Didier Deschamps (jobbra) nem akar úgy járni, mint tavaly az Eb-n, amikor a torna nagy esélyeseként meglepetésre már a nyolcaddöntőben kikapott a csapata Svájctól (Fotó: AFP)

 

Csak előre szabad nézni. Franciaország a tavalyi Európa-bajnokságon éppen a nyolcaddöntőben esett ki, miután Svájccal szemben tizenegyesrúgásokkal (3–3, 11-esekkel 4–5) alulmaradt a bukaresti Nemzeti Stadionban. A világbajnokságon most a Robert Lewandowski vezette Lengyelország lesz a címvédő ellenfele a nyolc közé jutásért.

„Nem beszélünk a múltról, főként akkor nem, ha rosszak az emlékek  – idézte Didier Deschamps szövetségi kapitányt a L'Équipe. – Azt viszont tudom, hogy egyik játékos sem akarja átélni, amit tavaly az Eb-n. Minden csapat erős és felkészült, senki sem véletlenül van itt a vébén. Hogy lesznek-e változások a kezdőben? Tamás apostolhoz hasonlóan én is csak azt hiszem el, amit látok. Nem azért vagyok itt, hogy jóslásokba bocsátkozzak.”

A francia sajtó viszont azt próbálta megjósolni, hogy milyen középsővédő-párossal fut neki a nyolcaddöntőnek a válogatott, ugyanis eddig a három csoportmeccsen mindannyiszor más kezdett. Ausztrália ellen (4–1) Dayot Upamecano és Ibrahima Konaté, Dánia ellen (2–1) Dayot Upamecano és Raphaël Varane, míg Tunézia ellen (0–1) Raphaël Varane és Ibrahima Konaté volt ott a pályán az első perctől. Raphaël Varane alapesetben kirobbanthatatlan a csapatból, ám az idényben combsérüléssel bajlódott, emiatt nem erőltette a játékát a kapitány. A francia sajtó szerint vasárnap viszont az ő feladata lesz Robert Lewandowski semlegesítése, mellette pedig Dayot Upamecano kezdhet – persze Ibrahima Konaté teljesítményére sem lehet panasz, tehát nem könnyű a döntés.

„A világ egyik legjobb csatára, nagyon veszélyes a tizenhatoson belül  – mondta a Barcelona lengyel játékosáról a szövetségi kapitány. –  Minél kevesebb helyet kell hagynunk neki. Intelligens és technikás támadó, ráadásul remekül használja a testi erejét. Nem téveszthet meg minket, hogy a csoportkörben nem volt sok helyzete, neki elég egy lehetőség, és máris gólt szerez. De nemcsak rá kell figyelnünk, sok kiváló játékosa van még Lengyelországnak. Való igaz, a csoportkörben sokat kellett védekezniük, s remekül meg is oldották, ám nem csak ahhoz értenek. Robert Lewandowskin kívül is sok tapasztalt játékosuk van, mint Wojciech Szczesny, Kamil Glik, Grzegorz Krychowiak, Piotr Zielinski vagy Kamil Grosicki, mellettük pedig ott vannak az ígéretes fiatalok. Tiszteljük a lengyeleket, óvatosnak kell lennünk.”

„HA MEGVERNÉNK A VILÁGBAJNOKOT…” – LENGYEL VÁRAKOZÁS

„Teljesen más meccs lesz a franciák elleni, mint bármelyik csoportmérkőzés, érzelmes és feszült találkozót várok. A célunk a nyolcaddöntőbe jutás volt, ezt elértük, most pedig a világbajnoki címvédő ellen játszhatunk. A bokszban ha valaki legyőzi a világbajnokot, ő lesz a legjobb, mi pontosan ezt éreznénk, ha nyernénk Franciaország ellen” – nyilatkozta a nyolcaddöntő kapcsán a lengyelek szövetségi kapitánya, Czeslaw Michniewicz.

Kamil Glik testközelből ismeri Kylian Mbappét. A lengyel hátvéd és a francia csatár a 2016–2017-es idényben együtt játszott a Monaco együttesében, mi több, bajnoki címet nyertek. A nyolcaddöntő előtt Glik elmondta, már akkor nyilvánvaló volt, hogy Mbappé különleges képességű játékos.

„Emlékszem, kétezertizenhatban az Európa-bajnokság miatt kicsit később csatlakoztam a Monacóhoz, ám Kylian éppen akkor nyerte meg tizenhét évesen az U19-es Eb-t, így ő utánam jött vissza a csapathoz – nyilatkozta a 34 éves hátvéd a sport.pl-nek. – Azonnal feltűnt, hogy micsoda képességekkel van megáldva, már olyan fiatalon is más szintet képviselt. Tudtam, hogy nem sokat húz le a Monacóban, biztos voltam benne, hogy elviszi egy nagyobb csapat.”

Kamil Gliknek igaza lett, a PSG 2017 nyarán előbb kölcsönbe szerződtette, majd 2018 júliusában 180 millió euróért végleg megvásárolta a Monacótól Kylian Mbappét.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NYOLCADDÖNTŐ
16.00:
 Franciaország–Lengyelország, Doha (al-Tumama Stadion) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.00: Anglia–Szenegál, al-Hor (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!