Cristiano Ronaldo a lecserélése után a portugál kispadon (Fotó: AFP)

 

„De nagyon sietős, hogy kib... a játékból, b...meg” – nagyjából így méltatlankodott Cristiano Ronaldo, miközben lecserélésekor átadta a csapatkapitányi karszalagot Pepének.

Az esetet vezető helyen tálalja a Record, valamint az O Jogo is – utóbbi hozzáteszi, nehéz eldönteni, hogy szavait Fernando Santos szövetségi kapitánynak címezte-e, vagy az őt minél gyorsabb cserére noszogató egyik dél-koreai játékosnak.

Az eset természetesen szóba került a mérkőzést követő sajtótájékoztatón is, az elhangzottakkal szembesített szövetségi kapitány szerint a következő történt:

„Cristiano Ronaldo feldúltan jött le, mert az egyik dél-koreai játékos leparancsolta a pályáról. Ronaldo visszaszólt neki, ami teljesen természetes. Hallottam, mit mondott angolul, és azt is, hogy Ronaldo szerint nagyon sürgős lehet neki, amiért őt leküldi a pályáról. Pepe utána is ment a koreai játékosnak az eset miatt– idézi a szövetségi kapitányt az ügy felgöngyölítésébe szintén bekapcsolódó legnagyobb portugál sportlap, a Bola.

Mint megírtuk, az akkor még 1–1-re álló meccset a dél-koreaiak megnyerték, és végül mindkét csapat továbbjutott a nyolcaddöntőbe.

Az ominózus kifakadás videón:

 

A sajtótájékoztató érdemi részét természetesen a mérkőzés értékelése tette ki.

„A második félidőben már nem voltunk kellően rámenősek a párharcokban, kezdtük elveszíteni azokat – magyarázta Fernando Santos. – Az első félidőben elfojtottuk a kontrázási lehetőségeiket, a másodikban már lassabban járattuk a labdát, hullámzott a csapat játéka, a kelleténél több volt az egyénieskedés. A szünetben megbeszéltük, hogy veszélyt csak mélységi beindulásokkal tudtunk teremteni, a rövid passzos játék nem elég, ehhez képest a második félidőben már nem úgy játszottunk. Nem voltunk jók, és a felelősség természetesen az enyém.”

Santos a portugál szögletet megkontrázva szerzett dél-koreai gólról beszélvén felelevenítette, hogy a selejtezőben azért maradtak le az első helyről – és kényszerültek pótselejtezőre –, mert a szerbek elleni meccs utolsó pillanataiban, 1–1-es állásnál gólt kaptak.

„Hasonló történt Szerbia ellen is, és a játékosaim pontosan tudták, hogy ilyesmi még egyszer nem fordulhat elő. Egyszerűen nem fordulhat elő! Talán nagyon akarták azt a második gólt, ezért kapkodhatták el a szögletet… ezt alaposan át kell majd beszélnünk.”

S hogy a történtek visszavetik-e a csapatot?

„Eddig remek volt a hangulat, ez a mérkőzés nyilván okoz némi törést, ami normális. Ugyanakkor ez csak egy figyelmeztető jel. A játékosaim nagyon összeszedettek, le fogják vonni a megfelelő tanulságokat. Tudják, hogy olyan futballra van szükség, amit az első két mérkőzésen nyújtottak, egy világbajnokságon egyetlen pillanatra sem szabad kiengedni.”

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
3. FORDULÓ
H-CSOPORT
DÉL-KOREA–PORTUGÁLIA 2–1 (1–1)
Al-Rajjan,
 Egyetemvárosi Stadion, 44 097 néző. Vezette: Tello (argentin)
DÉL-KOREA: Kim Szun Kju – Kim Mun Hvan, Kvon Kjung Von (Szon Dzsun Ho, 81.), Kim Jung Kvon, Kim Dzsin Szu – Hvang In Bom, Dzsung Vu Jung – Li Kang In (Hvang I Dzso, 81.), Li Dzse Szun (Hvang Hi Csan, 65.), Szon Hung Min – Cso Ku Szung (Cso Ju Min, 90+3.). Szövetségi kapitány: Paulo Bento
PORTUGÁLIA: Diogo Costa – Diogo Dalot, António Silva, Pepe, Joao Cancelo – M. Nunes (Palhinha, 65.), Rúben Neves (Rafael Leao, 65.), Vitinha (W. Carvalho, 81.) – Joao Mário (B. Silva, 81.), C. Ronaldo (A. Silva, 65.), Horta. Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Gólszerző: Kim Jung Kvon (27.), Hvang Hi Csan (90+1.), ill. Horta (5.)

A H-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
  1. Portugália 3 2 1 6–4 +2  6  
  2. Dél-Korea 3 1 1 1 4–4 0 4  
  3. Uruguay 3 1 1 1 2–2 0 4  
  4. Ghána 3 1 2 5–7 –2  3