Vb 2022: 400–500 közé saccolja a haláleseteket egy katari tisztviselő

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2022.11.30. 15:03
null
Egy katari tisztviselő 400 és 500 közé saccolja a halálesetek számát a katari vb-vel kapcsolatban (Fotó: Getty Images)
Jelentősen több halálesetet becsült a katari labdarúgó-világbajnoksághoz kapcsolódóan a hivatalosan közöltnél Hasszan al-Tavadi. A Katari Szállítási és Hagyatéki Legfelsőbb Bizottság főtitkára szerint 400–500 közé tehető a vb-hez kapcsolódó halálesetek száma, míg a szervezők hivatalosan három munkához és 37 nem munkához kötődő halálesetről számoltak be.

Mint az ESPN megírta, a 200 millió dolláros költségvetésű tornán a stadionok mellett metróvonalakat és egyéb infrastruktúrát is külföldi vendégmunkásokkal építtettek meg a szervezők.

A számadatok alapján 2014 és 2020 között összesen 414 munkával összefüggő haláleset történt Katarban, ez a jelentés pedig minden ágazatra és minden nemzetiségre kiterjed.

Ami a katari vb-t illeti, a hivatalos jelentések szerint a tornához kapcsolódóan három munkához kapcsolódó és 37 munkához nem kapcsolódó haláleset történt.

Hasszan al-Tavadi, a Katari Szállítási és Hagyatéki Legfelsőbb Bizottság főtitkára Piers Morgan Uncensored című műsorában kifejtette, a jelentések a nyolc stadion mellett a 17 nem versenyhelyszínt, valamint más kapcsolódó helyszíneket is tartalmazzák.

Az interjúban Piers Morgan megkérdezte al-Tavadit: „Mi az igazság, a reális szám azokról a migráns munkásokról, akik meghaltak a világbajnokságon végzett munkájuk eredményeként?”

„A becslések szerint 400–500 között vannak” – felelte al-Tavadi, megjegyezve, pontos számot nem tud adni. „Egy halál is túl sok, ez egyszerű és világos” – hangsúlyozta.

Amióta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2010-ben Katarnak ítélte a 2022-es vb rendezését, az ország lépéseket tett a foglalkoztatási gyakorlat felülvizsgálatára, s többek között felszámolta azt a rendszert, amely előírta, hogy a munkaadók beleszólhattak abba, hogy a munkavállalók elhagyhatják-e munkahelyüket vagy akár az országot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik