Owen, Rooney, Beckham, Gerrard, Lampard, Ferdinand: csak együtt nem ment

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.11.28. 16:24
null
Testbeszédek (Fotó: AFP)
Minisorozatunkban sorra vesszük a labdarúgó-világbajnokságok legjobb csapatai közül azokat, amelyek nem nyerték, nem nyerhették meg a világbajnokságot. Ma az angolokkal folytatjuk, hogy sokadszor is meggyőződhessünk arról, hogy sok világsztár még nem alkot világbajnok együttest.


MIÉRT? Az angolok 1966-ban a győzelem után pezsgő helyett akár hideg vizet is ihattak volna – további vb-sikereikre, hiszen amit a labdarúgástól akkor kaptak, azt később sokszorosan megböjtölték. Négy évvel később egy remek csapat hamar elbukott, 1990-ben a Peter Shilton, Bryan Robson, Chris Waddle, Peter Beardsley, Gary Lineker, John Barnes, David Platt, Paul Gascoigne sorral sem sikerült aranyat nyerniük – de legalább nem sokáig kellett várniuk egy újabb nagy generációra.

Vele sem... (Fotó: AFP)
Vele sem... (Fotó: AFP)

AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁG MELLETT. Aranylabdás, ezüst- és bronzlabdások, gólkirályok, korszakos klasszis védők, a lábukat lefutó szélső védők, tartalék (!) világklasszis középső védők, a futballvilág legnagyobb médiasztárja, a világ egyik legjobb középső középpályás duója – mi kell még a vb-címhez? Mondjuk, némi szerencse. És legfőképpen: egészség. Minden értelemben.

Az álló sor, balról: Paul Robinson, John Terry, Rio Ferdinand, Steven Gerrard, Owen Hargreaves, Frank Lampard
Guggolnak, balról: Wayne Rooney, David Beckham, Gary Neville, Joe Cole, Ashley Cole (a portugálok elleni csapat, fotó: AFP)
Az álló sor, balról: Paul Robinson, John Terry, Rio Ferdinand, Steven Gerrard, Owen Hargreaves, Frank Lampard Guggolnak, balról: Wayne Rooney, David Beckham, Gary Neville, Joe Cole, Ashley Cole (a portugálok elleni csapat, fotó: AFP)

AZ A BIZONYOS... Média által sokat kritizált, olykor csőbehúzott Sven-Göran Eriksson olyan csapatot kapott 2006-ban az angol futballtól, aholRio Ferdinand és John Terry alkotott védelmi kettőst, baljukon Ashley Cole-lal, jobbjukon Gary Neville-lel, a középpályáról David Beckham és Joe Cole szállította a beadásokat, Frank Lampard és Steven Gerrard világklasszis irányító és védekező középpályás volt egyszerre, elöl pedig a Wayne Rooney, Michael Owen páros varázsolt. Már csak egy jó kapus kellett volna, Paul Robinson és David James sem volt azonban világklasszis.

Sol Campbell, Wayne Bridge, Jamie Carragher, a csodagyerek Owen Hargreaves, Jermaine Jenas, Michael Carrick és Peter Crouch a világ egyik legjobb bajnokságában lettek sztárok, és ugyan Paul Scholes már visszavonult a válogatottól, de mindenki a torna nagy esélyeseként tekintett az angolokra. „Azt hittem, meg tudjuk nyerni a vébét, vagy legalább a döntőbe jutunk, ebben egészen biztos voltam – így Eriksson. – De ez volt a véleménye a stábnak és majdnem az összes játékosnak is, mert nem volt akkor nálunk jobb csapat.”

Azonban sok zseni nem egy csapat, sok sérült és holtfáradt zseni pláne nem az: egy öngóllal legyűrték Paraguayt, Crouch szabálytalan góljával megtörték Trinidad és Tobagót, majd ikszeltek a svédekkel. Ecuadort megverték a mérkőzést betegen is végigjátszó Beckham góljával, a portugáloktól azonban emlékezetes mérkőzésen kikaptak. Rooney kiállításában főszerepet játszott a tiltakozó Cristiano Ronaldo, a csatár manchesteri csapattársa, a tizenegyespárbajban a máskor oly' biztos lábú Lampard, Gerrard és Carragher is hibázott.

MIÉRT NEM? A legfőbb érték az egészség, ezt mindenki tudja, kivéve, ha éppen egészséges. A védelem tagjainak nem volt különösebb gondja azon kívül, hogy holtfáradtan érkeztek a tornára, Beckham például elhányta magát a nyolcaddöntő közben. Rooney a torna előtt, Owen a tornán sérült meg súlyosan, a gólérzékeny Darren Bentet vagy James Beattie-t talán érdemes lett volna kivinni. De a legnagyobb gond az volt, hogy a PL-es formájához képest mindenki alulteljesített, a portugálok ellen nagy helyzeteket hagytak ki, nem kaptak meg egy jogos büntetőt – és a csapat legjobbja a kapus Robinson volt.

Ennyi volt... (Fotó: AFP)
Ennyi volt... (Fotó: AFP)

Nagyon rossz hatással volt a csapatra (ez ezt minden értelemben értjük), hogy megjelentek Németországban a játékosok nejei és barátnői, mega WAG-ek (wives and girlfriends, azaz feleségek és barátnők, csak a tinédzser Aaron Lennonnak nem volt ott a párja), a média nagy-nagy örömére, és innentől minden róluk szólt a brit sajtóban. „Átmentünk cirkuszba, a futball szinte másodlagos eleme lett a vébének. Az embereket jobban érdekelte, hogy a nők mit viselnek, hová mennek, mint maga az angol labdarúgó-válogatott” – mondta később Ferdinand. Később kiderült, a nejek jelentétéhez Beckham ragaszkodott, mestere nem tudott neki nemet mondani. Mentségükre legyen szólva, voltak olyan alkalmak, amikor nem sült el rosszul a hölgytársaság megjelenése, de általában nem tartják jó ötletnek a tartós jelenlétüket – főleg, ha a bukás utáni okokat, kifogásokat keresik.

Két meccs és két bolt között (Fotó: AFP)
Két meccs és két bolt között (Fotó: AFP)
Beckhamné (Fotó: AFP)
Beckhamné (Fotó: AFP)

HOGYAN TOVÁBB? Hazafelé menet egy légörvénybe kerülve pánik tört ki a játékosok és nejeik között a fedélzeten, mindannyian azt hitték, meghalnak, szerencsére megúszták. A következő vb-t már egy újabb generáció szúrta el, a 2008-as Európa-bajnokságra pedig ki sem jutottak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik