Vb 2022: Cristiano Ronaldo az utolsó világbajnokságáért küzd

Vágólapra másolva!
2022.03.23. 07:46
null
Cristiano Ronaldóék a törökök ellen játszanak (Fotó: Getty Images)
Előfordulhat, hogy a legnehezebb pótselejtezős ágon az Európa-­bajnokság legutóbbi két győztese csap majd össze a katari világbajnoki szereplésért.

 

Elérkezett az idő, csütörtökön kezdődik az idei katari világbajnokság európai pótselejtezője. Az ütemterv néhány hónapja még egyértelműnek tűnt, a március 24-re és 29-re kiírt mérkőzések forgatókönyvét azonban átírta az Oroszország és Ukrajna közötti háborús konfliktus, így az elődöntő hat mérkőzéséből csak négyet rendeznek meg – bővebben keretes írásunkban –, és a három négycsapatos ág közül csak kettőben hirdetnek végeredményt a tervezett időpontban.

Mi várható a március 24-i összecsapásokon, mely országok esélyesek a döntőbe jutásra és a világbajnoki szereplés kiharcolására?

Gareth Bale (11) mindent megtesz a walesi válogatott világbajnokságra jutása érdekében (Fotó: Imago Images)
Gareth Bale (11) mindent megtesz a walesi válogatott világbajnokságra jutása érdekében (Fotó: Imago Images)

 

Oroszországot kizárták, az ukránok meccsét elhalasztották
Az orosz-ukrán háború az európai vb-pótselejtező menetét is átírta. A fegyveres harcok kirobbanása után februárban a lengyel válogatott bejelentette, nem hajlandó pályára lépni az Oroszország elleni, eredetileg március 24-re kiírt mérkőzésen. A párharc győztese a Csehország–Svédország találkozó továbbjutójával játszott volna, ám a lengyelek közleménye után a másik két ország labdarúgó-szövetsége is jelezte, nem állnak ki az oroszok ellen. Ezt követően a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) február 28-án közleményében tudatta, hogy – az UEFA-val közösen – további intézkedésig felfüggeszti Oroszország részvételi jogát az égisze alá tartozó sorozatokban, így Lengyelország játék nélkül jutott tovább. Az ukrán válogatottra a Skócia elleni vb-pótselejtező várt volna márciusban Glasgow-ban, ám a háború miatt az Ukrán Labdarúgó-szövetség halasztási kérelemmel fordult a FIFA-hoz, amelyet a szövetség elfogadott, és júniusra tette át a párharcot. A mérkőzés győztese a Wales-Ausztria találkozó nyertesével találkozik a vb-részvételért. Utóbbi összecsapást március 24-én megrendezik, s a két párharc győztesének mérkőzését szintén júniusra halasztották. A vb-csoportok sorsolását az eredeti terv szerint április 1-jén tartják, vagyis még a végleges mezőny kialakulása előtt.

WALES–AUSZTRIA

Mindkét válogatottnál örülhettek a sorsolást követően, hiszen jó eséllyel szállhatnak harcba a továbbjutásért, ráadásul a másik ágról (Skócia–Ukrajna) kikerülő győztesnél is jöhetett volna szembe nehezebb ellenfél a döntőben. A most vagy soha érzés ugyanakkor gúzsba kötheti a játékosokat, valószínűleg mindkét fél a védekezést helyezi előtérbe, s nem lenne meglepő, ha egyetlen gól vagy tizenegyespárbaj döntene. A walesiek főként Gareth Bale-ben bíznak, ám a Real Madrid támadója sérülései miatt az idényben mindössze öt tétmérkőzést játszott klubjában. Ennek ellenére Aaron Ramseyvel együtt tagja a 26 tagú keretnek, amelynek neves hiányzója így is van: a tavalyi Európa-bajnokságot és vb-selejtezőt végigvédő Danny Ward térdét meg kellett műteni.

„Örülök, hogy mindketten egészségesek és velünk készülhetnek – idézi Robert Page-et, Wales szövetségi kapitányát a walesonline.co.uk.   – Megszoktuk már, hogy a futballisták egy része nem játszik klubjában a válogatott összetartás előtt, az lenne a furcsa, ha nem így lenne. Gareth Bale és Aaron Ramsey rutinos róka, nem aggódom miattuk.”

Ausztiában kevésbé rózsás a helyzet, koronavírus-fertőzés miatt a német Bundesligában játszó Florian Grillitsch, Dejan Ljubicic, Philipp Lienhart és Christopher Trimmel sem állhat Franco Foda kapitány rendelkezésére. Hét év után ismét meghívót kapott viszont Andreas Weimann, a Bristol City jobbszélsője, aki az idényben 18 gólt szerzett és kilenc gólpasszt adott.

SVÉDORSZÁG–CSEHORSZÁG

Zlatan Ibrahimovic nélkül kell kivívnia a továbbjutást Csehország ellen a svéd válogatottnak, a Milan 40 éves klasszisa eltiltás miatt hagyja ki a mérkőzést. Hogy ennek mekkora jelentősége lesz, nem tudni, Janne Andersson szövetségi kapitányt mindenesetre bizakodással töltheti el, hogy Alexander Isak mellett Anthony Elanga is egyre jobb formában futballozik. A Manchester United támadója februárban gólt szerzett a Bajnokok Ligájában az Atlético Madrid, a bajnokságban pedig a Leeds United ellen, és fejlődését látva nem lehet csodálkozni azon, hogy a korosztályos lépcsőfokok végigjárását követően megkapta élete első meghívóját a svéd A-válogatottba.

A cseheknek mindeközben Patrik Schick hiányával kell megbirkózniuk. A Leverkusen csatára hiába játszik pazar formában német klubjában – húsz Bundesliga-mérkőzésen húsz gól és három gólpassz áll a neve mellett –, egy hónapja izomsérüléssel bajlódik, s még nem épült fel.

„Számítottunk rá, hogy csatlakozhat a felkészüléshez – mondta csalódottan sajtótájékoztatón Jaroslav Silhavy szövetségi kapitány. – Egy hete elkezdte az edzéseket, teljes értékű munkát azonban még nem tudott a klubjában végezni. Hatalmas érvágás a hiánya, abban reménykedünk, hogy továbbjutásunk esetén a világbajnoki részvételről döntő, Lengyelország elleni pótselejtezőn már számíthatunk rá.”

A kép kattintva teljes méretben is elérhető
A kép kattintva teljes méretben is elérhető


David Babunszki, a DVSC macedón légiósa 
is készülhet az olaszok elleni csatára (Fotó: AFP)
David Babunszki, a DVSC macedón légiósa is készülhet az olaszok elleni csatára (Fotó: AFP)

OLASZORSZÁG–ÉSZAK-MACEDÓNIA

Nem is kaphatott volna nehezebb ellenfelet a pótselejtezőig bravúrral eljutó Észak-Macedónia, az Európa-bajnoki címvédő otthonában kell kiharcolnia a továbbjutást. Az esélyét némiképpen javítja, hogy az olaszokat sérüléshullám sújtja, főként a védelemben kell alapembereket nélkülöznie Roberto Mancininak, ám a palermói közönség így is győzelemre számít.

Érdemes ugyanakkor emlékezni rá, hogy a macedónok az elmúlt években többször erőn felül teljesítettek. Nemzetek Ligája-szereplésükkel történetük során először kijutottak a tavalyi Európa-bajnokságra – igaz, a tornán szerzett pont nélkül estek ki Ausztria, Ukrajna és Hollandia mögött –, míg világbajnoki selejtezőcsoportjukban idegenben legyőzték Németországot. A csapatot sokáig az Internazionale tagjaként 2010-ben Bajnokok Ligáját nyerő Goran Pandevvel azonosították, aki a kontinensviadalt követően visszavonult a válogatottól. A keret egyébként tehetséges futballistákból áll. Az Újpestből 2017 nyarán a Levantéba szerződő Enisz Bardi, a Napoli kötelékéhez tartozó Elif Elmasz, és a Dinamo Zagrebben futballozó Arijan Ademi együttes becsült piaci értéke 40.5 millió euró, őket egészíti ki többek között az NB I-ben játszó Nikola Szerafimov (ZTE FC), Bojan Miovszki (MTK Budapest), valamint David Babunszki és Dorian Babunszki (mindketten DVSC).

PORTUGÁLIA–TÖRÖKORSZÁG

Már minden jegyet eladtak Törökországban a március 29-re tervezett világbajnoki pótselejtezőre, amelyen Olaszország vagy Észak-Macedónia lesz az ellenfél, apró szépséghiba, hogy öt nappal korábban Portugáliában játszik az együttes, ahol a pályafutása utolsó világbajnoki részvételéért küzdő Cristiano Ronaldót is felvonultató házigazdák ellen lép pályára. Persze lehet magyarázat a kincstári optimizmusra, hogy látnokok is tagjai Stefan Kuntz szövetségi kapitány szakmai stábjának, esetleg ezzel akarnak kisebb nyomást helyezni az ellenfélre, a realitás talaján maradva ugyanis bravúrnak számítana, ha Portóban a törökök ünnepelnének. Még úgy is, hogy a hazaiaknál Pepének pozitív lett a koronavírustesztje, így biztosan nem játszik, valamint sérülés miatt Rúben Neves is kiesett.

„Nyernünk kell, semmi más nem számít – adta ki az utasítást Fernando Santos, a portugálok szövetségi kapitánya a találkozó előtti sajtótájékoztatón.  – Portugália szövetségi kapitányaként ez a legfontosabb feladatom. Nem a legnehezebb, de a legfontosabb. Ott kell lennünk a világbajnokságon, nem hagyhatjuk cserben szurkolóinkat. A selejtezőcsoport utolsó mérkőzésén, Szerbia ellen rossz hangulat lett úrrá a játékosokon. Nem számított, mit értünk el előtte, elég volt egyetlen mérkőzést elveszíteni ehhez. Össze kell szednünk magunkat, mert ha mentálisan rendben leszünk, nem lesz gond.”

Már kijutott: Anglia, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Németország, Spanyolország, Svájc, Szerbia

EURÓPAI VILÁGBAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ, ELŐDÖNTŐ
A-ÁG, csütörtök, 20.45: Wales–Ausztria, Cardiff
B-ÁG, csütörtök, 20.45: Svédország–Csehország, Solna
C-ÁG, csütörtök, 20.45: Olaszország–Észak-Macedónia, Palermo (Tv: Sport1)
C-ÁG, csütörtök, 20.45: Portugália–Törökország, Porto

 

Fotó: AFP
Fotó: AFP

AFRIKA
A két legerősebb együttesből csak az egyik lesz ott a katari tornán

Afrikában már vége a csoportküzdelmeknek (ez volt a második kör), az igazán fontos meccsek most következnek. A tíz csoportgyőztest összesorsolták, s az oda-vissza vágós párharc után öt csapat jut ki a katari világbajnokságra. Elefántcsontpart biztosan lemarad a vb-ről, mert a csoportjában csak a második helyen végzett Kamerun mögött, s Gabont és Dél-Afrikát is hiába keressük a tíz, még versenyben lévő együttes között. Bár mind az öt csata izgalmasnak ígérkezik, kiemelkedik az Egyiptom (a képen Mohamed Szalah)–Szene­gál összecsapás, mert ez a két válogatott játszotta az idei Afrika-kupa döntőjét, amelyet tizenegyesekkel Szenegál nyert meg. Vagyis a kontinens jelenleg két legerősebb csapatából csak az egyik lesz ott a világbajnokságon. A Kongói DK-val játszó Marokkóra pedig azért érdemes figyelni, mert a Ferencváros két légiósa, Ryan és Samy Mmaee is ott futballozik.

Már kijutott: –

A harmadik kör párosítása: Egyiptom–Szenegál, Kamerun–Algéria, Ghána–Nigéria, Kongói DK–Marokkó, Mali–Tunézia

A mérkőzéseket március 25-én és 29-én rendezik, párharcok győztesei kijutnak a katari világbajnokságra.

Az ausztrálok Japánnal is összecsapnak (Fotó: AFP)
Az ausztrálok Japánnal is összecsapnak (Fotó: AFP)

ÁZSIA
Egy nagyágyú biztosan pótselejtezőt játszik

A rendező Katar mellett Ázsia nagyágyúi közül Dél-Korea és Irán már biztos vb-résztvevő, a hátralévő két fordulóban az is kiderül, a szaúdi, japán, ausztrál hármasból mely kettő csatlakozik hozzájuk. A 2006 óta mindig kijutó Ausztrália van a legrosszabb helyzetben, de a következő napokban mindkét riválisával összecsap. Bár Kína célja hosszú távon a vb-győzelem, egyelőre a kijutás is megtenné, ez viszont az idén biztosan nem jön össze, csak az utolsó helyezett Vietnámot tudta legyőzni.

Már kijutott: Katar (rendezőként), Dél-Korea, Irán

Mindkét csoport első két helyezettje kijut a világbajnokságra, a harmadik helyezettek egymeccses párharcban döntik el, ki játszik az interkontinentális pótselejtezőben a dél-amerikai zóna ötödik helyezettjével.

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Irán 8 7 1 13–2 +11 22
2. Dél-Korea 8 6 2 11–2 +9 20
3. Aram Emírségek 8 2 3 3 6–6 0 9
4. Libanon 8 1 3 4 5–8 –3 6
5. Irak 8 5 3 4–11 –7 5
6. Szíria 8 2 6 5–15 –10 2
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szaúd-Arábia 8 6 1 1 10–5 +5 19
2. Japán 8 6 2 9–3 +6 18
3. Ausztrália 8 4 3 1 15–6 +9 15
4. Omán 8 2 2 4 8–10 –2 8
5. Kína 8 1 2 5 8–16 –8 5
6. Vietnám 8 1 7 7–17 –10 3
Fotó: AFP
Fotó: AFP

DÉL-AMERIKA
Brazília és Argentína páholyban, Kolumbia aggódhat

Két forduló van hátra a dél-amerikai selejtezősorozatból, igaz, a már biztos vb-résztvevő Brazíliának és Argentínának van egy elmaradt, egymás elleni mérkőzése. A brazilok és az argentinok mellett még Ecuador lehet viszonylag nyugodt, mivel legrosszabb esetben is interkontinentális selejtezőt játszhat. Az Uruguay, Chile, Peru, Kolumbia négyesből viszont már csak kettő érhet oda az első öt hely valamelyikére. A leginkább kedvező helyzetben Uruguay van, amely még fogadja Perut és játszik Chilében. Kolumbiának pedig azért van nehéz feladata, mert bár a papírforma szerint a Bolívia elleni hazai és a Venezuela elleni idegenbeli meccsen esélyes, a hat szerzett pont önmagában kevés lehet, mert ha Uruguay és Peru is nyer legalább egyszer, Radamel Falcaóék (a képen) nem jutnak ki a világbajnokságra. A selejtezősorozat érdekessége, hogy a góllövőlistát a bolíviai Marcelo Moreno vezeti (10).

Már kijutott: Brazília, Argentína

Az 1-4. helyezett kijut az idei katari világbajnokságra, az 5. helyezett interkontinentális pótselejtezőt játszik a vb-részvételért.

A DÉL-AMERIKAI ZÓNA ÁLLÁSA
1. Brazília 15 12 3 32–5 +27 39
2. Argentína 15 10
5 23– 7 +16 35
3. Ecuador 16 7 4
5 25–15 +10 25
4. Uruguay 16 6 4
6
19–22 –3 22
5. Peru 16 6
3
7 17–21 –4 21
6. Chile 16 5 4 7
19–20 –1 19
7. Kolumbia 16 3 8 5
16–19 –3 17
8. Bolívia 16 4 3 9 23–35 –12 15
9. Paraguay 16 2 7 7
9–23 –14 13
10. Venezuela16311214–30–1610
Fotó: Imago Images
Fotó: Imago Images

ÉSZAK- ÉS KÖZÉP-AMERIKA
Kanada harminchat év elteltével érhet ismét révbe

A CONCACAF-zóna hamarosan véget érő selejtezősorozatának legnagyobb meglepetése, hogy Kanada 1986 után először juthat ki a világbajnokságra. Matematikai esély persze van rá, hogy csak pótselejtezős helyen zár, de nem valószínű, hiszen három mérkőzéssel a vége előtt nyolc ponttal előzi meg a negyedik Panamát, és gólkülönbsége (pontegyenlőségnél ez számít először) tizenhárommal jobb. E szakasz góllövőlistáját két kanadai játékos, Jonathan David  (a képen) és Cyle Larin vezeti (5-5). A másik két kijutó „szokás szerint” az Egyesült Államok és Mexikó lehet, bár az amerikaiak Mexikó mellett még Panamával is összecsapnak.

Már kijutott: –

A csoport első három helyezettje kijut a világbajnokságra. A negyedik helyezett interkontinentális pótselejtezőt játszik az óceániai selejtezősorozat győztesével.

AZ ÁLLÁS
1. Kanada 11 7
4 0 19–5 14 25
2. Egyesült Államok 11 6 3 2 16–7 9 21
3. Mexikó 11 6 3 2 14–8 6 21
4. Panama 11 5 2 4 14–13 1 17
5. Costa Rica 11 4 4 3 8–7 1
16
6. Salvador 11 2 3 6
6–13 –7 9
7. Jamaica 11 1 4 6 9–16 –7 7
8. Honduras110385–22–173

ÓCEÁNIA
Másfél év csúszás után is káosz van

Az óceániai selejtező 2020 szeptemberében kezdődött volna, ám a koronavírus-járvány miatt folyamatosan halasztották a mérkőzéseket. Végül az a döntés született, hogy március 17. és 30. között a Katarban rendezendő minitornán dől el, melyik csapat vehet részt az interkontinentális pótselejtezőben. Amerikai Szamoa és Szamoa már a sorsolás előtt visszalépett, így csak kilenc csapat maradt versenyben. A legerősebb hét együttes bejutott a (kétcsoportos) csoportkörbe, és a Tonga–Cook-szigetek találkozó győztese lett volna a nyolcadik, ám a tongaiak az országot sújtó természeti katasztrófa miatt visszaléptek. A csoportkör március 17-én kezdődött, a sok koronavírusos eset miatt Vanuatu aznap úgy döntött, távol marad, és hasonló okból a sorozatot vereséggel kezdő Cook-szigetek hátralévő mérkőzései is elmaradnak. Azt nem tudni, hány találkozót tudnak majd megrendezni, de a papírforma alapján vélhetően Új-Zélandé lesz a pótselejtezős hely.

Már kijutott:

A két csoport első két helyezettje továbbjut, az elsők a másik csoport másodikjával játszanak egymeccses párharcot, amelynek győztesei március 30-án vívnak meg az interkontinentális pótselejtezős szereplésért.

A-CSOPORT
1. Salamon-szigetek 1 1 2–0 3
2. Tahiti 0
3. Cook-szigetek 1 1 0–2 0
B-CSOPORT
1. Új-Zéland 2 2 5–0 6
2. Pápua Új-Guinea 2 1 1 1–1 3
3. Fidzsi-szigetek 2 1 1 2–5 3
4. Új-Kaledónia 2 2 1–3 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik