Vb 2022: Giroud, Griezmann rekordot döntött – és Kane is

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.12.10. 23:14
null
Didier Deschamps az ezúttal a szokásosnál halványabb Kylian Mbappéval és a két gólpasszt adó Antoine Griezmann-nal a szombati meccs után (Fotó: AFP)
Franciaország 2–1-re legyőzte Angliát a katari labdarúgó-világbajnokság szombat esti negyeddöntőjében, és mivel két korábbi világbajnokról, két nagy futballnemzetről van szó, sok érdekességgel szórták meg felületeiket a statisztikai elemzőcégek. Íme, egy gyors válogatás!

 

Anglia korábban sohasem nyert meg olyan világbajnoki mérkőzést, amelyiken a szünetben vesztésre állt, és bár voltak jelei annak, hogy ez az átok szombat este megtörik, ez mégsem következett be. Immár két döntetlen mellett hét vereség az angolok vonatkozó mérlege.

A franciák ellenben 26-ból a 25. olyan vb-meccsüket nyerték meg, amelyiken vezettek az első félidő után. S még egy általános adat: 1998, vagyis a brazilok döntőbe jutása óta Franciaország az első címvédő, amelyik a következő tornán is ott van a legjobb négy között.

Franciaország egyébként hetedszer jutott be a legjobb négy közé (1958, 1982, 1986, 1998, 2006, 2018, 2022), csak (Nyugat)Németországnak (13), Brazíliának (11) és Olaszországnak (8) sikerült többször.


AURÉLIEN TCHOUAMÉNI: HŐS, MAJD MAJDNEM ANTIHŐS

Aurélien Tchouaméni az ötödik Real Madrid-játékos Kopa, Zidane, Benzema és Varane után, aki francia színekben gólt szerez világbajnokságon. Csak a Girondins Bordeaux vonatkozó mérlege jobb, a gironde-iak soraiból hatan szereztek vb-gólt.

Tchouaméni gólja ritkaság ezen a vb-n: mindössze a 12. olyan, amelyik a 16-oson kívüli lövésből született. Ez 7.6 százalék (12/158), a legalacsonyabb vonatkozó vb-mutató azóta, hogy az Opta végez efféle adatfeldolgozást (1966).

S még mindig Tchouaméni: ő az első francia játékos az 1966-ban kezdődött adatgyűjtés óta, aki egy vb-meccsen gólt szerez és szabálytalanságával összehoz egy tizenegyest az ellenfélnek. Ezt megelőzően legutóbb a horvát Ivan Perisic jutott hasonló sorsra – a franciák elleni 2018-as fináléban…



TOVÁBB JAVULT A FRANCIA GÓL- ÉS GÓLPASSZREKORD

Térjünk át a második francia gólra, amelyet Olivier Giroud fejelt, és amely a francia labdarúgó-válogatott történetének 200. gólja volt nagy tornákon (vb, Eb). A 36 éves és 71 napos Giroud előtt legutóbb 1954-ben szerzett idősebb játékos gólt vb-negyeddöntőben, az uruguayi Obdulio Varela (36 év, 279 nap). S persze Giroud immár 53 góllal vezeti a francia válogatott örökgóllistáját, 118 mérkőzésen szerezte őket.

A francia gólokkal kapcsolatban írhatunk a mindkettőt előkészítő Antoine Griezmannról is – az Opta szerint 28 gólpassznál jár a válogatottban, és immár egyedül ő a legjobb ebben a kategóriában Thierry Henryt (26) és Zinédine Zidane-t (26) megelőzve.

Griezmann immár 18 francia gólban volt benne nagy tornákon (vb, Eb): 11 gól, 7 gólpassz. Szombattól ő az egyedüli francia rekorder az 1958-as torna gólkirálya, Just Fontaine (13 gól, 3 gólpassz) előtt.

HARRY KANE, A SZOMORÚ REKORDER ÉS A TIZENEGYESEK

Harry Kane 11. alkalommal vezette ki csapatkapitányként az angol válogatottat világbajnoki mérkőzésre, ez új nemzeti rekord a férfiak között. De számára alighanem fontosabb, hogy a második félidő elején értékesített tizenegyesével beállította Wayne Rooney 53 gólos angol válogatottsági rekordját.

S még fontosabb lett volna, hogy mind a két tizenegyesét berúgja: az elsővel is vb-rekorder lett (ez volt a negyedik vb-gólja büntetőből, ennél több senkinek sincs – a tizenegyespárbajok nem számítanak), de az ötödikkel másodszor is egyenlíthetett volna…

Így ő lett az első labdarúgó 1986 óta, aki világbajnokságon tizenegyest rontott a franciák ellen – akkor a brazil Zico tette meg ezt, és bár ő a tizenegyespárbajban már betalált, csapata ugyanúgy elbukta azt a negyeddöntőt, mint a mostanit az angolok.

Kane akaratlanul is hozzásegítette a franciákat ahhoz, hogy az Opta 1966 óta tartó adatgyűjtése óta az első olyan válogatott legyen, amelyik ellen két tizenegyest rúgtak egy vb-mérkőzésen, mégis nyert. A Stats Foot azért előásott korábbról egyetlen ilyen mérkőzést: 1930-ban, az első vb-n Argentína ugyanígy verte meg Mexikót.


S NÉMI RÁADÁS…

Didier Deschamps 13. győzelmét könyvelte el világbajnokságon a francia válogatott szövetségi kapitányaként, csak a német Helmut Schönnek (16) és a brazil – de a portugál válogatottal is vb-n járó – Luiz Felipe Scolarinak (14) van több.

Hugo Lloris immár 143 mérkőzéssel egyedül vezeti a francia válogatottsági rangsort Lilian Thuram (142) előtt.

Jude Bellinghamnek elkönyvelhetünk egy újabb fiatalsági rekordot: 19 évével és 164 napjával a legifjabb angol játékos lett, aki vb-negyeddöntőben pályára lépett. Az eddigi rekorder Wayne Rooney volt (20 év, 250 nap).

Anglia hetedszer esett ki egy világbajnokság negyeddöntőjében; ilyen sokszor más válogatott még nem búcsúzott ebben a fázisban.


 

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NEGYEDDÖNTŐ
ANGLIA–FRANCIAORSZÁG 1–2 (0–1)
Al-Hor, al-Bajt Stadion, 68 895 néző. Vezette: W. Sampaio (brazil)
ANGLIA:
Pickford – K. Walker, J. Stones (Grealish, 90+8.), Maguire, Shaw – J. Henderson (Mount, 79.), Rice, Bellingham – Saka (Sterling, 79.), H. Kane, Foden (Rashford, 85.).Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
FRANCIAORSZÁG:
Lloris – Koundé, Varane, Upamecano, T. Hernandez – Tchouaméni, Rabiot – O. Dembélé (Coman, 79.), Griezmann, Mbappé – Giroud.Szövetségi kapitány:Didier Deschamps
Gólszerző:
H. Kane (54. – 11-esből), ill. Tchouaméni (17.), Giroud (78.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik