7x német bajnok (1985, 1986, 1987, 1994, 1997, 1999, 2000), olasz bajnok (1989), 2x Német Kupa-győztes (1986, 1998), német Szuperkupa-győztes (1987), olasz Szuperkupa-győztes (1989), aranylabdás (1990)
Csapatai vezetőedzőként/szövetségi kapitányként: Rapid Wien (osztrák, 2001– 2002), Partizan Beograd (szerb, 2001–2003), Magyarország (2003–2006), Athletico Paranaense (brazil, 2006), RB Salzburg (osztrák, 2006–2007), Maccabi Netanya (izraeli, 2008–2009), Bulgária (2010–2011)

A-csoport – Katar, Ecuador, Szenegál, Hollandia

„Az elmúlt hetekben többször jártam Katarban, a sorsoláson is részt vettem, tetszik, amit eddig ott láttam. A stadionok készen állnak, több létesítményt személyesen is bejártam, mindegyik lenyűgöző. Sokan aggódnak az időjárás miatt, de jártam már novemberben Katarban, futballra tökéletes lesz az idő, a szurkolók és a csapatok is remekül érzik majd magukat. Az ország tárt karokkal várja a világot. Ami az A-csoportot illeti, kijelenthetjük, nem ez a világbajnokság legerősebb négyese. Hollandia játéktudása alapján kiemelkedik a mezőnyből, kapitánya, Louis van Gaal rutinja egy ilyen tornán meghatározó. Egyfajta generációváltás zajlott le az oranjénál, tehetséges fiataljai vannak, de nem ez lesz a legemlékezetesebb világbajnoksága. Ecuador rendkívül kellemetlen stílusú ellenfél, ám szerintem Szenegál lesz az egyik meglepetéscsapat, legalább olyan jó, mint a hollandok. A közelmúltban kétszer is láttam, modern, európai futballt játszik, az afrikai stílust szinte teljesen elhagyta, a játékosok fizikuma pedig lenyűgöző. Ami a házigazdát illeti, Katart sem lehet félvállról venni, láthattuk, legutóbb az Európa-bajnokságon Magyarországnak is mennyit jelentett a hazai pálya. Katar is odahaza futballozhat, a játékosok motivációja alighanem az egeket verdesi, de nehezen tudom elképzelni, hogy továbbjusson a csoportból.”
Lothar Matthäus szerint továbbjut:
Hollandia, Szenegál

B-csoport – Anglia, Irán, Egyesült Államok, Wales

„A magyaroknak az angolokról mostanában csupa jó emlékei lehetnek, Angliát mégsem írnám le a világbajnokságon. Csoportjának egyértelmű esélyese, biztosra veszem, hogy ebből a négyesből továbbjut. Pályafutásom vége felé játszottam az Egyesült Államokban, a futballt az elmúlt évtizedekben komolyan veszik, és lassan a tapasztalat is mellettük szól, hiszen az elmúlt évtizedekben több nagy tornát megjártak. Wales pótselejtezőn jutott ki, sok futballistája Angliában játszik, mégsem lesz esélye a továbbjutásra. Már csak azért sem, mert Irán is több pontot szerezhet. Jól ismerem a szövetségi kapitányát, a közelmúltban a horvát Dragan Skocic      (akit interjúnk elkészülte után menesztettek – a szerk.)      azt mondta nekem, hogy mindössze a kilences pozícióból hiányzik egy igazán jó futballistája, a többi poszton megvannak. Fizikailag erősek, nagy a várakozás a csapattal szemben.”
Lothar Matthäus szerint továbbjut:
Anglia, Egyesült Államok

C-csoport – Argentína, Szaúd-Arábia, Mexikó, Lengyelország

„Az argentinokról csupa jó emlékem van, mégiscsak az ellenük játszott döntőben lettem világbajnok 1990-ben. Diego Maradona nagy tisztelője voltam, barátok is voltunk, a Serie A-ban is többször játszottunk egymás ellen. Argentína a brazilok mögött másodikként kvalifikálta magát Dél-Amerikából, a válogatottnak előnyére vált, hogy immár nem teljesen Lionel Messi-függő. Még akkor sem, ha nálam az elmúlt tíz esztendő legjobbja egyértelműen Messi, a többiek – köztük Cristiano Ronaldo – a nyomába sem érnek... Messi annyi élményt, örömöt szerzett futballjával a szurkolóknak, amire sokáig senki sem lesz képes. A csoport második helye Mexikó és Lengyelország között dől el, a mexikóiak kellemetlen ellenfelek, sosem adják fel a harcot, ők érhetnek oda a második helyre.”
Lothar Matthäus szerint továbbjut: Argentina, Mexikó

D-csoport – Franciaország, Ausztrália, Dánia, Tunézia

„Itt egyértelműek az erőviszonyok, a két európai csapat jut tovább. A franciák erősek, mindenki tőlük várja a lenyűgöző futballt, de nálam a dánok is legalább olyan jók. Álmukból felkeltve is tudják, mi a feladatuk a pályán, nincsenek világsztárjaik, de a szisztémát, amit begyakoroltak, kívülről fújják. Csapatként ők a legerősebbek, az Európa-bajnokságon is megmutatták, ez milyen sokat jelent. Franciaország nem a legjobb formáját mutatta az elmúlt időszakban, a Nemzetek Ligájában botladozott is, ám egy világbajnokság mindig más. A franciák a torna esélyesei, nekik és a braziloknak van a legerősebb keretük – legalábbis az egyéniségeket illetően.”
Lothar Matthäus szerint továbbjut: Franciaország, Dánia

Négy éve a francia válogatott utazhatott haza világbajnokként (FOTÓ: AFP)
Négy éve a francia válogatott utazhatott haza világbajnokként (FOTÓ: AFP)

 

E-csoport – Spanyolország, Costa Rica, Németország, Japán

„Ennél a csoportnál hazahúz a szívem, így hadd kezdjem az értékelést a németekkel. Németország sem szerepelt a legjobban a Nemzetek Ligája eddigi kiírásában, Magyarország ellen is alaposan megszenvedett a Puskás Arénában, ám nálam Hans-Dieter Flick személye garancia a sikerre. Jó barátok vagyunk, tudom, mit gondol a labdarúgásról, és az egyik legnagyobb erénye, hogy remek kapcsolatot alakított ki a játékosokkal. A hibákat a világbajnokságig kijavítják, a keret tagjai pedig hisznek magukban, ráadásul mi, németek a nagy tornákra mindig összekapjuk magunkat. Manuel Neuer továbbra is a világ legjobb kapusa, úgyhogy nem féltem a válogatottat. Nem mondom, hogy aranyesélyesek vagyunk, de sosem lehet tudni. Spanyolország a csoport másik favoritja, a torna legjobb négy együttese közé várom. A csoportban a harmadik helyért Costa Rica és Japán küzd, a közép-amerikaiak sorozatban harmadszor jutottak ki a világbajnokságra, ott voltam az Új-Zéland elleni pótselejtezőjükön, meghívtak a mérkőzésre, láttam, milyen jól bánnak a labdával.”
Lothar Matthäus szerint továbbjut: Németország, Spanyolország

F-csoport – Belgium, Kanada, Marokkó, Horvátország

„Kanada és Marokkó már annak is örülhet, hogy ott van a világbajnokságon, kicsit kívülállónak érzem őket... Belgium és Horvátország egyértelmű favorit a csoportban, ráadásul a belgáknak ez az utolsó nagy torna, amelyen a sztárjaik aranyat nyerhetnek, a következő generációjuk nem olyan erős, mint a mostani. Horvátország négy éve nagyon masszív csapat volt, Oroszországban ott voltam több mérkőzésén, szinte biztos vagyok benne, ezúttal nem tudja megközelíteni az akkori játékát. A futballban négy év hosszú idő, horvát barátaim sem várják a legjobb négy közé a válogatottat.”
Lothar Matthäus szerint továbbjut: Belgium, Horvátország

G-csoport – Brazília, Szerbia, Svájc, Kamerun

„...és akkor a brazilok. Nálam ők a torna első számú esélyesei. Még akkor is, ha a legkeményebb csoportba sorsolták őket. Egyénileg rendkívül erősek, nincs gyenge pontjuk, a szakmai stáb tagjai válogathatnak a jobbnál jobb futballisták közül. Szerbiában dolgoztam korábban, vezetőedzőként a Partizan Beograd együttesét irányítottam, nem tagadom, kicsit oda is húz a szívem. Ráadásul a szerb játékosok Európa-szerte topbajnokságokban futballoznak. A szövetségi kapitányuk, Dragan Sztojkovics motivált tréner, futballistakorából is van tapasztalata, hogyan lehet sikereket elérni. Játékosai vakon megbíznak benne, ők lehetnek a másik meglepetéscsapat. A svájciakat is jól ismerem, hiszen több játékosuk a Bundesligában játszik, Kamerun pedig nem olyan erős, mint Szenegál, a továbbjutásba nem szól bele.”
Lothar Matthäus szerint továbbjut:
Brazília, Szerbia

H-csoport – Portugália, Ghána, Uruguay, Dél-Korea

„A portugálok erősek, jó játékosaik vannak, a nyolc közé bejuthatnak, tovább nem... Még akkor sem, ha Cristiano Ronaldót ezúttal is fűti majd a bizonyítási vágy. Játékosként Uruguay ellen nagyon nem szerettem futballozni – kellemetlen ellenfél, labdarúgói erősek, mennek az utolsó leheletükig, Edinson Cavani és Luis Suárez bármire képes. Ghánát is láttam az elmúlt időszakban, sok a fiatal játékos, de hiába tehetségesek, egy ilyen tornán ez nem elég. Dél-Korea pedig... Biztos vagyok benne, hogy ők lesznek a tornán a legjobb erőben. Mindent megtesznek a sikerért, amolyan komputerfutballt játszanak, szeretnek mindent előre megtervezni. Emlékezetes torna lehet az ázsiai vébé, Katarban minden adva van, hogy zavartalan világbajnokságot élvezzenek a szurkolók és a csapatok is.”
Lothar Matthäus szerint továbbjut: Portugália, Dél-Korea


A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik