Srác a külvárosból – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.11.23. 23:23

Azt nyilatkozta a Nemzeti Sport november 18-i számában, ami egy Párizs külvárosában – ahogyan a helyiek mondják, banlieue-ben – született, ott felnövő 25 éves észak-afrikai fiatalembertől elvárható: nem érdekli, ki jön vele szemben, kemény fából faragták.

Nos, Aissa Laidouni már a katari labdarúgó-vb keddi, D-csoportos Dánia–Tunézia mérkőzésén bizonyította ezt, a lapunktól 7-es osztályzatot kiérdemlő futballistát választották meg az Al-Rajjanban 0–0-ra végződő mérkőzés legjobbjának. Ha kellett, kötényt adott, ha a helyzet úgy hozta, indított vagy akár szabálytalankodott, hogy meg­akassza a dánok kibontakozását. A Ferencváros középpályása kiemelkedő Instat-mutatókat produkált. Egyetlen „magyar” a tornán, a honi élvonalból csupán ő harcolta ki a vb-részvételt.

Valljuk be, akik végigkísérték az NB I-ben listavezető Ferencváros mérkőzéseit, azoknak nem meglepő a tunéziai labdarúgó teljesítménye. Az NS játékosrangsorában az osztályzatok alapján a mezőnyjátékosok között 6.22-es átlaggal harmadik lett az őszi szezonban (nem mellesleg a 2020–2021-es évadban a mezőnyben az élen végzett). Felidézhetjük a Bayer Leverkusennek 2021-ben fejelt gólját vagy a Slovan pozsonyi 4–1-es legyőzése során lőtt bombagólját. A zöld-fehérek 2020-ban igazolták a román Voluntaritól, a Transfermarkt szerint a Fradi cirka 600 ezer eurót fizetett érte. Kiváló teljesítménye nyomán megnőtt az értéke, az Üllői úton az ötmillió euróra taksált mali Adama Traoré mögött ő a klub második legértékesebb futballistája négymillióval. Kiemelten fontos neki a franciák elleni találkozó – előbb Ausztrália következik –, az afrikai válogatott az egyenes kieséses szakaszba is eljuthat.

Aissa Laidouni játéka a 2014-es vb-n remeklő bosnyák Muhamed Besicet juttatja eszünkbe, aki válogatottja mindhárom csoportmeccsén, Argentína, Nigéria és Irán ellen is pályára lépett, s az FTC akkori futballistáját – akit 2020-ban a Fradi-szurkolók egy internetes szavazáson a klub legjobb légiósának választottak – a brazíliai teljesítményének köszönhetően átigazolta az Everton. Hogy mi lehet a tunéziai labdarúgó sorsa, ha továbbra is jól játszik, sejthető. A dánok ellen mutatott produkciójáról a korábbi BL-győztes brazil középpályás, Zé Roberto azt mondta, ha egy edzőnek védekező középpályás kell, a tunéziai válogatott személyében meg is találta.

Olyan világot élünk, ha egy futballista a nagy tornán jó teljesítményt nyújt, ugrásszerűen megnő az értéke, felfigyelnek rá a topbajnokságokból is. Így volt ez Muhamed Besic, és így lehet Aissa Laidouni esetében is.

S mivel a labdarúgás üzlet, csak remélhetjük, hogy az Európa-ligában nyolcaddöntős Ferencvárosban rúgja a labdát tavasszal.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik