Gakpo harmadszor is betalált, Hollandia nyerte meg az A-csoportot

Vágólapra másolva!
2022.11.29. 17:58
null
Gakpo (8) a holland válogatott új gólfelelőse (Fotó: AFP)
A csoportkör utolsó fordulójában az A jelű négyesben Hollandia 2–0-ra legyőzte a házigazda Katart a labdarúgó-világbajnokságon, ezzel megnyerte a csoportját.

 

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
A-CSOPORT
Hollandia–Katar 2–0 (1–0)
Al-Hor, al-Bajt Stadion, 66 784 néző. Vezette: Gassama (gambiai)
HOLLANDIA:
Noppert – Timber, Van Dijk, Aké – Dumfries, De Roon (T. Koopmeiners, 82.), F. de Jong (Taylor, 86.), Blind – Klaassen (Berghuis, 66.) – Gakpo (Weghorst, 82.), Depay (Janssen, 66.). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
KATAR: Barsem –I.Mohammad (Heder, 85.), Pedro Miguel, Huhi, A. Hasszan, H. Ahmed – al-Hajdosz (Aszad, 64.), Madibo (Budiaf, 64.), Hatem (Alaeldin, 85.) – Almoez Ali (Muntari, 64.), Afif. Szövetségi kapitány: Félix Sánchez
Gólszerző: Gakpo (26.), F. de Jong (49.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Hollandia azzal a megnyugtató tudattal léphetett pályára a két meccs után biztosan búcsúzó házigazda Katar ellen, hogy pontszerzése esetén biztosan továbbjut, sőt, vereséggel sem teljesen reménytelen a helyzete.

Hogy az utóbbi csupán elméleti opció marad, az viszonylag hamar nyilvánvaló vált, a hollandok ugyanis alig hagytak teret a hazaiaknak, akiknek csupán egy-egy meglódulásra futotta erejükből. Memphis Depayék már az első negyedórában körbelődözték a katari kaput, mezőnyfölényük pedig a 26. percben érett góllá: Depay passza után Cody Gakpo kényszerítőzött Davy Klaassennel, a visszakapott labdával betört a tizenhatoson belülre, majd 15 méterről a bal alsó sarokba lőtt.

Gakpo harmadszor ünnepelhetett a világbajnokságon (Fotó: AFP)
Gakpo harmadszor ünnepelhetett a világbajnokságon (Fotó: AFP)

Ezzel ő lett az első holland játékos, aki az első három vb-meccsén egyaránt eredményes volt – ráadásul sokoldalúságát bizonyítandó, egy gólt fejjel, egyet ballal, egyet pedig jobbal szerzett. A szünetig hátralévő bő negyedórában a katariak a korábbinál többször juttatták el a labdát a holland tizenhatoson belülre, de az oranje vezetése nem forgott veszélyben.

A második félidőben meg villámgyorsan meg is duplázódott az előny, amikor Klaassen jobbról beívelt labdája egy védőn megpattanva Depay elé került, de az ő lövését még bravúrral védte Mesaal Barsem, a kipattanót viszont a kényelmeskedő hazai védőket megkerülve Frankie de Jong közelről a kapuba pofozta.

Ezzel a lényegi kérdések gyakorlatilag el is dőltek a mérkőzésen.

A félidő közepén a katariak hármas, a hollandok kettős cserével próbáltak frissíteni, s ez a vendégeknek vált be jobban: Vincent Janssen és Steven Berghuis végletekig kijátszott akciója után utóbbi passzolt az üres kapuba, ám az akciót a felezővonal közeléből indító Gakpo kézzel ért a labdához, így az első afrikai játékvezetőként harmadik vébéjén bíráskodó gambiai Bakary Gassama videózás után nem adta meg a gólt.

A ráadás perceiben azért Louis van Gaal csapata megpróbálta megszerezni a harmadik gólját is, de Berghuis lövésénél a léc megakadályozta a torna egyik legszebb találatát. Az oranjének még ez is belefért, mindkét félidőben egy-egy gólt szerezve, csoportelsőként jutott a legjobb 16 közé. 2–0

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

AZ ÖSSZEFOGLALÓ A KÉPRE KATTINTVA ELÉRHETŐ
AZ ÖSSZEFOGLALÓ A KÉPRE KATTINTVA ELÉRHETŐ

A csoport másik mérkőzésén: Ecuador–Szenegál 1–2

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Hollandia 3 2 1 5–1 +4 7
2. Szenegál 3 2 1 5–4 +1 6
3. Ecuador 3 1 1 1 4–3 +14
4. Katar 3 3 1–7 –6 0

TOVÁBBJUTÁS A CSOPORTKÖRBŐL

Minden csoportból az első két helyezett jut tovább az egyenes kieséses szakaszba.
Azonos pontszámmal végző két vagy több csapat között a következő kritériumok rangsorolnak (ebben a sorrendben):

  • gólkülönbség
  • több szerzett gól
  • az egymás elleni mérkőzések(en)
  • szerzett több pont
  • elért gólkülönbség
  • szerzett több gól
• sportszerűségi pontszám a teljes csoportkörben (sárga lap: –1 pont; kiállítás második sárga lappal: –3 pont; azonnali piros lap: –4 pont; sárga lap és azonnali piros lap: –5 pont)
• sorsolás.
A CSOPORT MENETRENDJE
A csoportkör adatbankja napi bontásban itt!
A-CSOPORT
November 20., 17.00
al-Hor,
al-Bajt Stadion
Katar–Ecuador 0–2
November 21., 17.00
Doha,
al-Tumama Stadion
Szenegál–Hollandia0–2
November 25., 14.00
Doha,
al-Tumama Stadion
Katar–Szenegál 1–3
November 25., 17.00
al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion
Hollandia–Ecuador 1–1
November 29., 16.00
al-Hor,
al-Bajt Stadion
Hollandia–Katar 2–0
November 29., 16.00
al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion
Ecuador–Szenegál 1–2

 

HOLLANDIA
KAPUSOK: 1 Remko Pasveer
(AFC Ajax),13 Justin Bijlow(Feyenoord),23 Andries Noppert(Heerenveen)
VÉDŐK:2 Jurriën Timber(AFC Ajax),3 Matthijs de Ligt(Bayern München – Németország),4 Virgil van Dijk(csk,Liverpool FC – Anglia),5Nathan Aké(Manchester City – Anglia),6 Stefan de Vrij(Internazionale – Olaszország),16 Tyrell Malacia(Manchester United – Anglia),17 Daley Blind(AFC Ajax),22 Denzel Dumfries(Internazionale – Olaszország),26 Jeremie Frimpong(Bayer Leverkusen – Németország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 11 Steven Berghuis(AFC Ajax),12 Noa Lang(FC Bruges – Belgium),14 Davy Klaassen(AFC Ajax),15 Marten de Roon(Atalanta – Olaszország),20 Teun Koopmeiners(Atalanta – Olaszország),21 Frenkie de Jong(FC Barcelona – Spanyolország),24 Kenneth Taylor(AFC Ajax),25 Xavi Simons(PSV)
TÁMADÓK: 7 Steven Bergwijn(AFC Ajax),8 Cody Gakpo(PSV),9 Luuk de Jong(PSV),10 Memphis Depay(FC Barcelona – Spanyolország),18 Vincent Janssen(Royal Antwerp FC – Belgium),19 Wout Weghorst(Besiktas – Törökország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Louis van Gaal

KATAR
KAPUSOK: 1 Szaad al-Sib(al-Szadd),21 Juszef Hasszan(al-Garafa),22 Mesaal Barsem(al-Szadd)
VÉDŐK: 2 Pedro Miguel „Ró-Ró(al-Szadd),4 Mohammed Vaad(al-Szadd),5 Tarek Szalman(al-Szadd),13 Muszab Heder(al-Szadd),14 Homam Ahmed(al-Garafa),15 Basszam al-Ravi(al-Duhail),16 Bualem Huhi(al-Szadd),17 Iszmail Mohammad(al-Duhail)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:3 Abdelkarim Hasszan(al-Szadd),6 Abdulaziz Hatem(al-Rajjan),8 Ali Aszad(al-Szadd),10 Hasszan al-Hajdosz(csk,al-Szadd),12 Karim Budiaf(al-Duhail),20 Szalem al-Hadzsri(al-Szadd),23 Asszim Madibo(al-Duhail),24 Naif al-Hadhrami(al-Rajjan),25 Jasszem Gaber(al-Arabi),26 Mosztafa Tarek(al-Szadd)
TÁMADÓK:7 Ahmed Alaeldin(al-Garafa),9 Mohammed Muntari(al-Duhail),11 Akram Afif(al-Szadd),18 Halid Munir(al-Vakra),19 Almoez Ali(al-Duhail)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Félix Sánchez(spanyol)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik