Vb 2022: 700 millió eurós összérték – íme, az U21-es álomcsapat

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2022.11.20. 11:53
null
Pedri és Gavi a spanyol válogatott kulcsemberei lehetnek, pedig egyikük sincs még 20 éves (Fotó: Getty Images)
Véget ért a várakozás: vasárnap (ma) kezdetét veszi a labdarúgó-világbajnokság. A torna kezdete előtt a katari vb lehetséges fiatal csillagairól, a legjobb U21-es játékosokról készítettünk összeállítást.  


* Mint minden U21-es csapatnál, lapunk összeállításában is volt szabály a korra vonatkozóan: a listára csak azok a játékosok kerültek fel, akik 2022. június 14-ig (ekkor lett teljes a katari világbajnokság mezőnye Costa Ricával) nem töltötték be a 21. életévüket.


SIMON NGAPANDOUETNBU
Kamerun, 2003. április 12. – 19 éves
Klubcsapata: Marseille
Piaci érték: 400 ezer euró

Nem volt könnyű dolgunk, amikor kapust kerestünk álomcsapatunkhoz, ugyanis a legnagyobb U21-es kapustehetségek nincsenek ott a katari tornán. Így esett a választás a kameruni válogatott cserekapusára, a mindössze 19 éves Simon Ngapandouetnbura, aki minden bizonnyal az idei vb legnehezebben kiejthető nevével rendelkezik. A fiatal kapus a Marseille saját nevelésű játékosa, s bár francia élvonalbeli meccsen még nem jutott szóhoz, a kameruni válogatottban egyszer már pályára lépett. A vébén vélhetően nem kap majd sok lehetőséget André Onana mögött.

ALEJANDRO BALDE
Spanyolország, 2003, október 18. – 19 éves
Klubcsapata: FC Barcelona
Piaci érték: 15 millió euró

Az utolsó pillanatban, José Gaya sérülése miatt hívta be Luis Enrique szövetségi kapitány a spanyol válogatott 26 fős keretébe, de nem kérdés, hogy megérdemelten. Az eredetileg balhátvéd, de a jobb oldalon is kipróbált Balde a katari tornán minden bizonnyal padozni fog majd, pedig klubcsapatában, az FC Barcelonában már kiszorította a kezdőből rutinos posztriválisát, Jordi Albát. Aztán persze meglátjuk, mit hoz a vb, hiszen Balde gyorsaságára, felfutásaira, beadásaira még szüksége is lehet a spanyoloknak...

JOSKO GVARDIOL
Horvátország, 2002. január 23. – 20 éves
Klubcsapata: RB Leipzig
Piaci érték: 60 millió euró

Mindössze 20 éves, mégis a védelem vezére lehet a vb-ezüstérmes horvát válogatottban ezen a katari tornán. A lipcseiek kiválósága, Gvardiol fantasztikus fél idényt tudhat maga mögött, egyértelműen az egyik legígéretesebb fiatal belső védőnek számít, az azonban nagy kérdés, hogyan teljesít kulcsemberként egy ilyen világeseményen. A négy és fél évvel ezelőtti horvát menetelésnél 16 évesen még nem volt ott, de most bizonyíthat.

Josko Gvardiol 20 évesen is a horvátok egyik vezére lehet a világbajnokságon (Fotó: Getty Images)
Josko Gvardiol 20 évesen is a horvátok egyik vezére lehet a világbajnokságon (Fotó: Getty Images)

ANTONIO SILVA
Portugália, 2003. október 31. – 19 éves
Klubcsapata: Benfica
Piaci érték: 15 millió euró

Korszabályunk miatt nem tudott bekerülni álomcsapatunkba az Arsenal 21 éves francia kiválósága, William Saliba, de úgy hisszük, megfelelő helyettest találtunk neki. Antonio Silva fiatal kora ellenére klasszis teljesítménnyel rukkolt elő ebben az idényben a Benficában, így nem lehetett kérdés, hogy bekerül Fernando Santos szövetségi kapitány portugál keretébe. Mi több, könnyen lehet, hogy ő lesz Rúben Dias belső védő párja a kezdőcsapatban (ahogy a portugálok utolsó felkészülési mérkőzésén is) – de a veterán Pepe és Danilo Pereira is esélyes erre a pozícióra. Legfeljebb a rutin szólhat ellene, a tehetség és a gyorsaság annál kevésbé.

NUNO MENDES
Portugália, 2002. június 19. – 20 éves
Klubcsapata: Paris Saint-Germain
Piaci érték: 60 millió euró

Már a Sporting játékosaként is kis túlzással ódákat zengtek Nuno Mendes tehetségéről, majd többek között Lionel Messivel, Sergio Ramosszal és Gianluigi Donnarummával érkezett meg 2021 nyarán a PSG-hez, így értelemszerűen kissé a háttérbe szorult, de hamar megmutatta: hatalmas potenciál rejlik benne. Mendes hamar a párizsiak kulcsemberévé vált, és a válogatottba is bekerült, ahol jó eséllyel kezdőként segítheti majd Portugália vb-menetelését. Mindössze 20 éves, de nem kérdés, készen áll rá.

JUDE BELLINGHAM
Anglia, 2003. június 19. – 19 éves
Klubcsapata: Borussia Dortmund
Piaci érték: 100 millió euró

Három korszakos tehetség foglal helyet álomcsapatunk középpályáján, egyenként 100 millió eurós összértékkel – Jude Bellingham közülük az első. A Borussia Dortmund angol válogatott sztárja 19 éves kora ellenére klubcsapata messze legjobbja volt a mögöttünk hagyott félévben, góljai és gólpasszai mellett játékszervezése, védekezése és a letámadási hatékonysága sem hagy kívánni valót maga után, nem lehet kérdés, hogy kezdeni fog Gareth Southgate csapatában. Ha így lesz, és az angol válogatott sokáig menetel, akkor Bellingham a torna egyik legnagyobb sztárja lehet.

PEDRI
Spanyolország, 2002. november 25. – 19 éves
Klubcsapata: FC Barcelona
Piaci érték: 100 millió euró

A másfél évvel ezelőtti Európa-bajnokságon egy klubszinten rendkívül megterhelő idény után tette be Pedrit Luis Enrique szövetségi kapitány a később elődöntőig menetelő spanyol válogatott kezdőcsapatába, ő pedig nemhogy nem vallott szégyent, a mezőny egyik legjobbja volt – játékot szervezett, kulcspasszokat osztott ki, mozgatta csapatát. Ezúttal már kérdés sem volt, hogy utazik Katarba a Barcelona szupertehetsége, aki a spanyolok talán legfontosabb játékosa lehet a világbajnokságon.

GAVI
Spanyolország, 2004. augusztus 5. – 18 éves
Klubcsapata: FC Barcelona
Piaci érték: 100 millió euró

Neki ez a torna lehet az, ami Pedrinek az Eb volt. Gavi csapattársához hasonlóan szemtelenül fiatalon épült be az FC Barcelona kezdőcsapatába, nem sokkal később pedig a válogatott meghívó is megérkezett. Azóta már több mint tíz meccset lejátszott címeres mezben a mindössze 18 éves középpályás, aki vélhetően Katarban is a kezdőcsapatban kap majd helyet. Gavi egyébként a Real Madriddal az előző idényben Bajnokok Ligája-címet nyerő, francia válogatott Eduardo Camavingát szorította ki kezdőnk álomcsapatából – pusztán azért, mert úgy véljük, többet játszik majd a tornán szintén fantasztikus madridi riválisával szemben.

BUKAYO SAKA
Anglia, 2001. szeptember5. – 21 éves
Klubcsapata: Arsenal
Piaci érték: 90 millió euró

Nem fejeződött be jól Bukayo Saka számára a 2021-es, részben angol rendezésű Európa-bajnokság, hiszen többek között ő is tizenegyest hibázott az olaszok elleni, Wembley-ben rendezett döntő szétlövésénél, majd rengeteg kritikát kapott – előtte és utána egyaránt... Saka azon a kontinenstornán is remekelt, amikor játszott, hát még utána: a 21 éves angol szélső hónapok (lassan évek) óta az Arsenal egyik legfontosabb játékosa – góljain és gólpasszain kívül kreativitásban, a támadóharmadba eljuttatott labdák tekintetében és a védelmek megbontásában is rengeteget ad hozzá klubja játékához – ráadásul jelenleg vezeti is csapatával a Premier League-et. Nem lehet kérdés, hogy Southgate kezdőként számít rá Katarban.

JAMAL MUSIALA
Németország, 2003. február 26. – 19 éves
Klubcsapata: Bayern München
Piaci érték: 100 millió euró

Lenyűgöző őszi szezont tudhat maga mögött a Bayern Münchennél Jamal Musiala, aki 22 tétmeccsen 12 gólt szerzett, emellett pedig kiosztott 10 gólpasszt is. Bár eredetileg támadó középpályás, klubcsapatában rengeteget használják visszalépő ékként, így a mi álomcsapatunkba csatárként került be. A német válogatottban jó eséllyel kezdő lesz, ahol akár Thomas Müller, akár Kai Havertz előtt/mögött játszik, hasonló szerep juthat neki, amelyben lubickolhat.

Akár középpályásként, akár csatárként játszik majd Jamal Musiala a katari vébén, a németek egyik kiemelkedő erőssége lehet (Fotó: Getty Images)
Akár középpályásként, akár csatárként játszik majd Jamal Musiala a katari vébén, a németek egyik kiemelkedő erőssége lehet (Fotó: Getty Images)

 

GABRIEL MARTINELLI
Brazília, 2001. június 18. – 21 éves
Klubcsapata: Arsenal
Piaci érték: 60 millió euró

Nála rezgett leginkább a léc, hiszen kijelölt határidőnk után pár nappal már be is töltötte a 21. életévét, de így egyértelmű volt, hogy ott a helye egy ilyen álomcsapatban. Amit az Arsenal szélsőjeként hétről hétre művel Martinelli a Premier League-ben arra nehéz jelzőket találni, messze karrierje legjobb idényét futja, ennek ellenére azonban jó eséllyel nem jut majd sok szerephez Katarban a brazil válogatottban, hiszen a bal oldalon megelőzi őt a rangsorban Vinícius Jr. – no meg a csapat vezére, Neymar is tud ezen a poszton játszani, sőt... Martinelli így csereként mutathatja meg azt, amit a PL-ben is: gyors, agilis, jól támadja az üres területeket, tud egy az egyezni, s befejezésben is elit.

KISPAD: Karim Adeyemi (Németország – 20), Youssoufa Moukoko (Németország – 17), Eduardo Camavinga (Franciaország, 20), Jurrien Timber (Hollandia – 21), Moisés Caicedo (Ecuador – 21), Ansu Fati (Spanyolország, 20)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik