Az előző torna két döntőse akár idén is találkozhat a fináléban (Fotó: Getty Images)

 

A csoportküzdelmek végeztével a Nemzeti Sport Online összehasonlította, mennyit változott a labdarúgó-vb mezőnye a négy évvel ezelőtti állapothoz képest. Nos, 2018-ban Európából 10, Dél-Amerikából 4, Észak- és Közép-Amerikából, valamint Ázsiából 1-1 válogatott jutott be a nyolcaddöntő 16-os mezőnyébe. Ezzel szemben most Katarban Európából 8, Dél-Amerikából, Ázsiából és Afrikából 2-2, Észak-és Közép-Amerikából, valamint Óceániából 1-1 csapat jutott a 16 közé. (Meg kell azért jegyezni, hogy bár Ausztrália földrajzilag Óceániához tartozik, a vb-részvételt az ázsiai zónából harcolta ki.)

A mezőny több mint fele maradt meg, vagyis kilenc olyan válogatott van, amelyik a 2018-as világbajnokságon is nyolcaddöntős volt: Európából Franciaország, Horvátország, Anglia, Spanyolország, Svájc és Portugália, Dél-Amerikából Brazília és Argentína, Ázsiából pedig Japán. 

Európa és Dél-Amerika visszaesett a négy évvel ezelőtti állapothoz képest, mindkét földrész két-két helyet vesztett az előző világversenyhez képest. Ezzel szemben Afrika kettővel – 2018-ban nem volt képviselője –, Ázsia, illetve Óceánia eggyel növelte csapatai számát a 16 között.

A négy évvel ezelőtti világversenyhez képest újak a 16 között: Európából Hollandia és Lengyelország, Észak- és Közép-Amerikából az Egyesült Államok, Ázsiából Dél-Korea, Afrikából Marokkó és Szenegál, Óceániából pedig Ausztrália. Utóbbi válogatott 2006 után másodszor lett nyolcaddöntős és többek között neki köszönhető, hogy a vb-k történetében most először mind a hat kontinens képviselteti magát a legjobb 16 között.

Négy évvel ezelőtt hat európai és két dél-amerikai válogatott jutott be a legjobb nyolc közé. Most az már biztos, hogy Európából legalább kettő csapat ott lesz a negyeddöntőben, hiszen két olyan párosítás van, amelyben az öreg kontinens csapatai kerültek szembe egymással: Franciaország–Lengyelország és Portugália–Svájc.

Ország2018, csoportelső2018, csoportmásodikTovábbjutott-e a nyolcaddöntőbe?2022, csoortelső2022, csoportmásodik
Európa
FranciaországFranciaország IgenFranciaország 
HorvátországHorvátország Igen Horvátország
Anglia AngliaIgenAnglia 
SpanyolországSpanyolország   Spanyolország
BelgiumBelgium Igen  
Dánia Dánia   
Svájc Svájc  Svájc
SvédországSvédország Igen  
Oroszország OroszországIgen  
Portugália Portugália Portugália 
Hollandia   Hollandia 
Lengyelország    Lengyelország
Dél-Amerika
BrazíliaBrazília IgenBrazília 
Argentína Argentína Argentína 
UruguayUruguay Igen  
KolumbiaKolumbia    
Észak- és Közép-Amerika
Mexikó MexikóNem  
Egyesült Államok    Egyesült Államok
Ázsia
Japán JapánNemJapán 
Dél-Korea    Dél-Korea
Afrika 
Marokkó   Marokkó 
Szenegál    Szenegál
Óceánia
Ausztrália    Ausztrália