Vb 2022: mindenki a szétlövés hőséről, a csereként beálló, táncoló ausztrál kapusról beszél

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2022.06.14. 09:49
null
Mindenki Andrew Redmayne-ről beszél (Fotó: AFP)
Mint ismert, Ausztrália 31. nemzetként kijutott a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságra, miután interkontinentális pótselejtezőn al-Rajjanban 11-esekkel 5–4-re legyőzte Perut. Az ausztrálok hőse egyértelműen a szétlövésre becserélt, mindössze 3-szoros válogatott kapus, Andrew Redmayne volt: a lövések előtt látványos táncmozdulatot bemutató 33 éves játékos kivédte a peruiak utolsó büntetőjét.

 

Azonnal nemzeti hőssé avanzsált a csereként beálló ausztrál kapus, a tizenegyes-specialista Andrew Redmayne. Ráadásul a lövések előtt bemutatott őrült táncmozdulataira és a győzelmet konstatáló vicces arckifejezésére – felesége szerint ezzel lányuknak üzent – az internet népe is rögtön felfigyelt.


Ha nem is mondható Redmayne védjegyének a gólvonalon bemutatott rituálé – a 2005-ös BL-döntőben Jerzy Dudektől láthattunk hasonlót –, klubcsapatában, a Sydney FC-ben már láthattunk tőle hasonlót.



A rutinos játékos elmondta, a mérkőzés játékvezetője többször sárga lapos figyelmeztetéssel „fenyegette”, ha nem hagy fel az ellenfél provokálásával, illetve a kezdőkapus Mathew Ryannel már egy hónapja kidolgozták azt a tervet, hogy tizenegyespárbaj esetén cserélnek.

„Ha csak egy-két százalékot nyerhetünk az ilyen hülyeségekkel, valamint azzal, hogy közben hülyét csinálok magamból, akkor megteszem. Kis szerepem volt ebben az egészben, nem hinném, hogy most ezzel én lennék a hős. Az érdem a srácoké, akik elképesztő százhúsz percet hoztak össze egy kiváló ellenféllel szemben – mondta Redmayne, aki fiatalon az Arsenalnál járt próbajátékon, de az ausztrál élvonalban véd. – Még a társaink előtt is titkoltuk, mire készülünk. A történtek ellenére sincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, hogy hol a helyem az ausztrál kapusok házi rangsorában, és roppant hálás vagyok azért, ahogyan Matty teljesített a mérkőzésen.”

A helyszíni beszámolók szerint a bohókás kapus amellett, hogy belemászott a perui rúgójátékosok fejébe, némileg rivális kollégája, Pedro Gallese számításait is keresztülhúzta azzal, hogy eldobta a lehetséges lövési irányokat tartalmazó kulacsát.

 

Graham Arnold szövetségi kapitány a találkozó után elmondta: a gól nélküli állást követően a kapuscserénél elsősorban arra számított, hogy mentális nyomást tud gyakorolni az ellenfélre.

„Valószínűleg feltették maguknak a kérdést: miért hozzák be most ezt a srácot? Valószínűleg azért, mert nagyon jó lehet. Talán egy százalékot zavartuk meg ezzel a peruiakat, de közrejátszhatott abban is, hogy az első rontott büntetőjüknél a kapufát találták el. Kockázatos dolog volt a párbajra kapust váltani, de bejött” – mondta a szakember.

Arnold hozzátette: büszke a játékosaira, akik hihetetlen sorozatot zártak a sikerrel, hiszen a járványhelyzet kapcsán meghozott korlátozások miatt a vb-selejtezőben húsz mérkőzésük közül 16-ot idegenben játszottak.

Ausztrália sorozatban ötödik, összességében hatodik vb-szereplésére készülhet, a katari tornán majd a D-csoportban Franciaország, Dánia és Tunézia ellen küzdhet a két továbbjutó helyért. Az ausztrálok első mérkőzésükön, november 22-én – magyar idő szerint 21 órától – a címvédő franciákkal találkoznak.

Az utolsó kiadó vb-helyről a keddi (mai), ugyancsak al-rajjani Costa Rica–Új-Zéland interkontinentális pótselejtező dönt.

INTERKONTINENTÁLIS VB-PÓTSELEJTEZŐ
Ausztrália–Peru 0–0 – 11-esekkel 5–4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik