Vb 2022: a hollandok húsz vb-meccse nem kaptak ki Európán kívüli ellenféltől

Vágólapra másolva!
2022.12.03. 18:17
null
Dumfries ünnepli a harmadik gólt Koopmeinersszel (Fotó: AFP)
Mint ismert, Hollandia jutott elsőként a katari világbajnokság negyeddöntőjébe, miután a nyolcaddöntőben 3–1-re legyőzte az Egyesült Államokat. Íme, néhány érdekesség a párharcról!

 

Az Egyesült Államokkal legutóbb a 2010-es vb-n fordult elő, hogy már az első félidőben két gólt kapott. Akkor a Szlovénia elleni mérkőzésen 0–2-ről felálltak 2–2-re az amerikaiak, ez a hollandok ellen most nem sikerült: Haji Wright szépítése után öt percig reménykedhettek az egyenlítésben, majd jött Denzel Dumfries találata.

Az USA 1934 óta először esett ki vb-ről kieséses szakaszban olyan meccsen, amelyen egynél több gólt kapott – akkor 7–1-es vereséget szenvedett Olaszországtól.

A holland keretből 14 játékos még nem is élt, amikor a csapat legutóbb kapott ki nem európai ellenféltől a világbajnokságon. Az oranje az 1994-es vb-n 3–2-es vereséget szenvedett Brazíliától, azóta viszont nem talált legyőzőre az öreg kontinensen kívül – sorozatban huszadikilyen meccsén maradt veretlen.

A győztes csapat vezető gólját szerző Memphis Depay megelőzte Klaas-Jan Huntelaart a holland válogatott góllövő-örökranglistáján, 43 találattal már egyedül álla második helyen az 50-et szerző Robin van Persie mögött. A Barcelona támadója, amióta Louis van Gaal visszatért a nemzeti együttes kispadjára, 17 meccsén 15. alkalommal köszönt be.

És a végére egy őrült statisztika Memphis Depay kapcsán: az Egyesült Államok a mostani torna előtt legutóbb az 1990-es vb-n kapott gólt egy olyan játékostól, akinek a keresztneve egyben egy város neve. Akkor a csehszlovák Milan Luhovy vette be az amerikai kaput. Memphis az USA Tennessee államában található, Milan néven 15 város is van az észak-amerikai országban, emellett ez az olasz Milánó angol neve is.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJÁT ITT OLVASHATJA EL!

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NYOLCADDÖNTŐ

Hollandia–Egyesült Államok 3–1 (2–0)

Al-Rajjan,Kalifa Nemzetközi Stadion,44 846néző.Vezette:Wilton Sampaio (brazil)
HOLLANDIA:Noppert – Timber, Van Dijk, Aké (De Ligt, 90+3.) – Dumfries, De Roon (T. Koopmeiners, a szünetben), F. de Jong, Blind – Klaassen (Bergwijn, a szünetben) – Gakpo (Weghorst, 90+3.), Depay (Simons, 83.).Szövetségi kapitány:Louis van Gaal
EGYESÜLT ÁLLAMOK:Turner – Dest (Yedlin, 75.), Zimmerman, Ream, A. Robinson (Morris, 90+2.) – Musah, T. Adams, McKennie (Aaronson, 67.) – Ferreira (Reyna, a szünetben), Weah (H. Wright, 67.), Pulisic.Szövetségi kapitány:Gregg Berhalter

Gólszerző:Depay (10.), Blind (45+1.), Dumfries (81.), ill. H. Wright (76.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik