Vb 2022: aki világbajnokká tette Messit, de Scaloninak nem kellett

Vágólapra másolva!
2022.12.20. 09:10
null
Így lett Copa-győztes és világbajnok Argentína... (Fotó: AFP)
A nagyon népszerű pillangóhatás-elmélet megragadta több szurkoló fantáziáját is, akadt, aki megtalálta, kinek köszönhető az argentinok világbajnoki győzelme: a „tettes” a félig francia, félig argentin Neal Maupay.

 

„Az alapelv az, hogy egy kaotikusan viselkedő állapotjelzővel bíró dinamikus rendszerben a kezdeti feltételek apró változásai véletlenszerű folyamatok pozitív visszacsatolásai révén nagymértékben megváltoztathatják a rendszer hosszútávú működését. Az elv népszerű és elterjedt, de pontatlanul és túlzóan idézett megfogalmazásai szerint »egy pillangó egyetlen szárnycsapása a Föld egyik oldalán, tornádót idézhet elő a másikon«” – írja minden amatőr kutakodó alfája, a Wikipédia.

 

A pillangó az argentinok esetében Neal Maupay, az Everton 26 éves csatára, aki még a Brighton játékosaként 2020-ban súlyos sérülést okozott az Arsenal kapusának, Bernd Lenónak, aki miatt csak a kispad jutott addig osztályrészül az „ágyúsok” játékosának, Emiliano Martíneznek.

Leno kidőlése miatt lehetőséget kapott a bajnoki hajrára a dél-amerikai kapus, aki élt a lehetőséggel, ezért leigazolta őt 2020 kora őszén az Aston Villa, 17.4 millió euróért, az ott megkapott bizalom hatására a kapus szárnyalni kezdett. 2021 nyarán Martínez bemutatkozott a válogatottban, amelynek kapujából azóta kirobbanthatatlan, főszerepet játszott a Copa América megnyerésében, tizenegyeseket védett, és a torna legjobb kapusa lett.

Innentől már sínen volt a karrierje, amelynek csúcsa a világbajnoki döntő lett – mélypontja meg az azt követő extrém ünneplése.

Akárhogyan is: Maupay már a Copa-győzelemkor is „pillangó” volt sok szurkoló szerint, ugyanis „neki köszönhette” első nagy válogatottbeli sikerét Lionel Messi, most új erőre kapott ez az elmélet.

Különös csavar a történetben, hogy Maupay sokszoros francia U-válogatott, de édesanyja argentin, ezért üzent Lionel Scaloninak, hogy szívesen szerepelne az albicelestében, ha már ilyen kiválóan megérti magát a Brightonban Alexis Mac Allisterrel. Az argentin szövetségi kapitány nem kért Maupay szolgálataiból, az összeesküvés-elméletek rajongóinak nagy-nagy bánatára.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
DÖNTŐ
ARGENTÍNA–FRANCIAORSZÁG 3–3 (2–0, 2–2, 2–2) – tizenegyesekkel 4–2

Loszaíl, Loszaíli Nemzeti Stadion, 88 966 néző. Vezette: Marciniak (lengyel)
ARGENTÍNA: Emiliano Martínez – Molina (Montiel, 91.), Romero, Otamendi, Tagliafico (Dybala, 120+1.) – De Paul (Paredes, 102.), Enzo Fernández, Mac Allister (Pezzella, 116.) – Messi, Julián Álvarez (La. Martínez, 103.), Di María (Acuna, 64.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Koundé (Disasi, 120+1.), Varane (Konaté, 113.), Upamecano, Théo Hernandez (Camavinga, 71.) – Griezmann (Coman, 71.), Tchouaméni, Rabiot (Y. Fofana, 96.) – O. Dembélé (Kolo Muani, 41.), Giroud (M. Thuram, 41.), Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerző: Messi (23., 109. – az elsőt 11-esből), Di María (36.), ill. Mbappé (80., 81., 118. – az elsőt és a harmadikat 11-esből)
A tizenegyeseket belőtte: Messi, Dybala, Paredes, Montiel, ill. Mbappé, Kolo Muani. Kihagyta: Coman, Tchouaméni

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik