Vb 2022: holland kapuskérdés a torna közelgő rajtja előtt

SZ. E. M.SZ. E. M.
Vágólapra másolva!
2022.11.17. 09:04
null
Remko Pasveer (balra) sem lehet biztos benne, hogy őt választja ki Louis van Gaal első számú kapusnak (Fotó: Imago Images)
Louis van Gaal szövetségi kapitány három – nemzetközi szinten – tapasztalatlan kapust vitt magával Katarba, de még mindig nem tudni, hétfőn melyikük védi a holland válogatott kapuját.

Már csak néhány nap, és a holland válogatott pályára lép a katari világbajnokságon, de még mindig sokan találgatnak, ki védheti a csapat kapuját hétfőn Szenegál ellen. Louis van Gaal szövetségi kapitánynak ezúttal is voltak visszhangot kiváltó húzásai, a kapusok kapcsán nemcsak az, hogy kiket visz magával Katarba, hanem az is, hogy kiket hagyott otthon.

A 2014-es világbajnokság (amelyen szintén Louis van Gaal irányított) óta alapvetően Jasper Cillessen számított első számú kapusnak, igaz, a tavalyi Európa-bajnokságot betegség miatt kihagyta. A nyár óta a NEC-ben védő futballista a bő keretbe bekerült, de a holland sajtó szerint „szétrobbant a dühtől”, amikor megtudta, hogy nem utazik, illetve sokan annak is nagy jelentőséget tulajdonítottak, hogy nem a szövetségi kapitány, hanem a kapusedző, Frans Hoek közölte vele a döntést telefonon.

„Szép történetet lehetne ebből kerekíteni, de mindig is így volt  ” – idézte Cillessent a NOS, Louis van Gaal pedig úgy nyilatkozott, a 63-szoros válogatott játékos egyszerűen nem volt jó formában az elmúlt hetekben.

Nyolc évvel ezelőtt nagy visszhangot váltott ki, amikor a Costa Rica elleni vb-negyeddöntő 120. percében lecserélte Jasper Cillessent és Tim Krult állította be a helyére, a Newcastle United akkori kapusa két lövést is hárított a holland győzelemmel záruló tizenegyespárbajban. A kapitány szeptemberben nem hívta meg a Norwich játékosát az NL-mérkőzésekre, viszont azt kérte tőle, utazzon el a válogatotthoz külön edzésre, ahol a tizenegyesrúgások védését gyakorolták.

„Felhívott, hogy ezt most inkább kihagyja. Sajnáltam, mert a statisztikák alapján ő védi ki a legtöbb tizenegyest. Így viszont nincs jövője a válogatottnál, ez a döntésének a következménye”   – reagált a kapitány.

Ebben a helyzetben Mark Flekken tűnt befutónak, aki jól véd a Freiburg­ban, mégsem utazhatott, igazából nem tudni, hogy miért. A korábbi válogatott Ronald Waterreus az NPO rádiónak a hír hallatán azt nyilatkozta, Cillessen és Flekken személyében a két legjobb holland kapus maradt otthon.

De nézzük, kik utaztak el Katarba!

A 28 éves Andries Noppert karrierjét nem neveznénk figyelemre méltónak, de az idényben kimondottan jól teljesít a Heerenveenben. Írhatnánk, hátrányt jelent neki, hogy újonc, de válogatott szinten versenytársai sem tapasztaltak. Remko Pasveer az idén 38 évesen mutatkozott be az oranjéban, kétszer lépett pályára. A veterán most az Ajaxot erősíti, rendszeresen kezd, viszont a beszámolók szerint az utóbbi hetekben voltak megingásai. A trió közül a hatszoros válogatott, 24 esztendős Jus­tin Bijlow a „legrutinosabb”, és az utóbbi időben formába lendült a Feyenoordban. Egyértelműen azonban nem lehet kijelenteni, ki lesz a hollandok első számú kapusa.

A tény, hogy Remko Pasveeré lett az 1-es mez, sem vitt minket közelebb a megoldáshoz, mert Louis van Gaal erről ezt mondta szerdán: „Én osztottam ki a mezszámokat az életkoruk alapján. Remko Pasveer esetében is ez történt. Nem viccelek, sajtótájékoztatón nem szokásom.”    

A HOLLAND VB-KERET
KAPUSOK: Justin Bijlow (Feyenoord), Andries Noppert (Heerenveen), Remko Pasveer (Ajax)
VÉDŐK: Nathan Aké (Manchester City – Anglia), Daley Blind (Ajax), Virgil van Dijk (Liverpool – Anglia), Denzel Dumfries (Inter – Olaszország), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen – Németország), Matthijs de Ligt (Bayern München – Németország), Tyrell Malacia (Manchester United – Anglia), Jurriën Timber (Ajax), Stefan de Vrij (Inter – Olaszország).
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Steven Berghuis (Ajax), Frenkie de Jong (FC Barcelona – Spanyolország), Davy Klaassen (Ajax), Xavi Simons (PSV), Kenneth Taylor (Ajax), Teun Koopmeiners (Atalanta – Olaszország), Marten de Roon (Atalanta – Olaszország).
TÁMADÓK: Steven Bergwijn (Ajax), Memphis Depay (Barcelona – Spanyolország), Cody Gakpo (PSV), Vincent Janssen (Royal Antwerp – Belgium), Luuk de Jong (PSV), Noa Lang (FC Bruges – Belgium), Wout Weghorst (Besiktas – Törökország).
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Loius van Gaal

AZ A-CSOPORT MENETRENDJE
November 20., 17.00
al-Hor,
al-Bajt Stadion
Katar–Ecuador
November 21., 17.00
Doha,
al-Tumama Stadion
Szenegál–Hollandia
November 25., 14.00
Doha,
al-Tumama Stadion
Katar–Szenegál
November 25., 17.00
al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion
Hollandia–Ecuador
November 29., 16.00
al-Hor,
al-Bajt Stadion
Hollandia–Katar
November 29., 16.00
al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion
Ecuador–Szenegál
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik