Vb 2022: Maximálisan hiszünk abban, hogy Portugália ellen is nyerhetünk – Miovszki

BORSOS LÁSZLÓ, PIETSCH TIBORBORSOS LÁSZLÓ, PIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2022.03.29. 11:50
null
Alekszandar Trajkovszki a múlt héten sokkolta az olaszokat – vajon a portugálok ellen is tartogatnak meglepetést a macedónok? (Fotó: Imago Images)
Már csak egy lépés választja el a több NB I-es játékost is felvonultató macedón válogatottat a világbajnoki részvételtől. Az MTK támadója, Bojan Miovszki lapunknak elmondta, szentül hisznek Portugália legyőzésében.

 

„Elhittük magunkról, hogy bármire képesek vagyunk!”

Sztefan Szpirovszki, az északmacedón válogatott egyik legrutinosabb tagja, a Ferencváros korábbi, az MTK jelenlegi középpályása mondta ezt lapunknak azt követően, hogy együttese az ország történetének legnagyobb győzelmét aratva a vb-pótselejtező elődöntőjében 1–0-ra nyert a párharc toronymagas favoritjának számító Olaszország ellen. Méghozzá idegenben!

Hogy ő és társai tényleg bármire képesek, megint bizonyíthatják: a katari részvételért rendezendő keddi összecsapáson Portugáliát kell legyőzniük. Méghozzá idegenben…

Ha a jelen miatt esetleg van okuk az aggodalomra (lásd még: Cristiano Ronaldo, Bernardo Silva, Diogo Jota és a többiek…), a múlt miatt nincs. Legutóbb tíz évvel ezelőtt találkozott egymással a két csapat, az a felkészülési mérkőzés gól nélküli döntetlent hozott. A Leiriában 2012. május 26-án lejátszott meccsen két olyan labdarúgó jutott lehetőséghez, aki a vb-rájátszás portói fináléjában is szerelést ölthet: „innen” Cristiano Ronaldo, „onnan” Sztefan Szpirovszki…

Utóbbinak egyébként az volt a második fellépése címeres mezben, az elsőre egy évvel korábban, 2011. augusztus 10-én került sor. Mindezt csupán azért említjük, mert az Azerbajdzsán elleni 1–0-s sikert hozó mérkőzésen Boban Babunszki állította csatasorba, akinek az egyaránt a Debreceni VSC-t erősítő két fia, David és Dorian ma már Szpirovszki oldalán küzd azért, hogy Észak-Macedónia a tavalyi Európa-bajnokság után a 2022-es világbajnokságra is kijusson.

Ugyanezért küzd egy másik NB I-es labdarúgó, a szintén az MTK Budapest kötelékéhez tartozó Bojan Miovszki, aki az olaszok ellen a 72. percben állt be, majd a 92. percben gólpasszt adott, amikor Trajkovszi elé csúsztatta a labdát.

„Karrierem során ez volt a legfontosabb fejpárbaj, amelyet megnyertem, ráadásul egy olasz védő ellen – elevenítette fel a történteket a Nemzeti Sport érdeklődésére a 22 éves támadó. – Amikor láttam, hogy Trajkovszki lövése után a kapuban köt ki a labda, olyan örömet éreztem, mint még soha. Ez volt a legszebb pillanat! A gólunk után a boldogságtól elsírtam magam, mert bár egy-két perc még hátravolt a hosszabbításból, éreztem, sőt tudtam, hogy legyőzzük az Európa-bajnokot! Ezzel a győzelemmel bizonyítottuk, bárkinek méltó ellenfelei lehetünk. Eddig sem kellett motiválni minket, ezután pláne nem kell! Az olaszok kiejtését még aznap este megünnepeltük, de azóta csak az hajt minket, csak arra készülünk, hogy az utolsó akadályt is leküzdjük. A futballban bármi megtörténhet, ez kiderült Palermóban is. Hogy nyertünk Olaszországban, óriási lökést adott nekünk, maximálisan hiszünk abban, hogy Portugália ellen is nyerhetünk, és eljutunk Katarba!”

A már vasárnap délután Portóba repülő küldöttséget Dimitar Kovacsevszki miniszterelnök búcsúztatta el, még a fedélzetre is felkísérte a csapatot. Mi több, ott jelentette be, hogy az újabb világraszóló győzelem ötszázezer eurós prémiummal járna.

Mindamellett gyanítjuk, nem elsősorban az extra juttatás hajtja a macedónokat, hanem a történelmi siker elérése. Ebben segíthet Elif Elmasz, aki a múlt csütörtöki mérkőzést eltiltás miatt kénytelen volt kihagyni, de Portugáliában már számolhat vele Blagoja Milevszki szövetségi kapitány.

„Az utolsó leheletünkig harcolunk! – idézte a macedón szövetség honlapja a Napoli középpályását. – Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy valóra váltsuk gyerekkori álmunkat, ez olyan lehetőség, amit nem szalaszthatunk el! Tudjuk persze azt is, ez lesz a legkeményebb meccs mind közül, talán a legizgalmasabb is. Kilencven percünk lesz arra, hogy elérjük, amiért annyit küzdöttünk, amiről régóta ábrándozunk. Harci kedvünket csak fokozza, hogy nemcsak asaját álmunkat teljesíthetjük, hanem egy országét. Mondom még egyszer, ezt az esélyt nem engedhetjük ki a kezünkből, az égvilágon mindent meg kell tennünk a pályán azért, hogy kijussunk a világbajnokságra!”

Halkan tegyük hozzá, Észak-Macedónia diadala valamelyest az NB I sikere is lenne, Blagoja Milevszki keretében ugyanis kilenc olyan labdarúgó szerepel, aki futballozott a magyar élvonalban, vagy még most is itt játszik.

EURÓPAI VB-PÓTSELEJTEZŐK
DÖNTŐK
20.45:
Lengyelország–Svédország, Chorzów (Tv: Sport2) – élőben az NSO-n!
20.45: Portugália–Észak-Macedónia, Porto (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik