Brazília: Meg tudjuk nyerni a világbajnokságot – Rodrygo

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2022.10.30. 14:14
null
Rodrygo vajon kulcsembere lesz a brazil válogatottnak Katarban? (Fotó: Getty Images)
Világranglista-vezetőként, kiválóan összerakva és jó formában érkezik a brazil válogatott a katari világbajnokságra. A csapat egyik új üdvöskéje, Rodrygo beszélt az esélyekről, csapategységről és egyéni érvényesülésről.


– Régen láttunk ennyire jól játszó, karakteres válogatottat – ön miként látja belülről a selecaót?

– Belülről is ilyen – válaszolta a hétszeres válogatott Rodrygo, a Real Madrid 21 éves légiósa a Rede Bandeirantes brazil televíziós hálózatnak adott interjújában. – A válogatott jó passzban van, össze van rakva. Megfelelően felkészültünk a világbajnokságra, a selejtező kiválóan sikerült, a válogatott játékosai a klubjukban ragyogóan szerepelnek. Úgy érezzük, erős a válogatottunk, és el tudjuk hódítani Brazília hatodik világbajnoki címét.

– Tite szövetségi kapitány a szokásosnál is támadóbb felfogásban küldte pályára
a csapatot az utóbbi két felkészülési mérkőzésen Ghána és Tunézia ellen. Ön jobban érzi magát offenzívebb taktika részeseként?

– Én több poszton szeretek játszani, jobbszélsőként, balszélsőként vagy éppen középen. Ezek után Tunézia ellen második csatárként futballoztam, miután beálltam csereként, pedig korábban nem szerepeltem ilyen pozícióban. De élvezem, hogy beállítható vagyok bárhova, ahová a kapitány gondolja, vagy ahol szükség van rám.

– Mit gondol, miért tette olyan posztra, amelyen előzőleg sohasem játszott?
– Hogy kipróbálja, hátha ott is beválok.

– És bevált?
– Szerintem igen.

– Ön még mindig csak huszonegy éves, de már a Real Madrid csillaga. Mit gondol, jól döntött, hogy ilyen fiatalon Európába igazolt, és egyáltalán ez előnyt jelent majd a világbajnokságon?

– Ha most lennék tizennyolc éves, és éppen csak megérkeztem volna a Real Madridhoz, elgondolkodnék a vb jelentette nyomáson. De így, huszonegy évesen, három év tapasztalattal, egy Bajnokok Ligája-győzelemmel más a helyzet. Minden héten nagy meccseken játszom, olyanokon, amilyenek majd a világbajnokságon várnak rám, és hozzá vagyok szokva. Ezzel együtt ez a világbajnokság a tanulás jegyében is telik majd, hiszen nekem ez lesz az első.

– A Real Madrid feszültséggel teli meccseken jutott el a BL-döntőig, ön pedig rövid idő alatt döntött el párharcokat. Ezek a tapasztalatok hasznosak lesznek a világbajnokságon?

– Nagyon is. Rengeteg tapasztalattal gazdagodtam ezeken a mérkőzéseken, mert bár korábban is tudtam, a Real Madridnál az az irányelv, hogy az utolsó pillanatig hiszünk a sikerben, ezt most személyesen, közvetlenül éltem át. Amíg a bíró le nem fújja a meccset, mi nem állunk meg, és nem adjuk fel. Bebizonyítottam magamnak, egy-két perc is elég óriási sikerek eléréséhez. Mondhatom, a Manchester City elleni elődöntő visszavágója volt karrierem eddigi legfontosabb és legtanulságosabb meccse.

– Fel lehet készülni egyáltalán ilyen helyzetekre?
– Persze. Elsősorban fejben dőlnek el a meccsek, a lábak csak „végrehajtók”. A szellemünknek szárnyalnia kell, de erősnek is kell lennie – Tite mindig arról beszél nekünk a válogatottnál, legyünk erősek mentálisan, és én ezt nemcsak a pályán, hanem az élet más területein is így élem meg.

– Többször nyilatkozott már róla, hogy Neymar volt gyerekként a példaképe – most pedig együtt játszanak a válogatottban. Milyen érzés, és hogy jönnek ki egymással?
– Van egy fényképem vele, amelyen tízéves vagyok, ő még a Santosban játszott, akkor volt tizenkilenc. Örök emlékként őrzöm, igaz, ma már pörög az interneten is, szóval el sem veszíthetem… És igen, ma már együtt játszunk a válogatottban, és továbbra is a példaképemnek tekintem. Mindig is hozzá akartam hasonlítani, igyekeztem eltanulni a cseleit, a mozdulatait, mert ő minden brazil gyerek álmát valósította meg. Azt sohasem gondoltam, hogy ilyen hamar a társa lehetek a válogatottnál.

– Tegyük fel, meglesz a hatodik világbajnoki cím. Önt mi motiválja majd ennyi idősen?
– Sokszor beszélgetek erről a barátaimmal, mert ha megszereznénk a világbajnoki címet, olyan különleges év lenne az idei, amelyet nem lehet felülmúlni. Megnyertem a Bajnokok Ligáját, a spanyol bajnokságot, és ha a vb-aranyat is mellé tenném, őszintén szólva nem tudom, mihez kezdenék. Fogalmam sincs, mit éreznék.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik