Vb 2022: a chileiek szerint jogosulatlanul szerepelt egy ecuadori

MTI/R. P.MTI/R. P.
Vágólapra másolva!
2022.05.05. 18:09
null
Balra az ecuadori Byron Castillo, de lehet, hogy kolumbiai (Fotó: AFP)
A Chilei Labdarúgó-szövetség (FFC) a nemzetközi szövetséghez (FIFA) fordult, mert álláspontja szerint jogosulatlanul szerepelt egy játékos az ecuadori válogatottban a november 21-én kezdődő katari világbajnokság selejtezősorozatában.

 

Az FFC azt állítja, hogy Byron Castillo valójában kolumbiai, ezért nem játszhatott volna Ecuador színeiben, márpedig tavaly szeptember elejétől nyolc vb-selejtezőn is pályára lépett.

A 23 éves hátvéd kálváriája 2017-ben kezdődött, amikor kizárták az ecuadori U20-as válogatottból, mondván Kolumbiában, az ecuadori határhoz közeli Tumaco városában született. Két esztendővel később azzal gyanúsították, hogy meghamisította a születési dokumentumát, majd tavaly februárban vizsgálat indult annak megállapítására, hogy ecuadori vagy kolumbiai származású-e.

Végül tavaly áprilisban megerősítették az ecuadori állampolgárságát, és ezt követően bemutatkozhatott a válogatottban.

A chileiek több mint egy hónappal a dél-amerikai selejtezősorozat lezárása után panaszolták be Castillót. A FIFA egyelőre nem közölte, mikor tárgyal először az ügyről.

Ecuador a tabella negyedik helyén végzett, így kijutott a tornára, amelyen a házigazda Katarral, valamint Hollandiával és Szenegállal lesz azonos csoportban.

Chile hetedik lett, hét ponttal lemaradva Ecuadortól, de szövetsége azzal érvel, hogy továbbjuthat, ha riválisát megbüntetik Castillo szereplése miatt.

A FIFA szabályai szerint jogosulatlan játék esetén a vétkes csapat 0–3-as gólkülönbséggel elveszíti az adott mérkőzéseket. A 2018-as világbajnokság dél-amerikai selejtezőjében Bolívia két olyan meccset is utólag bukott el, amelyen jogosulatlanul játszott egy paraguayi születésű futballista. A bolíviai szövetség elveszítette a fellebbezést a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS), amely szerint a FIFA-nak joga volt a vizsgálatot lefolytatni, még akkor is, ha az óvást hetekkel az érintett meccsek után nyújtották be.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik