Vb 2022: Gakpo és Van Gaal rekordja Katar ellen – érdekességek

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2022.11.29. 18:55
null
Cody Gakpo és Louis van Gaal is csúcsot döntött Katar ellen (Fotó: Getty Images)
Mint azt megírtuk, Hollandia simán, 2–0-ra legyőzte a házigazda Katart a labdarúgó-világbajnokság A-csoportjának záró fordulójában, és csoportelsőként továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba. Lássuk a találkozó érdekességeit!

 

Cody Gakpo az első holland játékos, aki az első három világbajnoki mérkőzésén kivétel nélkül gólt tudott szerezni.

A PSV Eindhoven 23 éves csatára mindössze a második olyan futballista, aki három ízben is meg tudta szerezni a vezetést ugyanabban a csoportkörben (legyen szó első vagy második csoportkörről) – az első az olasz Alessandro Altobelli volt, aki az 1986-os mexikói torna csoportkörében hajtotta végre ezt a mutatványt.

Gakpo a második olyan holland játékos, aki ugyanazon a vb-n jobb lábbal, bal lábbal és fejjel is gólt szerzett már. Az első Wesley Sneijder volt, aki a 2010-es dél-afrikai tornán vitte véghez ugyanezt.

Frenkie de Jong 1180 nap után talált be a holland válogatottban. Az FC Barcelona középpályása még 2019 szeptemberében szerezte meg első és egészen ma estig egyetlen gólját a nemzeti együttesben, Németország ellen.

Louis van Gaal Katar legyőzésével zsinórban 10 veretlen világbajnoki meccset számlál az oranje kispadján (7 győzelem, 3 döntetlen), ezzel ő a vb-csúcstartó ebben a kategóriában.

Hollandia a keddi győzelemmel megőrizte százszázalékos mérlegét a csoportkörből való továbbjutások terén. A narancsmezesek (a mostani tornát is beszámítva) 9-szer indultak egy világbajnokság csoportkörében, és mind a 9 alkalommal továbbléptek a torna következő szakaszába.

Katar ez első rendező ország a világbajnokságok történetében, amely mindhárom csoportmeccsét elveszítette, és pont nélkül esett ki a viadalról. A közel-keleti emírség ráadásul 7 kapott góllal zárja a csoportkört, ami negatív csúcs a világbajnoki házigazdák teljesítményét nézve.

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
A-CSOPORT
Hollandia–Katar 2–0 (1–0)
Al-Hor, al-Bajt Stadion, 66 784 néző. Vezette: Gassama (gambiai)
HOLLANDIA:
Noppert – Timber, Van Dijk, Aké – Dumfries, De Roon (T. Koopmeiners, 82.), F. de Jong (Taylor, 86.), Blind – Klaassen (Berghuis, 66.) – Gakpo (Weghorst, 82.), Depay (Janssen, 66.). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
KATAR: Barsem –I.Mohammad (Heder, 85.), Pedro Miguel, Huhi, A. Hasszan, H. Ahmed – al-Hajdosz (Aszad, 64.), Madibo (Budiaf, 64.), Hatem (Alaeldin, 85.) – Almoez Ali (Muntari, 64.), Afif. Szövetségi kapitány: Félix Sánchez
Gólszerző: Gakpo (26.), F. de Jong (49.)

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Hollandia 3 2 1 5–1 +4 7
2. Szenegál 3 2 1 5–4 +1 6
3. Ecuador 3 1 1 1 4–3 +14
4. Katar 3 3 1–7 –6 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik