Vb 2022: Listkiewicz legalább a nyolc közé várja a lengyel csapatot

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2022.11.24. 09:47
null
Michal Listkiewicz (jobbra) 1990-ben vb-döntőben volt partjelző, most azt reméli, fia, Tomasz a nyomdokaiba lép
A lengyel játékvezető-legenda, Michal Listkiewicz a katari vb-n szereplő fiáról és a lengyelek félig-meddig sikeres vb-rajtjáról is beszélt lapunknak.

 

Jól cseng a Listkiewicz név a futball-világbajnokságokon: Michal Listkiewicz partjelzőként vállalt emlékezetes szerepet az 1990-es, olaszországi tornán, ahol már a Kamerun–Argentína (1–0) nyitó meccsen is ő volt az egyik partjelző, majd a római vb-döntőben is lengetett a mexikói Edgardo Codesal Méndez játékvezetőnek az NSZK–Argentína (1–0) meccsen.

Tomasz Listkiewicz több meccsen is 
lengethet a vb-n (Fotó: Imago Images)
Tomasz Listkiewicz több meccsen is lengethet a vb-n (Fotó: Imago Images)

Katarban a fia, a 2011 óta FIFA-játékvezető Tomasz Listkiewicz kapott szerepet, hosszú évek óta Szymon Marciniak segítője, ezúttal is az ő játékvezetői csapatában utazhatott a vb-re, mint négy éve Oroszországba is, de már az első meccsen, az Ecuador–Katar (2–0) találkozón is szerepet kapott a VAR-szobában.

„Bőven van miért szurkolnom ezen a világbajnokságon, nagyon szorítok a fiamért és a válogatottunkért   – mondta a Nemzeti Sport megkeresésére Michal Listkiewicz, aki játékvezetőként elért sikerei után volt a Lengyel Labdarúgó-szövetség elnöke, továbbá magyar kötődése is ismert, Budapesten járt egyetemre, majd ő volt a Népsport varsói tudósítója is a hetvenes évek második felében. – Tomasz jó fiú, és nagyon tehetséges játékvezető. Nagyon szurkolok neki, hogy sok meccset kapjon Katarban, és legalább a negyeddöntőig maradhasson. De még abban is reménykedem, hogy a nyomdokaimba lép azzal is, hogy ott lehet a döntőben. Azért is bízhatok ebben, mert Szymon Marciniak a világ egyik legjobb játékvezetője. Alapvetően az ő segítőjeként kap szerepet, de az első meccsen a VAR-szobában is helyt kellett állnia, és bizony nem volt könnyű dolga, már a harmadik percben rendkívül nehéz szituációban kellett ítélkeznie. Szerencsére kiderült, hogy tökéletes döntést hoztak, amikor nem adták meg az ecuadori gólt, valóban les volt.”

A lengyel válogatott első meccséről, a Mexikó elleni 0–0-s találkozóról is kérdeztük Michal Listkiewiczet.

„Egyáltalán nem rossz eredmény döntetlent játszani Mexikóval, meg kell becsülni ellene az egy pontot – fogalmazott.  – Fontos volt, hogy ne veszítsük el az első meccsünket, mint a legutóbbi három világbajnokságon, mert akkor már rohanni kell az eredmény után. Némi hiányérzet mégis van bennem, mert meg lehetett volna nyerni ezt a találkozót. Sajnos Robert Lewandowski kihagyta a tizenegyest, most nem volt fifikás a büntető előtt, mint szokott, a mexikói kapusnak könnyű dolga volt, gyengén helyezte a lövést. Mintha meg lennénk átkozva a vébéken a tizenegyesekkel, ez már a harmadik kihagyott büntetőnk volt, 1978-ban Argentína ellen például Kazimierz Deyna, az akkori talán legnagyobb sztár hibázott. De Lewandowski fel fog állni ebből, biztos vagyok benne, hogy szerez gólokat, nagyon látszik rajta, mennyire szeretne bizonyítani ezen a vébén.”

A folytatást illetően is optimista, szerinte a lengyel válogatott legyőzi Szaúd-Arábiát, és tovább is jut.

„Szaúd-Arábia nagy feltűnést keltett Argentína legyőzésével, ám ne feledjük, hogy az első félidő után három-négy góllal is vezethetett volna a dél-amerikai csapat  – mondja.   –  De azért nem olyan erős, azt várom, hogy három-négy góllal nyer Lengyelország, két gólt Lewandowskitól várok. A győzelemhez teljesen más taktika kell, mint Mexikó ellen, bemutatkozó meccsén nagyon defenzív volt együttesünk. Czeslaw Michniewicz szövetségi kapitánynak a biztonság az első, de érthető, hogy nagyon nem szeretett volna vereséggel kezdeni. A szaúdiak ellen viszont teljesen más taktika szükséges, le kell támadni őket, birtokolni a labdát. Mindenképpen győzelmet várok, utána pedig bízom benne, hogy tovább is tudunk jutni a csoportból.”

Robert Lewandowski nem remekelt Mexikó ellen, büntetőt is rontott, de a folytatásban javíthat (Fotó: Reuters)
Robert Lewandowski nem remekelt Mexikó ellen, büntetőt is rontott, de a folytatásban javíthat (Fotó: Reuters)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik