Újra németek – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2022.11.28. 23:01

Szögezzük le, végleg túljutottunk azon a sporttörténeti időszakon, amit Gary Lineker úgy jellemzett még 1990-ben, hogy „a futball egyszerű játék, huszonkét ember kerget egy labdát, és valahogy mindig a németek nyernek”. 2018-ban az oroszországi világbajnokság svéd–német csoportmeccse kapcsán maga a szakkommentátorrá átvedlő legendás angol csatár fogalmazta újra a saját tételét: „A futball egyszerű játék, amelyben 22 férfi kerget egy labdát 82 percig, majd kiállítanak egy németet. Aztán 13 percig 21 férfi kerget egy labdát, és a végén a németek valahogy kib...szottul nyernek.” Más kérdés, hogy négy évvel ezelőtt a záró fordulóban a dél-koreaiak legyőzték a címvédőt és Dugovics Tituszként magukkal rántották a mélybe.

A német válogatott azóta sem nyert semmit, mégis az esélyesek egyikeként érkezett Katarba, az idei vb-re, ahol saját hagyományos koncentrációját, racionalitását, elhivatottságát félredobva mindennel foglalkozott, csak a japánok elleni premierrel nem. Meg is lett az eredménye egy váratlan vereség képében, a Lineker-mondás plasztikus antitéziseként. S bár egyelőre nem talált vissza egykori önmagához, a Spanyolország elleni csoportrangadó alapján jó úton jár afelé. Ezúttal elmaradtak a felesleges gesztusok, politikai szerepjátékok, ahogy a hozzáértő honfitársak közül Jürgen Klopp és Lothar Matthäus is javasolta, mindenki visszatért a dolgához, s a játékra koncentrált. Meg is lett az eredménye, mert bár az első félidőben csupán egy német lövés ment kapura, a második alapján jogosnak mondható a döntetlen. Erre azért nem sokan fogadtak volna a kezdést követően (a német fiaskóval párhuzamosan a spanyolok hetet számoltak Costa Ricára).

Így – noha a két kör alatt szerzett egy pont nehezen mondható villámrajtnak – a Nationalelf megőrizte esélyét a továbbjutásra, ehhez szükséges, de nem elégséges feltétel legyőzni az iszonyatos pofonból felálló s a japánokat legyűrő közép-amerikaiakat. Lineker mondása megcáfolódott, ám még él néhány alapvetés, például, hogy „ha létezik olyan eredmény, amely mindkét csapatnak kedvező, akkor az meg is születik”. Nos, mivel pontazonosság esetén nem az egymás elleni eredmény számít, hanem a gólkülönbség, a spanyolok és a japánok nem apellálhatnak az ikszre, főképp, ha a németek is jól megszórják a közép-amerikaiakat. További számolgatás helyett egyet mondhatok csak: ha tetszik, ha nem, Németország kizárólag akkor érhet el bármit (s még az sem biztosíték), ha visszatér a gyökereihez. Tudom, 2022-ben ez nem túl trendi álláspont, cserébe igaz.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik