Casemiróék a végén csak kisajtolták a győzelmet Svájc ellen (Fotó: AFP)

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR

2. FORDULÓ
G-CSOPORT
BRAZÍLIA–SVÁJC 1–0 (0–0)
Doha,
974 Stadion, 43 649 néző. Vezette: Barton (salvadori)
BRAZÍLIA: Alisson – Militao, Marquinhos, Thiago Silva, Alex Sandro (Telles, 86.) – Casemiro – Fred (Bruno Guimaraes, 58.), Paquetá (Rodrygo, a szünetben) – Raphinha (Antony, 74.), Richarlison (G. Jesus, 73.), Vinícius Júnior. Szövetségi kapitány: Tite
SVÁJC: Sommer – Widmer (Frei, 86.), Akanji, Elvedi, Ricardo Rodríguez – Freuler, G. Xhaka – Rieder (R. Steffen, 58.), Sow (Aebischer, 75.), Vargas (E. Fernandes, 58.) – Embolo (Seferovic, 76.). Szövetségi kapitány: Murat Yakin
Gólszerző: Casemiro (83.)

A TALÁLKOZÓ ONLINE KÖZVETÍTÉSE ÉRDEKESSÉGEKKEL, STATISZTIKÁKKAL, ITT!

Ha Brazília világbajnoki mérkőzést játszik, mindig ünnepnek számít.

A futballvilág alaptézise valószínűleg akkor is érvényes marad, ha a legrangosabb válogatott tornát egy őrült napon a FIFA-birodalom expanziója jegyében kiszervezik a Holdra. Az idén a meghökkentő közel-keleti helyszín egy lépéssel közelebb vitt a holdbéli vb-rendezéshez, de a szabály a furcsa katari vb-n sem veszített erejéből, a G-csoport második körének Brazília–Svájc mérkőzése éppúgy meghozta az izgatott várakozást, a levegőben vibráló, nagy esemény előtti pozitív feszültséget, mint a brazil válogatott bármely korábbi hasonló fellépése.

Audiodrog futballturistáknak
A világbajnokság dalaira alaposan rá lehet szokni, igazi audiodrog ez itt Katarban, a futballturisták zenei kokainja. A függőség jeleit rémülten tapasztalom magamon is, amikor egy-egy stadion közelébe érve megnyugtató bizsergés tölt el a milliószor hallott dallamok első foszlányait észlelve, vagy ha a dohai pláza kapuján belépve szinte már vágyom a vásárlóközönségre végtelenítve öntött muzikális vb-propagandára. Sőt időnként azon kapom magam, hogy a világbajnoki hangszennyezés hatósugarától távol magamban is „hajahajázok”. Az addiktív zenei produkciók legdurvább hatását talán már pszichológussal kellene megbeszélnem, időnként ugyanis néma szállodai szobámban is hallani vélem Dzsung Kuk dél-koreai énekest, amint mézes tinihangján zengi, hogy „Look who we are, we are the dreamers”.
Pedig a legkevésbé sem vagyok álmodozó, főként ha a FIFA varázsvilágában kell rózsaszín ábrándokat kergetni, a hivatalos vb-sláger gejl szövegétől például egyenesen viszolygok. Azt nem írhatom, hogy nem értek egyet az üzenetével, hiszen nincs is üzenete, az „elérjük, hogy megtörténjen, mert hiszünk benne” és a „riszpekt, ó, ó, je” blőd semmitmondása még egy óvodai csoportban sem mozgatná meg a gyermekek értelmét. De éppen ez az efféle tömegdalok lényege, néhány butácska sor, valami fülbemászó alapdallam, az összhatással gerjesztett könnyed feeling, és már kész is a mesteri produkció. Másként fogalmazva: az ördögien kikevert zenei méreg.
Utána már nincs is más hátra, mint gondoskodni a kétkomponensű szer kellő adagolásáról. A katari recept tapasztalataim alapján körülbelül így néz ki: naponta 40-45 dózis a Dreamersből (hányingerre érzékenyeknek éhgyomorra nem ajánlott), és mellé minimum napi 20-25 porció a Hayya Hayyából. Akinek esetleg túlságosan szirupos lenne a katari zenekészítményben az „Ó, ó, ó, ó, ó, tudod, hogy együtt jobbak vagyunk” részlet, nyugodtan öblítse le egy pohár vízzel a FIFA-stadionok mosdójában.
Ahol, ha szerencséje van, közben éppen Dzsunk Kuk dúdol a fülébe.

És itt az eseményhez kapcsolódóan rögtön érdemes is megemlíteni két esetet: az 1950-es vb-n, a Pelé előtti korszakban a brazilok 2:2-re végeztek a svájciakkal, a 2018-as oroszországi tornán pedig 1–1-es döntetlen született a két csapat csoportmérkőzésén. Két óra hátravolt még a kezdésig, a 974 Stadion médiatermében a mellettem ülő lengyel kollégával, a Sport című napilapnak dolgozó Michal Zichlarz-cal éppen a négy évvel ezelőtti összecsapásról beszélgettünk. Ott volt ő is Oroszországban, tisztán emlékezett az akkori találkozó harcias légkörére, a svájciak rendkívül fegyelmezett védekezésére, és határozott meggyőződése volt, hogy a svájci hozzáállás ezen a téren nem módosult az elmúlt évek során. Csevegtek körülöttünk mások is, ki szakmai kérdésekről, Neymar sérüléséről, Richarlison szerbeknek lőtt két góljáról, ki kevésbé szakmaiakról, a dohai utakon jellemző dugókról, a stadionban akadozó WIFI-hálózatról. Az egyik büféasztalnál néhány fotós ráérősen kártyázott, a sarokban afrikai kollegina gyermeke videoüzenetét nézte könnyes szemmel, a szomszéd asztalnál brazil rádiós lenyűgöző sebességgel tolmácsolta az eseményekben egyelőre kevéssé bővelkedő történéseket óceánon túli hallgatóságának. Korábban a katari vb-n nem tapasztalt zsivajgás töltötte meg a több száz fős médiasátrat, amelyben minden egyes széken ültek, az asztalok között pedig folyamatos volt a jövés-menés. Minden körülmény erősítette a benyomást, kivételes az alkalom.

Ünnep a brazil válogatott világbajnoki fellépése, még akkor is, ha a legnagyobb csillag, Neymar sérülése miatt nem juthat szóhoz. Átmeneti kiesése brazil szempontból nyilvánvalóan fájdalmas, mégis hasznos tapasztalattal szolgálhatott arról, hogy mennyire függ a válogatott játéka a Paris Saint-Germain csatárától, képes lehet-e a csapat nélküle is ugyanolyan szintű teljesítményre. Különleges esélyt jelentett a helyzet Richarlisonnak, a Tottenham 25 éves támadójának is, aki a vele egyébként állítólag kifejezetten szívélyes viszonyt ápoló párizsi szupersztár távollétében bizonyíthatta, akkor is képes vezéregyéniség lenni a támadójátékban, ha ő áll a rivaldafény fókuszában. Ha addig nem tette volna, a nemzetközi média a szerbek elleni duplája után azonnal „ráharapott” történetére – a mélyszegénységből induló sportember hányatott gyermekkoráról és kalandos életéről a Nemzeti Sportban Gyenge Balázs kollégánk írt kiváló cikket –, a romantikus történet betetőzése azonban kétségtelenül a katari megdicsőülés lenne. Bár bevallása szerint már azáltal királynak érezte magát a vb-keret 9-es számú tagja, hogy korábban alkalmilag magára ölthette a mások mellett Pelé, Ronaldinho és Neymar nyomával megszentelt, tízes számú brazil mezt, valószínűleg ő is tisztában van vele, hogy idén az igazi koronázási ünnepet december 18-án, Loszaílban tartják, a döntő lefújása után.

 A HELY SZELLEME
„Ha a szerencsés embert bedobják a tóba, egy hallal a szájában bukkan majd fel.” – arab bölcsesség

Közben megérkezett a helyszínre a brazil csapatbusz, és az ajtón bekukkantó kamera olyat „látott”, amilyet hasonló helyzetben a rendszerint méretes fejhallgatóval magukba merülő, feszülten rágózó vagy éppen megjátszott lazasággal mosolygó futballistáktól nemigen szokás: Raphinha, Vinícius Junior és társaik a jármű belsejében önfeledten táncoltak. Ahogyan nem sokkal később a hajókonténerekből összerakott stadion játékterén is, csak már labdával. Könnyedén rugdosták, emelgették, passzolgatták, húzogatták, sarkalgatták, olyan természetességgel, ahogyan asztalos kezeli a széklábat. Vagy ahogyan az ellenfelek faragják Neymar lábát: Tite kapitány jogosan panaszkodott legértékesebb bútordarabjának következetes gyalulására, a csatár 2014-es világbajnoki bemutatkozása óta 53 szabálytalanságot szenvedett el, 11-gyel többet, mint bárki más. Aligha nyugtatta a játékost a keserű tény, hogy ezen a hétfőn kisujjukkal sem nyúltak hozzá a svájciak.

Egy KRESZ-tábla jelentésárnyalatai
Vigyázz, gyalogos átkelőhely! – így mesélhet egy KRESZ-tábla is helyi öltözködési kultúráról, civilizációs környezetről. Érdemes megfigyelni például, hogy a burnuszos alak az arab írásban is tükröződő gondolkodás szerint nem balról jobbra, hanem jobbról balra halad.

Az első félóra megmutatta, néhány kellemetlen vádlin rúgás vagy elefántpuszi nem nagy ár azért, hogy Neymar a pályán legyen. Érezhetően hiányzott a támadásbefejezés első számú felelőse, a szemkápráztató brazil varázslat legalábbis váratott magára, és ennek egyik okát könnyű volt a pályán kívülre szorult „gólszakember” távollétével magyarázni. A másik, alighanem ennél erősebb magyarázat persze az lehetett, hogy Svájc szervezett védekezésével kevés teret adott a kibontakozásra az érzékelhető mezőnyfölényben játszó vetélytársának. Richarlison maradt le egy bal oldali beadásról a kapu torkában, majd Vinícius Junior közeli és Raphinha távoli lövését hárította Yann Sommer kapus – körülbelül ennyi volt az első félidő kulcseseményeinek összefoglalója, a látottal messze álltak a braziloktól már-már elvárt showműsortól. Valószínűleg a stadion világításkezelője is így gondolta, a 44. percben ugyanis félig leoltotta a negyvenezres aréna fényeit, majd néhány másodperccel később meggondolta magát, és a csapatoknak még egy esélyt adva visszakapcsolta a lámpát.

Hogy történik még valami érdemleges, arra reményt adhatott a világbajnokság korábbi tendenciája: noha a torna addigi 31 mérkőzéséből tizenhat alkalommal 0–0-s döntetlen volt a félidei állás, végül tizenegy esetben nem mentek haza a nézők gólélmény nélkül. Ám miközben ilyen, egyébként érdektelen statisztikákba kapaszkodtunk, tárgyilagosan meg kellett állapítanunk, hogy a csoport másik aznapi találkozója, a lehengerlő játékot hozó, kora délutáni Szerbia–Kamerun 3–3-as fordulatos döntetlenje után – kanáriszínű mez ide vagy oda – ez a mérkőzés nehezebben csúszott. Persze az események akadozó kibontakozásában közrejátszhatott, hogy a másik páros beragadása miatt mindkét csapat eleve viszonylag kedvező helyzetben igyekezett pluszpontokat szerezni, igaz, a győzelem biztos továbbjutást ígért. Miközben a második félidőben Richarlison az ellenfél kapujától néhány méterre ismét lemaradt egy lapos beadásról, az a nem túl barátságos megállapítás is óvatosan megfogalmazódott bennem, hogy a brazil vb-meccsek emelkedett jellegét taglaló okfejtésem során kihagytam egy fontos tényezőt: ahogyan a színesen futballozó Brazília megbízhatóan varázsol ünnepet, a betonfal szilárdságával és monotonitásával védekező Svájc hasonló magabiztossággal szokott ünnepet rontani. Itt azonban a játékvezető és a VAR-rendszer zavart bele a brazilok örömébe, amikor Vinícius Junior elsőre szabályosnak tűnő, tisztességesen meg is ünnepelt gólját les miatt – jogosan – nem érvényesítette. Ami Richarlison várt, pontosabban hiába várt ragyogását illeti, a 74. perc eseménye objektív választ adott a meccs előtt vele kapcsolatban felvetett kérdésre: Tite csatártársával, Rafinhával együtt lecserélte.

Körülöttem néhányan ásítva beszélgettek szomszédjukkal, egyesek kényelmesen elindultak a kijárat felé, pedig szűk tíz perccel később következett a nagy villanás: Casemiro egy lepattanó labdából hatalmas bombagólt lőtt. A fordulat felpörgette a brazil csapatot, és végképp ellankasztotta a svájciakat, maradt az 1–0-s végeredmény – Brazília pedig továbbjutott a nyolcaddöntőbe. És a Svájc ellen látottak alapján nagyon bízhat benne, hogy Neymar mielőbb felépül...

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Szerbia–Kamerun 3–3

A G-CSOPORT ÁLLÁSA 
  1. Brazília 2 2 3–0 +3  6  
  2. Svájc 2 1 1 1–1 0 3  
  3. Kamerun 2 1 1 3–4 –1  1  
  4. Szerbia 2 1 1 3–5 –2  1  

A MÉRKŐZÉS VIDEÓS ÖSSZEFOGLALÓJÁT IDE KATTINTVA NÉZHETIK MEG!

BRAZÍLIA
KAPUSOK
: 1 Alisson (Liverpool – Anglia), 12 Weverton (Palmeiras), 23 Ederson (Manchester City – Anglia)
VÉDŐK: 2 Danilo (Juventus – Olaszország), 3 Thiago Silva (Chelsea – Anglia), 4 Marquinhos (Paris Saint-Germain – Franciaország), 6 Alex Sandro (Juventus – Olaszország), 13 Dani Alves (UNAM Pumas – Mexikó), 14 Éder Militao (Real Madrid – Spanyolország), 16 Alex Telles (Sevilla – Spanyolország), 24 Bremer (Juventus – Olaszország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 5 Casemiro (Manchester United – Anglia), 7 Lucas Paquetá (West Ham United – Anglia), 8 Fred (Manchester United – Anglia), 15 Fabinho (Liverpool – Anglia), 17 Bruno Guimaraes (Newcastle – Anglia), 22 Éverton Ribeiro (Flamengo)
TÁMADÓK: 9 Richarlison (Tottenham Hotspur – Anglia), 10 Neymar (Paris Saint-Germain – Franciaország), 11 Raphinha (FC Barcelona – Spanyolország), 18 Antony (Manchester United – Anglia), 19 Gabriel Jesus (Arsenal – Anglia), 20 Vinícius Júnior (Real Madrid – Spanyolország), 21 Rodrygo (Real Madrid – Spanyolország), 25 Pedro (Flamengo), 26 Gabriel Martinelli (Arsenal – Anglia)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Tite

SVÁJC
KAPUSOK: 1 Yann Sommer (Borussia Mönchengladbach – Németország), 12 Jonas Omlin (Montpellier – Franciaország), 21 Gregor Kobel (Borussia Dortmund – Németország), 24 Philipp Köhn (RB Salzburg – Ausztria)
VÉDŐK: 2 Edimilson Fernandes (Mainz – Németország), 3 Silvan Widmer (Mainz – Németország), 4 Nico Elvedi (Borussia Mönchengladbach – Németország), 5 Manuel Akanji (Manchester City – Anglia), 11 Renato Steffen (Lugano), 13 Ricardo Rodriguez (Torino – Olaszország), 18 Eray Cömert (Valencia – Spanyolország), 22 Fabian Schär (Newcastle United – Anglia)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:
6 Denis Zakaria (Chelsea – Anglia), 8 Remo Freuler (Nottingham Forest – Anglia), 10 Granit Xhaka (Arsenal – Anglia), 14 Michel Aebischer (Bologna – Olaszország), 15 Djibril Sow (Eintracht Frankfurt – Németország), 16 Christian Fassnacht (Young Boys), 20 Fabian Frei (Basel), 23 Xherdan Shaqiri (Chicago Fire – Egyesült Államok), 25 Fabian Rieder (Young Boys), 26 Ardon Jashari (Luzern)
TÁMADÓK: 7 Breel Embolo (Monaco – Franciaország), 9 Haris Seferovic (Galatasaray – Törökország), 17 Ruben Vargas (Augsburg – Németország), 19 Noah Okafor (RB Salzburg – Ausztria)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Murat Yakin