Hiába a korai és szép vezető gól, Hollandia nem bírt Ecuadorral

Vágólapra másolva!
2022.11.25. 16:45
null
Gakpo és Valencia, a két gólszerző (Fotó: Getty Images)
Hollandia korán vezetést szerzett, de nem tudta legyőzni Ecuadort a katari labdarúgó-világbajnokság A-csoportjának pénteki második mérkőzésén: a két válogatott csatája 1–1-es döntetlenre végződött. Mivel azonos pontszám esetén elsőként a gólkülönbség dönt, továbbjutója még nincs a csoportnak, csak egyvalami vált biztossá: az egyelőre pont nélküli házigazda, Katar kiesése. 

 

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
2. FORDULÓ
A-CSOPORT
HOLLANDIA–ECUADOR 1–1 (1–0)

Al-Rajjan, Kalifa Nemzetközi Stadion, 44 833 néző. Vezette: Gorbal (algériai)
HOLLANDIA: Noppert – Timber, Van Dijk, Aké – Dumfries, Koopmeiners (De Roon, 79.), F. de Jong, Blind – Gakpo (Weghorst, 79.), Klaassen (Berghuis, 70.), Bergwijn (Depay, a szünetben). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
ECUADOR: Galíndez – Angelo Preciado, Porozo, F. Torres, Hincapié, Estupinán – Plata (Ibarra, 90.), J. Méndez, Caicedo, E. Valencia (K. Rodríguez, 90.) – Estrada (Sarmiento, 74.). Szövetségi kapitány: Gustavo Alfaro
Gólszerző: Gakpo (6.), ill. E. Valencia (49.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A holland csapatot érte némi kritika, hogy a nyitány fő fogása, a Szenegáltól zsákmányolt három pont mellé felszolgált körítés nem volt túl ízletes. Hiába, no, ha egy válogatott mögött olyan múlt tornyosul, mint az oranje esetében, akkor a közönség úgy érzi, jár neki a látványos futball.

Péntek este csupán hat percet kellett várni, hogy csettinthessenek az ínyencek: igaz, hogy az ecuadori védelem rövidzárlata teremtette meg a lövőhelyzetet, de ahogyan Cody Gakpo – már megint ő, mint az első meccsen! – 17 méterről ballal a kapu jobb oldalába bombázott, az minden igényt kielégítő volt. 1–0

Hogy e korai, kétségkívül szép gól jót tett-e a meccsnek, annak megválaszolása nyilvánvalóan hovatartozás kérdése. A hollandok berendezkedhettek gyors ellencsapásokra – bár nem sokat láttunk belőlük, az előny őrzése azért enyhítő körülmény. Az ecuadoriak a 20-25. percre jutottak odáig az erőforrás-átcsoportosítással, hogy nyomás alá tudták helyezni az ellenfél védelmét, a bal oldalon többször is a holland vonalak mögé kerültek, azonban igazán nagy gólhelyzetet nem sikerült kialakítaniuk.

Egyedül Enner Valencia 32. percbeli bombájánál jártak közel a gólhoz – Andries Noppert vetődve védett –, illetve a szünet előtti ráadás percekben be is találtak, Ángelo Preciado lövését követően Pervis Estupinán perdített a kapuba, de Jackson Porozo lesen állt, zavarva a kapust.

A gólt nem adták meg, mégis erőt adó bizonyságul szolgálhatott az ecuadoriaknak, hogy az előttük álló feladat nem megoldhatatlan, maradt rá 45 percük. S lám, öt sem telt el a második félidőből, amikor egy nemtörődöm holland labdakihozatalból profitálva Estupinán lőtt, ezt Noppert még védte, de a kipattanóra érkezett Enner Valencia, és közvetlen közelről a kapuba lőtt. 1–1

Egy kis stat: Enner Valencia sorozatban a hatodik ecuadori vb-gólt szerezte; ez világbajnoki csúcsbeállítás, korábban csak hárman voltak képesek hasonlóra: Eusébio (Portugália, 1966), Paolo Rossi (Olaszország, 1982) és Oleg Szalenko (Oroszország, 1994)

Nem sokon múlt, hogy hamarosan megszülessen a második ecuadori gól is, de Preciado lövését blokkolta Van Dijk, Plata válaszbombája pedig a lécről vágódott vissza. A dél-amerikaiak szárnyaltak ezekben a percekben, kis időbe telt, mire a hollandok lerázták magukról az egyenlítő gól sokkhatását – végül megúszták ezt az átmeneti időszakot.

Az utolsó húsz perc kiegyenlített csatát hozott, sok volt a közelharc, s bár meglepetésre még mindig az ecuadoriak támadásindítási kedve tűnt nagyobbnak, a hollandok ügyeltek a visszazárásra, és nagyobb gólhelyzet már nem alakult ki.

A döntetlen nyomán mindkét csapat négy ponttal áll, egyik sem jutott még tovább, de a hollandok érezhetik magukat közelebb a nyolcaddöntőhöz: ők a már biztos kieső Katarral találkoznak az utolsó fordulóban, miközben Ecuador ki-ki meccset vív Szenegállal.

Ettől függetlenül nem hisszük, hogy e kilencven percet követően kevesebb lesz a kritikus hang a holland szaksajtóban, mint a Szenegál elleni győzelem után…

A MÉRKŐZÉS HIVATALOS ÖSSZEFOGLALÓJA A FOTÓRA KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!
A MÉRKŐZÉS HIVATALOS ÖSSZEFOGLALÓJA A FOTÓRA KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

 

A csoport másik mérkőzésén:
KATAR–SZENEGÁL 1–3 (M. Muntari 78., ill. B. Dia 41., Diédhiou 48., Dieng 84.)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Ecuador 2 1 1 3–1 +2 4
Hollandia 2 1 1 3–1 +2 4
3. Szenegál 2 1 1 3–3 0 3
4. Katar 2 2 1–5 –4 0

 

ECUADOR
KAPUSOK: 1 Hernán Galíndez (Aucas), 12 Moisés Ramírez (Independiente del Valle), 22 Alexander Domínguez (LDU Quito)
VÉDŐK: 2 Félix Torres (Santos Laguna – Mexikó), 3 Piero Hincapié (Bayer Leverkusen – Németország), 4 Robert Arboleda (Sao Paulo – Brazília), 6 William Pacho (Royal Antwerp FC – Belgium), 7 Pervis Estupinán (Brighton & Hove Albion – Anglia), 14 Xavier Arreaga (Seattle Sounders – Egyesült Államok), 17 Ángelo Preciado (KRC Genk – Belgium), 18 Diego Palacios (Los Angeles FC – Egyesült Államok), 25 Jackson Porozo (Troyes – Franciaország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 5 José Cifuentes (Los Angeles FC – Egyesült Államok), 8 Carlos Gruezo (FC Augsburg – Németország), 9 Ayrton Preciado (Santos Laguna – Mexikó), 10 Romario Ibarra (Pachuca – Mexikó), 15 Ángel Mena (Club León – Mexikó), 16 Jeremy Sarmiento (Brighton & Hove Albion – Anglia), 19 Gonzalo Plata (Valladolid – Spanyolország), 20 Sebas Méndez (Los Angeles FC – Egyesült Államok), 21 Alan Franco (Talleres – Argentína), 23 Moisés Caicedo (Brighton & Hove Albion – Anglia)
TÁMADÓK: 11 Michael Estrada (Cruz Azul – Mexikó), 13 Enner Valencia (csk, Fenerbahce – Törökország), 24 Djorkaeff Reasco (Newell's Old Boys – Argentína), 26 Kevin Rodríguez (Imbabura SC)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Gustavo Alfaro (argentin)

HOLLANDIA
KAPUSOK: 1 Remko Pasveer (AFC Ajax), 13 Justin Bijlow (Feyenoord), 23 Andries Noppert (Heerenveen)
VÉDŐK: 2 Jurriën Timber (AFC Ajax), 3 Matthijs de Ligt (Bayern München – Németország), 4 Virgil van Dijk (csk, Liverpool FC – Anglia), 5 Nathan Aké (Manchester City – Anglia), 6 Stefan de Vrij (Internazionale – Olaszország), 16 Tyrell Malacia (Manchester United – Anglia), 17 Daley Blind (AFC Ajax), 22 Denzel Dumfries (Internazionale – Olaszország), 26 Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen – Németország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 11 Steven Berghuis (AFC Ajax), 12 Noa Lang (FC Bruges – Belgium), 14 Davy Klaassen (AFC Ajax), 15 Marten de Roon (Atalanta – Olaszország), 20 Teun Koopmeiners (Atalanta – Olaszország), 21 Frenkie de Jong (FC Barcelona – Spanyolország), 24 Kenneth Taylor (AFC Ajax), 25 Xavi Simons (PSV)
TÁMADÓK: 7 Steven Bergwijn (AFC Ajax), 8 Cody Gakpo (PSV), 9 Luuk de Jong (PSV), 10 Memphis Depay (FC Barcelona – Spanyolország), 18 Vincent Janssen (Royal Antwerp FC – Belgium), 19 Wout Weghorst (Besiktas – Törökország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Louis van Gaal

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik