Katarnak közeleg az igazság pillanata, míg Hollandia újabb menetelésre készül

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2022.11.09. 09:40
null
Virgil van Dijk noha nem ért egyet a Louis van Gaal által választott taktikával, elismeri, az eredményekre nem panaszkodhatnak (Fotó: Imago Imges)
A milliárd dolláros dohai elitakadémia vizsgája is lesz az idei vb, amelynek A-csoportjában a rendező Katar továbbjutása meglepetést keltene, nem úgy Hollandiáé és Szenegálé.

Már csak tizenegy nap, és megkezdődik a 22. világbajnokság, amelynek Katar ad otthont. Ez lesz az utolsó alkalom, amikor az 1998-ban bevezetett újításnak megfelelően 32 válogatott küzd a trófeáért, négy év múlva az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban rendezendő tornán 48-as lesz a mezőny. A lebonyolítás a franciaországi torna óta megszokott mederben zajlik, a nyolc négyes csoport első két helyezettje jut tovább a kieséses szakaszba, ahol további négy párharcból kell győztesen kikerülni a trófea elhódításáért. Felvezető sorozatunkban elsőként az A-csoport résztvevőit mutatjuk be.

KATAR

A KÉP KATTINTVA TELJES MÉRETBEN IS ELÉRHETŐ!
A KÉP KATTINTVA TELJES MÉRETBEN IS ELÉRHETŐ!

Rendezőként szerzett jogot a világbajnoki részvételre, selejtezőn ezt még sosem sikerült kiharcolnia, a közelmúltban elért eredményei mégis bizakodásra adnak okot, ami nagyban Félix Sánchez Bas munkájának köszönhető. A spanyol szövetségi kapitány az FC Barcelona utánpótlásában edzősködött, amikor 2006-ban az 1.3 milliárd dollárból épült dohai elitakadémia, az Aspire Academy hívására az ázsiai országba költözött. Egészen 2017-ig a fiatalokat edzette, az U19-es katari válogatottal Ázsia-kupát is nyert, nagy feltűnést viszont azzal keltett, amikor a sikert 2019-ben a felnőttekkel is megismételte, a döntőben a rutinos világbajnoki résztvevőnek számító Japánt legyőzve. Azóta a katari válogatott részt vett többek között meghívottként a Copa Américán, barátságos mérkőzésekkel (amelyek közül ötöt Debrecenben játszott)  „csatlakozott” a világbajnokság európai selejtezőihez, és annyi talán leírható, ha komoly továbbjutási reménye nem is lehet, jó eséllyel megállja a helyét a csoportjában.

„Senki sem várja el a játékosoktól, hogy világbajnokok legyenek, a nyitó mérkőzést viszont mindenképp jó lenne megnyerniük” – nyilatkozta a reuters.com oldalának Mohamed Mubarak al-Mohannadi, a katari válogatott korábbi játékosa.

A felkészülésen biztosan nem múlik semmi, Félix Sánchez Bas hatalmas energiát fordított az ideális felállás megtalálására és csapata összekovácsolására. Katar március óta 17 barátságos mérkőzést játszott, miközben a keret Spanyolországban és Ausztriában edzőtáborozott, és válogatottak mellett európai klubcsapatok ellen is pályára lépett. A játékosok közül leginkább a támadósorból kirobbanthatatlan Akram Afifra és Almoez Alira érdemes figyelni. A keret többségéhez hasonlóan ők is az Aspire Academy neveltjei, fiatalkoruk óta erre a tornára készülnek.

Katar válogatottja tavaly Debrecenben, a Nagyerdei Stadionban játszotta európai felkészülési mérkőzéseit (Fotó: AFP)
Katar válogatottja tavaly Debrecenben, a Nagyerdei Stadionban játszotta európai felkészülési mérkőzéseit (Fotó: AFP)

Félix Sánchez Bas, Katar szövetségi kapitánya a Marcának
„Katar kis ország, kevés futballtapasztalattal, ezért nagyon fontosnak tartottuk, hogy sok különböző ellenféllel mérkőzzünk meg. Nehéz elképzelni, milyen lesz kifutni hatvanezer néző elé a nyitó mérkőzésen, egyre inkább érezzük a nyomást emiatt. Tehetséges futballistáink vannak, de hiba lenne, ha túlzottan támadó felfogásban futballoznánk. A stabil védekezés lesz az alap, amelyből minél gyorsabban igyekszünk átmenni támadásba.”

HOLLANDIA

A KÉP KATTINTVA TELJES MÉRETBEN IS ELÉRHETŐ!
A KÉP KATTINTVA TELJES MÉRETBEN IS ELÉRHETŐ!

Óriási meglepetést keltene, ha a legerősebb európai válogatottak közé tartozó Hollandia nem jutna tovább az A-csoportból a torna kieséses szakaszába. Amióta a tavalyi Eb-t követően a sokat bírált és a csapattal leszereplő Frank de Boer helyét az oranje élén harmadszor is Louis van Gaal vette át, a gárdát mintha kicserélték volna. Mind a 15 mérkőzésén veretlen maradt, tizenegyet megnyert, négyen döntetlenre végzett. A 71 éves, nyugdíjból visszahívott tréner kollégái és játékosai szerint sem a legkellemesebb személyiség, hajlamos a saját feje után menni, ám módszerei működnek. A legnagyobb vita a játékrendszert övezte, a holland iskolában megszokott 4–3–3 a kapitány döntése nyomán az általa már korábban is alkalmazott 3–5–2-re módosult, és ez eleinte a játékosokból is jelentős ellenérzést váltott ki.

„Hozzá kellett szoknunk az új játékrendszerhez, nem volt más választásunk – idézte Virgil van Dijkot, a holland válogatott csapatkapitányát a Daily Mail.   – Ha azt kérdezik, egyetértek-e a változtatással, egyértelműen nem a válaszom. Sokkal jobban szeretek a hagyományos négyvédős felállásban futballozni, ám a szövetségi kapitány hajthatatlan a kérdésben. Többször beszéltünk már erről, ám a taktika az ő asztala, övé az utolsó szó. Máshogy kell játszanunk, mint korábban, amire nehéz átállni, de elismerem, hogy az eredményekre nem lehet panaszunk.”

A katari tornán kiugró teljesítmény várható Cody Gakpótól. A PSV villámgyors balszélsője elképesztő teljesítményt nyújt a 2022–2023-as idényben, 23 tétmérkőzésen 13 gól és 17 gólpassz a mérlege, és topklubok állnak sorba azért, hogy már a téli átigazolási időszakban aláírjon hozzájuk. Hollandia 10 eddigi vb-szerepléséből ötször játszhatott éremért, és a torna esélyesei közé tartozik.

Louis van Gaal, Hollandia szövetségi kapitánya a vb-sorsolást követően az Eurosportnak
„Fogalmam sincs, mennyire nehéz a csoportunk, kevéssé ismerem az ellenfeleinket. Szenegálban voltam nyaralni két éve, Ecuadorban ugyanakkor még sosem jártam, ahogyan a katari válogatottnak sem láttam egyetlen mérkőzését sem. Nevetségesnek tartom, hogy a világbajnokságot Katar rendezi, és a FIFA magyarázatát is, amely szerint fejleszteni szeretné a helyi futballt. A francokat! Minden a pénzről és az érdekkapcsolatokról szól, a szövetségnek csak ez számít.”

SZENEGÁL

A KÉP KATTINTVA TELJES MÉRETBEN IS ELÉRHETŐ!
A KÉP KATTINTVA TELJES MÉRETBEN IS ELÉRHETŐ!

A Teranga oroszlánjai becenévvel illetett szenegáli válogatott könnyen a legerősebb és legtovább jutó afrikai nemzet lehet a világbajnokságon. A 2022-es év már mindenképpen aranybetűkkel vonul be az ország történetébe, februárban első Afrikai Nemzetek Kupája-győzelmét aratta az együttes, a döntőben Egyiptomot legyőzve, míg a vb-kijutásról döntő selejtezőn szintén a Mohamed Szalah fémjelezte vetélytársat múlta felül idegőrlő küzdelemben. A szövetségi kapitány, Aliou Cissé leginkább a 4–3–3-as felállást kedveli, kisebb fejfájást okozhat ugyanakkor neki, hogy a balhátvéd posztján alapembernek számító Saliou Ciss a nyáron távozott a francia másodosztályból kieső Nancytől, és azóta sem talált csapatot magának. A jó szereplés garanciája persze nem elsősorban ő, sokkal inkább a nemzeti hős, Sadio Mané lehet. A Liverpoollal az elmúlt hat évben minden fontos trófeát begyűjtő támadó júliusban a Bayernhez igazolt, és bár eleinte kereste önmagát, a torna kezdetéhez közeledve kezd formába lendülni. A középpályán ráadásul a Premier League-ben edződő társak – Nampalys Mendy (Leicester), Pape Matar Sarr (Tottenham) és Idrissa Gueye (Everton) – támogatják, még a keret második legértékesebb játékosa, a csapatkapitányi karszalagot viselő Kalidou Koulibaly is az angol élvonalba igazolt, igaz, a Chelsea védelmében eddig nem sikerült megszilárdítania a helyét.

A torna szenegáli felfedezettje mégis a kevésbé ismert Boulaye Dia lehet. A Salernitana 25 éves csatára Franciaországban nőtt fel, és csak 2020-ban fogadta el az afrikai ország meghívóját. A támadósorban kiválóan megérti magát Manéval, a La Gazzetta dello Sportnak adott interjújában pedig elmondta, gyerekként nem volt futballista példaképe, mert mélyszegénységben élő szülei nem engedhették meg maguknak a televíziót.

Aliou Cissé, Szenegál szövetségi kapitánya a fifa.com-nak
„Nehezen emésztettük meg, hogy négy évvel ezelőtt a több sárga lapunk miatt estünk ki Japán ellenében, a játékosaink viszont azóta rengeteg tapasztalattal gazdagodtak. Keveset alszom a kerethirdetés miatt, nehéz eldöntenem, kiket hagyjak ki. Ezt leszámítva jók az érzéseim, meggyőződésem, hogy ez az afrikaiak vébéje lesz. Elsődleges célunk továbbjutni a csoportból, a kieséses szakaszban már bármi megtörténhet.”

ECUADOR

A KÉP KATTINTVA TELJES MÉRETBEN IS ELÉRHETŐ!
A KÉP KATTINTVA TELJES MÉRETBEN IS ELÉRHETŐ!

A dél-amerikai országok közül Ecuador jutott ki a legfiatalabb kerettel a világbajnokságra, a futballisták átlagos életkora alig haladta meg a 25 évet. A sikeres fiatalítás a 2020-ban kinevezett argentin szövetségi kapitánynak, Gustavo Alfarónak az érdeme, olyan meghatározó játékosoknak kellett megtalálnia az utódját, mint Antonio Valencia, miközben a 2018-as sikertelen kvalifikációt feledtetve kiharcolta a katari részvételt. Az ecuadori válogatott egyik erénye, hogy az aktuális ellenfélhez alakítja a taktikáját, a játékosok a 4–4–2-es, 4–3–3-as, a 3–5–2-es felállásban is képesek kiemelkedő teljesítményre. A csapat a dél-amerikai selejtezősorozat negyedik, biztos kijutást érő helyen végzett, sokáig mégis kétséges volt, hogy részt vehet-e a tornán, mivel a chilei szövetség Byron David Castillo jogosulatlan játékára hivatkozva (a jobbhátvéd a vád szerint Ecuador helyett valójában Kolumbiában született) óvást nyújtott be. A Daily Mail még a futballista állítólagos születési bizonyítványát is nyilvánosságra hozta, amely szerint más néven és három évvel az addig hittnél korábban látta meg a napvilágot, a FIFA viszont az ecuadoriak javára döntött az ügyben.

Az ecuadori válogatottban nincsenek világsztárok, ám Piero Hincapié, Pervis Estupinán és Moisés Caicedo becsült piaci értéke is eléri legalább a húszmillió eurót. A legnagyobb nemzetközi karriert az utóbbi futhatja be, a Brighton & Hove Albion középpályásának játékát érdemes lesz figyelni.

„Moisés Caicedo huszonegy éves, de már most a Premier League legjobb középpályásainak egyike – dicsérte futballistáját Roberto De Zerbi, a Brighton menedzsere a The Guardiannek. – Nagyon sok játékos tudja, mit csináljon a labdával, ő azonban azt is kiemelkedően érzi, milyen mozgásokat kell végeznie labda nélkül. Kiválóan védekezik, segíti a támadásokat, nincsen semmi, amit ne végezne magas szinten. Biztos vagyok benne, hogy a világbajnokságon is bizonyít.”

Gustavo Alfaro, Ecuador szövetségi kapitánya a fifa.com-nak
„A Katar elleni nyitó mérkőzés nekünk döntővel ér fel, hiszen nagyban befolyásolja, hogyan végzünk a csoportban. Harminc éve, amikor edző lettem, a közvetlen hozzátartozóimon kívül egyedül az ügynököm hitt benne, hogy egyszer kijuttatok egy válogatottat a világbajnokságra. Sajnos nem élhette meg ezt a pillanatot, de a kezdő sípszó előtt az ég felé tekintek, és neki is ajánlom a mérkőzést.”

A CSOPORTKÖR PROGRAMJA
A csoportkör adatbankja napi bontásban itt!
A-CSOPORT
November 20., 17.00
al-Hor,
al-Bajt Stadion
Katar–Ecuadorx–x
November 21., 11.00
Doha,
al-Tumama Stadion
Szenegál–Hollandiax–x
November 25., 14.00
Doha,
al-Tumama Stadion
Katar–Szenegálx–x
November 25., 17.00
al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion
Hollandia–Ecuadorx–x
November 29., 16.00
al-Hor,
al-Bajt Stadion
Hollandia–Katarx–x
November 29., 16.00
al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion
Ecuador–Szenegálx–x
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik