„Óriási tehetség” – a vb meglepetésembere lehet a 20 éves svájci

CS. A.CS. A.
Vágólapra másolva!
2022.11.24. 08:44
null
Ardon Jashari (19) szeptemberben, a csehek ellen debütált a svájci válogatottban (Fotó: AFP)
Bolla Bendegúz, a svájci élvonalbeli Grasshoppers nyolcszoros válogatott védője a Murat Yakin irányította svájci válogatottal kapcsolatos elvárásról beszélt a Nemzeti Sportnak a Svájc–Kamerun vb-meccs előtt, de a saját jövője és sérülése is szóba került.

 

Azt hihetnénk, futball-lázban égett az összes, világbajnokságon szereplő ország már hetekkel ezelőtt, de...

„Én sem gondoltam volna, de Svájcban semmit sem lehetett érzékelni abból, hogy hamarosan világbajnokságot rendeznek – mondta lapunknak Bolla Bendegúz, a svájci élvonalban szereplő Grasshoppers 23 esztendős jobb oldali védője. – Azóta persze változott a helyzet, de alig két hete, amikor az idei utolsó bajnokinkon legyőztük a Baselt odahaza egy nullára, kis túlzással még szó sem esett a vébéről a lapokban, a tévében. Az öltözőben persze beszéltünk a tornáról, mindenki nagy izgalommal várta. Ahogyan követtem a híreket, mindenki sima továbbjutást vár Svájcban, ami reális elvárás a csapattól. Rendkívül fontos lesz nekik a kezdés, győzniük kell Kamerun ellen, kemény, brusztolós meccs vár rájuk. Brazília más szintet képvisel, de a második helyre odaérhet Murat Yakin szövetségi kapitány együttese.”

A nyolcszoros magyar válogatott külön kiemelte, hogy több fiatal futballista szerepel a svájci keretben, akire érdemes figyelni, de mindenekelőtt Ardon Jasharira hívta fel a figyelmet.

„Kérdés, mennyi lehetőséget kap a Luzern húszéves középpályása, de hogy óriási tehetségnek tartják, az biztos – természetesen nem alaptalanul. Én is játszottam már néhányszor ellene, korához képest kiemelkedő, érett futballt mutat be. A hírek szerint topklubok érdeklődnek iránta, nem csodálkoznék, ha hamarosan feljebb lépne a ranglétrán.”

Ez még a jövő zenéje, azt viszont szinte biztos, hogy Bolla Bendegúz a Grasshoppersnél marad. Mint ismert, tavaly nyáron megvásárolta a játékjogát a Mol Fehérvár FC-től a Premier League-ben szereplő Wolverhampton Wanderers, de kölcsön is adta a patinás svájci klubnak az előző idényre, sőt a mostanira is.

„Most azt mondhatom, kilencven százalék, hogy a tavasszal is a Grasshoppersnél futballozom, aztán jövő nyáron meglátjuk, mit hoz a jövő. A célom természetesen nem lehet más, mint hogy csatlakozzam a Wolverhamptonhoz. Ehhez persze folyamatosan fejlődnöm kell, ezzel tisztában vagyok. Jó lehetőség lett volna, ha elmehetek a válogatott kerethez, Marco Rossi szövetségi kapitány számított is rám a Luxemburg és a Görögország elleni felkészülési mérkőzésen, de a sérülésem miatt nem utazhattam. Már régóta bajlódom a térdemmel, szerencsére a vizsgálatok nem mutattak ki semmilyen súlyos problémát. Mindettől függetlenül éreztem, nem vagyok százszázalékos állapotban, ezért nem akartam sem a szövetségi kapitányt, sem a csapatot és magamat kellemetlen helyzetbe hozni azzal, hogy játszom ugyan, de a sérülésem miatt nem nyújtok jó teljesítményt. Öngól lett volna tőlem! Vasárnap utazom vissza a klubomhoz, s újra edzésbe állunk.”


VB 20222
A G-CSOPORT MENETRENDJE
November 24., 11.00
al-Vakra,
al-Dzsanúb Stadion
Svájc–Kamerun
November 24., 20.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion
Brazília–Szerbia
November 28., 11.00
al-Vakra,
al-Dzsanúb Stadion
Kamerun–Szerbia
November 28., 17.00
Doha,
974 Stadion
Brazília–Svájc
December 2., 20.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion
Kamerun–Brazília
December 2., 20.00
Doha,
974 Stadion
Szerbia–Svájc

A SVÁJCI KERET
KAPUSOK:1 Yann Sommer (Borussia Mönchengladbach – Németország), 12 Jonas Omlin (Montpellier – Franciaország), 21 Gregor Kobel (Borussia Dortmund – Németország), 24 Philipp Köhn (RB Salzburg – Ausztria)
VÉDŐK:2 Edimilson Fernandes (Mainz – Németország), 3 Silvan Widmer (Mainz – Németország), 4 Nico Elvedi (Borussia Mönchengladbach – Németország), 5 Manuel Akanji (Manchester City – Anglia), 11 Renato Steffen (Lugano), 13 Ricardo Rodriguez (Torino – Olaszország), 18 Eray Cömert (Valencia – Spanyolország), 22 Fabian Schär (Newcastle United – Anglia)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:
6 Denis Zakaria (Chelsea – Anglia), 8 Remo Freuler (Nottingham Forest – Anglia), 10 Granit Xhaka (Arsenal – Anglia), 14 Michel Aebischer (Bologna – Olaszország), 15 Djibril Sow (Eintracht Frankfurt – Németország), 16 Christian Fassnacht (Young Boys), 20 Fabian Frei (Basel), 23 Xherdan Shaqiri (Chicago Fire – Egyesült Államok), 25 Fabian Rieder (Young Boys), 26 Ardon Jashari (Luzern)
TÁMADÓK: 7 Breel Embolo (Monaco – Franciaország), 9 Haris Seferovic (Galatasaray – Törökország), 17 Ruben Vargas (Augsburg – Németország), 19 Noah Okafor (RB Salzburg – Ausztria)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik