Vb 2022: az önbizalomtól duzzadó Mbappé a szorgalmas Kane ellen

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2022.12.09. 08:30
null
Mauricio Pochettino (Fotó: AFP)
Mauricio Pochettino korábban Kylian Mbappéval és Harry Kane-nel is dolgozott, így tisztában van azzal, melyiküknek mi az erőssége, és erről részletesen beszélt is a The Athletic cikkében.

A szombat esti Anglia–Franciaország negyeddöntő kapcsán sokan Harry Kane és Kylian Mbappé különpárharcáról beszélnek, még akkor is, ha az ilyen rangadókat sokszor nem a legnagyobb sztárok döntik el. Ennek ellenére valóban érdekes lesz, hogy a két kiváló csatár mire megy a hétvégi találkozón. Mindkettejüknek más az erőssége, és bár a futballszurkolók is jól ismerik őket, kettejük összehasonlításában Mauricio Pochettino az egyik legautentikusabb személy. Az argentin szakvezető 2014 és 2019 között a Tottenhamet, 2021 és 2022 között a Paris Saint-Germaint irányította, és ő az egyetlen edző, aki az angol és a francia klasszissal is együtt dolgozhatott. A The Athletic cikkében részletesen beszélt a két támadóról és arról, hogy míg Kane egy csiszolatlan gyémánt volt, amikor átvette a Tottenham irányítását, Mbappé már világbajnok és ünnepelt sztár volt, amikor Pochettino a PSG-hez érkezett.

„Amikor a Tottenhamhez kerültem, Emmanuel Adebayor és Roberto Soldado volt a két kezdőcsatár – kezdte az argentin edző. – Harry Kane egy Európa-liga-mérkőzésen kezdett, de csak szenvedett a pályán, így a következő találkozón a kispadra sem ültettem le. Még azon a héten felkereste az edzői stábot, mert úgy érezte, több játéklehetőséget kellene kapnia. Mi pedig részletesen elmagyaráztuk neki, miben kell fejlődnie, mi az, amiben rosszul teljesített. Jó irányba tartott, de várnia és fejlődnie kellett, hogy kiszoríthassa a többieket a kezdőből. Nagyon kemény, de rendkívül hasznos beszélgetés volt. A játékosok általában nem szeretik hallani az igazat, és nem egyszerű, amikor egy futballistának azt kell elmagyaráznod, mi az, amiben gyenge. Érezni kell, egy játékos mikor áll készen, és nem szabad semmit siettetni, mert nagyon kockázatos, ha valakit túl korán dobunk be a mély vízbe. Erre rá kell érezni. Amikor átvettem a Tottenham irányítását, Kane csupán húszéves volt, négyszer kölcsönadta őt a klub, és csak néhány Premier League-mérkőzésen szerepelt. Kylian Mbappé épp az ellentéte volt. Igaz, hogy ő is épphogy huszonkét éves lett, amikor a PSG-hez kerültem, de akkor már négyszeres francia bajnoknak és világbajnoknak mondhatta magát. Hihetetlenül magabiztos volt, óriási egóval. De ehhez tudni kell, hogy minden nagy játékosnak hatalmas az önbizalma, lehetetlen, hogy ez ne így legyen. Emellett viszont nagyon kedves srác, ha hibázott, elmagyarázhattam neki, mit rontott el, és miben kell fejlődnie. A médiában más képet festettek róla, de alapvetően nagyon rendes, nyitott játékos, könnyű vele együtt dolgozni. Agresszív, de ezt jó célra használja fel, arra, hogy napról napra jobb legyen.”

Harry Kane (balra) és Kylian Mbappé(Fotó: Imago Images)
Harry Kane (balra) és Kylian Mbappé(Fotó: Imago Images)

Mauricio Pochettino részletesen kitért arra is, miben különbözik és miben hasonlít egymásra a két játékos. Bár nyilván az angol válogatottat irányító Gareth Southgate és a franciák szövetségi kapitánya, Didier Deschamps is tökéletesen felkészül az ellenfélből, elképzelhető, hogy ők is figyelembe veszik majd az argentin edző meglátásait.

„Harry Kane klasszikus, régi vágású kilences, emellett nagyon érti a játékot – folytatta Pochettino. – Az ellenfélnek valahogy rá kell kényszerítenie arra, hogy hátrafelé játsszon, mert ha megkapja a labdát, akkor nagyon jól érzi, hogy kell bemozogni a védők mögötti üres területre. A tizenhatoson kívül is hasznos, de azon belül veszélyes igazán. A probléma az, ha túl sokszor megy vissza a középpályára. Néha azért teszi, hogy segítsen a csapatnak, sokszor viszont egyszerűen csak játékban akar lenni. Nem gondolhatja, hogy neki a helyzetek kialakítása a feladata. Ő nem kreatív, szervező típusú futballista, mint Christian Eriksen, hanem befejező csatár, aki főleg a tizenhatoson belül hasznos. Kylian Mbappé ennek az ellenkezője. Neki nincs szüksége arra, hogy állandóan aktív legyen. Előfordul, hogy öt-tíz percig egyáltalán nincs játékban, majd egy nagyszerű villanással eldönti a meccset. Elég magabiztos ahhoz, hogy tudja, ha hozzá kerül a labda, bármikor képes valami váratlant húzni. Tudom, hogy gyerekkorában a brazil Ronaldo volt a példaképe, és sok szempontból hasonlít is rá. Gyors, jól cselez és gólerős. Ugyanakkor mind a ketten nagyon szeretik a futballt. Nemcsak játszani, hanem nézni és beszélni is róla. Sokszor a hozzájuk hasonló tehetségeket nem érdekli a taktika, a játék megszervezése, csak maga a játék. Kylian Mbappé viszont szereti részletesen megbeszélni a taktikai finomságokat. Miért három vagy négy védővel állunk fel, hogyan helyezzük nyomás alá az ellenfelet, hogyan építjük fel a támadásokat. Nagyon érdeklődő. Ez az, ami összeköti őt és Harry Kane-t. Mindketten nagyon értik a futballt. Ők ketten egyébként nagyszerűen kiegészítenék egymást. Talán sosem játszanak majd együtt, de amennyire ismerem őket, jól megértenék egymást a pályán és azon kívül is. Amikor a PSG edzője voltam, tudtam, hogy a Tottenham nem adná el Hary Kane-t, és nem is próbáltam elcsábítani, mert szeretem a klubot, és nem akartam neki ekkora veszteséget okozni. De ha megkérdeznék tőlem, ki az a két csatár, akik kiváló párost alkotna együtt, őket mondanám.”

Nos, az biztos, hogy szombaton még ellenfélként kerülnek szembe, és csak egyikük lesz ott az elődöntőben, ahol Marokkó vagy Portugália lesz a továbbjutó csapat ellenfele. Mbappé eddig öt gólnál jár, és a gólkirályi cím egyik legfőbb várományosa, míg Kane csak a Szenegál ellen 3–0-ra megnyert nyolcaddöntőben talált be, viszont előtte adott három gólpasszt.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NEGYEDDÖNTŐ
PÉNTEKEN
16.00:
Horvátország–Brazília (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.00:
Hollandia–Argentína (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
SZOMBATON
16.00:
Marokkó–Portugália (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
20.00: Anglia–Franciaország (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik