Argentin–brazil elődöntő után Messi–Ronaldo csata a fináléban? Összejöhet!

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2022.11.19. 10:24
null
Cristiano Ronaldo Lionel Messivel válogatott meccsen 2014-ben találkozott legutóbb, de a válogatottban, tétmeccsen még sosem csaptak össze (Fotó: Getty Iamges)
Egy labdarúgó világbajnokságot, a soron következő meccseket számos szempont mentén fel lehet vezetni. Például földrajzi és történeti szempontból, nagy párharcokat, korábbi nagy meccseket kiemelve vagy például az erőviszonyokat nézve a lehetséges kimenetelre tippelve. Alábbi gyűjtésünkben ezekre kerestünk példát a vasárnapi Katar–Ecuador világbajnoki nyitó meccs előtt.

KONTINENSEK CSATÁJA

♦ Kezdésnek foglalkozzunk egy kicsit a csoportokkal földrajzi szempontból. A nyolc csoport közül három olyat találunk, amelyben a négy csapat négy különböző kontinentális szövetséget képvisel. Az A- (Szenegál, Katar, Ecuador, Hollandia) és a H-csoportban (Ghána, Uruguay, Dél-Korea, Portugália) afrikai, ázsiai, dél-amerikai és európai csapatot találunk. A C-ben pedig Szaúd-Arábia az ázsiai, Argentína a dél-amerikai, Lengyelország az európai, Mexikó pedig a közép-amerikai labdarúgó-szövetség tagja. Az először forduló elő a labdarúgó világbajnokságok történetében, hogy egy ázsiai ország (jelesül a rendező Katar) egy dél-amerikai ellen (Ecuador) lépjen pályára a torna nyitó mérkőzésén.

Katar az első arab ország, amelyik labdarúgó-világbajnokságnak adhat otthont (más csapatsportágban, kézilabdában 2015-ben már rendezett vb-t Katar), Ázsiából pedig a harmadik Japán és Dél-Korea után. Igaz, utóbbi kettő közösen rendezte meg a 2002-es tornát, tehát ez lesz a második vb, amelyiket Földünk legnagyobb kontinensén tartanak meg. A 2002-es tornán egyébként Dél-Korea máig egyedüli ázsiai országként (nem kis játékvezetői támogatás mellett...) a négy közé jutott, akkor a döntőben a németeket legyőző brazilok lettek a világbajnokok, a most ki sem jutó Törökország pedig a 3. helyen végzett.

A vb-k történetében eddig kétszer fordult elő, hogy egy nem európai tornát európai csapat nyerjen. Éppen a legutóbbi két ilyen alkalommal, hiszen 2014-ben, Brazíliában a németek, 2010-ben, Dél-Afrikában pedig a spanyolok örülhettek a végén.

♦ Világbajnokságot eddig két kontinens (Dél-Amerika és Európa) nyolc országa tudott nyerni, az európaiak 12-szer, a dél-amerikaiak 9-szer. Az eddigi világbajnokok: Brazília (5 alkalommal), Németország (4), Olaszország (4), Argentína (2), Franciaország (2), Uruguay (2), Anglia (1), Spanyolország (1). Az eddigi világbajnokok közül a mostani, 32-es mezőnynek csak Olaszország nem tagja, viszont az eddig világbajnoki döntőbe jutott nemzetek válogatottjai közül a magyar mellett a cseh és a svéd sem szerepel a tornán. A franciák hatvan éve nem látott bravúrt mutathatnának be egy címvédéssel: legutóbb 1962-ben a brazilok tudtak egymás után kétszer vb-t nyerni (korábban még az olaszoknak sikerült: 1934-ben és 1938-ban győztek).

JÓ ISMERŐSÖK

♦ A B-csoport nagy rangadója lesz a 3. fordulóban az elmúlt öt meccsén nyeretlen (ebből négyet el is veszítő), története 2. vb-szereplésére (1958 után) készülő Wales és a hat tétmeccse nyeretlen (ebből hármat elveszítő) Anglia találkozója. A walesieknek még nincs győzelme az angolok ellen, a két brit gárda az elmúlt húsz évben hatszor találkozott egymással és mindegyik meccset az angolok nyerték, legutóbb 2020-ban 3–0-ra. Ami a másik két csapatot illeti: a futballtörténelem eddigi egyetlen Egyesült Államok–Irán találkozóját az 1998-as vb csoportmeccsén az ázsiaiak nyerték meg 2–1-re.

1998, EGYESÜLT ÁLLAMOK–IRÁN 1–2

♦ A C-csoportból Argentína és Mexikó viszonylag gyakran találkozik egymással, az elmúlt hét évben négy felkészülési mérkőzést is játszottak. A 2015-ös 2–2-es döntetlen óta Argentína úgy nyert háromszor – kétszer 2–0-ra legutóbb, 2019-ben 4–0-ra – hogy még gólt sem kapott. A argentin keretből Lautaro Martíneznek különösen jó emlékei lehetnek a mexikóiakról, ugyanis három éve csapata négy góljából hármat ő szerzett. Világbajnokságon legutóbb a 2010-es tornán futottak össze, amikor a kispadról Diego Maradona irányította argentin válogatott a nyolcaddöntőben 3–1-re győzött.

♦ A D-csoport érdekessége, hogy Ausztrália, Dánia és Franciaország négy évvel ezelőtt is azonos csoportba került, akkor a negyedik csapat Peru volt, most a ferencvárosi Aissa Laidounival felálló (ő lesz az egyetlen NB I-es játékos a tornán) Tunézia lesz. 2018-ban a később a vb-t is megnyerő franciák az ausztrálokat legyűrték (2–1), a dánokkal ikszeltek (0–0) és első helyen jutottak tovább. Dánia a franciak mellett az ausztrálokkal is döntetlenre végzett (1–1), Perut viszont 1–0-ra megverte, így 2. helyen továbbjutott, Ausztrália egy ponttal a 4. helyen végzett.

♦ Hasonló a helyzet a G-csoportban is, amelyből a brazil, a svájci és a szerb válogatott került össze négy éve is, akkor Costa Rica volt, most Kamerun a negyedik csapat. A brazilok 2018-ban egy Svájc elleni 1–1-gyel kezdtek, majd Szerbiát és Costa Ricát is 2–0-ra verték meg. Svájcnak pedig a brazilok elleni döntetlen és a szerbek elleni 2–1-es siker után az utolsó fordulóban egy újabb iksz is elég volt a továbbjutást érő 2. helyhez. Szerbia pedig hiába kezdett győzelemmel Costa Rica ellen, nem tudott továbblépni.

♦ Az E-csoport slágermeccse a 2014-es világbajnok Németország és a 2010-ben aranyérmes spanyol válogatott összecsapása lesz. A 12 évvel ezelőtt világbajnok spanyol csapatból a 34 éves csapatkapitány Sergio Busquets tagja most is a keretnek, a németektől Manuel Neuer, Thomas Müller és a döntőben győztes gólt szerző Mario Götze maradt meg hírmondónak a brazíliai tornát megnyerő együttesből. A spanyolok és a németek legutóbb 2020-ban a Nemzetek Ligájában futottak össze, amikor a németországi 1–1 után otthon 6–0-ra nyertek a spanyolok. Világbajnokságon 2010-ben mérkőzött meg legutóbb a két válogatott, a dél-afrikai elődöntőben 1–0-ra nyertek a spanyolok.

2020, NÉMETORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 0–1

2020, SPANYOLORSZÁG–NÉMETORSZÁG 6–0

♦ A H-csoport csapata közül Ghánának, Dél-Koreának és Portugáliának is lenne miért törlesztenie Uruguaynak. A dél-amerikaiak 2010-ben előbb a nyolcaddöntőben Dél-Koreát 2–1-re, majd a nyolc között Ghánát verték meg 11-esekkel, utóbbi meccsen a tornára most is nevezett Luis Suárez a hosszabbítás végén, 1–1-nél kézzel mentett a gólvonalról, és bár a csatárt kiállították, az afrikaiak kihagyták a büntetőt, utána pedig elveszítették a tizenegyespárbajt is. Négy éve pedig Portugáliát verte ki Uruguay a 16 között 2–1-re. Dél-Koreát pedig egy portugál, a hazájában szövetségi kapitányként 2014-ben megbukott Paulo Bento irányítja.

2010, URUGUAY–GHÁNA 1–1, 11-ESEKKEL4–2

KI KIVEL VAN EGY ÁGON?

Amikor elkészül egy adott világbajnokság sorsolása, a szurkolók a saját csoportellenfelek mellett azt böngészik árgus szemekkel, hogy továbbjutás esetén milyen ágra kerülhet a csapatuk.

♦ Ebből a szempontból pedig nyilván az egyik legérdekesebb kérdés, hogy legkorábban mikor találkozhat egymással a valószínűsíthetően egyformán az utolsó vb-jére készülő hétszeres aranylabdás, argentin Lionel Messi és az ötszörös aranylabdás portugál, Cristiano Ronaldo. Válogatott meccsen eddig két felkészülési találkozón kerültek szembe. 2011-ben, Svájcban az argentinok a most is keretben lévő Ángel Di María révén szerezték meg a vezetést, Cristiano Ronaldo még a szünet előtt egyenlített, majd Messi szerezte a győztes gólt a 90. percben, tizenegyesből, amellyel 2–1-re nyertek az argentinok. 2014-ben Angliában, Manchesterben találkoztak a felek, a portugáloknál most is vb-résztvevő Raphaël Guerreiro lőtte a meccs egyetlen gólját a 91. percben, azzal nyert az európai csapat 1–0-ra. Világbajnokságon négy évvel ezelőtt volt a legnagyobb esély a két szupersztár találkozójára, a nyolc között futhattak volna össze, de a nyolcaddöntőben a portugálok és az argentinok is kikaptak, így Argentína–Portugália meccs helyett Franciaország–Uruguay találkozót rendeztek. Most, ha a csoportjukból 1. és 2. helyen jutnak tovább az argentinok és a portugálok, akkor csak a négy között (ha mindkét gárda eljut odáig), ha mindkettő csoportgyőztes vagy mindkettő csoport-2. lesz akkor csak a döntőben találkozhatnak.

2011, ARGENTÍNA–PORTUGÁLIA 2–1 – MESSI ÉS RONALDO IS BETALÁLT

♦ Érdekes kérdés az is, mikor futhat össze Dél-Amerikai két kirakatcsapata, Brazília és a Copa América-címvédő Argentína. Nos, ha csoportgyőztesként vagy 2. helyen mennek tovább a C-, illetve G-csoportból, akkor az elődöntőben, ha az egyik 1., a másik 2., akkor a döntőben.

♦ Ugyancsak az elődöntőben jöhet össze legkorábban a négy évvel ezelőtti, Franciaország–Horvátország(4–2) döntő párosítása, míg a jelenlegi mezőny két legtöbbszörös bajnoka, Brazília és Németország a negyeddöntőben csaphat össze, ha mindkettő meg tudja nyerni a csoportját.

♦ És hogy mi lehetne a semleges szurkolók számára az egyik legérdekesebb menetrend? Például egy argentin–brazil, vagyis Messi–Neymar elődöntős csata után argentin–portugál finálé Messivel és Cristiano Ronaldóval. Ha mind a három említett válogatott megnyeri a csoportját, és azután eljut a legjobb négyig, akkor összejöhetnek ezek a mérkőzések.

A CSOPORTKÖR NAPI BONTÁSBAN
November 20., vasárnap
17.00 A Katar–Ecuador al-Hor, al-Bajt
November 21., hétfő
17.00 A Szenegál–Hollandia Doha, al-Tumama
14.00 B Anglia–Irán al-Rajján, Kalifa Nemzetközi
20.00 B Egyesült Államok–Wales al-Rajján, Ahmad bin Ali
November 22., kedd
11.00 C Argentína–Szaúd-Arábia Loszaíl, Lusail Iconic
14.00 D Dánia–Tunézia al-Rajján, Education City
17.00 C Mexikó–Lengyelország Doha, 974
20.00 D Franciaország–Ausztrália al-Vakra, al-Dzsanúb
November 23., szerda
11.00 F Marokkó–Horvátország al-Hor, al-Bajt
14.00 E Németország–Japán al-Rajján, Kalifa Nemzetközi
17.00 E Spanyolország–Costa Rica Doha, al-Tumama
20.00 F Belgium–Kanada al-Rajján, Ahmad bin Ali
November 24., csütörtök
11.00 G Svájc–Kamerun al-Vakra, al-Dzsanúb
14.00 H Uruguay–Dél-Korea al-Rajján, Education City
17.00 H Portugália–Ghána Doha, 974
20.00 G Brazília–Szerbia Loszaíl, Lusail Iconic
November 25., péntek
11.00 B Wales–Irán al-Rajján, Ahmad bin Ali
14.00 A Katar–Szenegál Doha, al-Tumama
17.00 A Hollandia–Ecuador al-Rajján, Kalifa Nemzetközi
20.00 B Anglia–Egyesült Államok al-Hor, al-Bajt
November 26., szombat
11.00 D Tunézia–Ausztrália al-Vakra, al-Dzsanúb
14.00 C Lengyelország–Szaúd-Arábia al-Rajján, Education City
17.00 D Franciaország–Dánia Doha, 974
20.00 C Argentína–Mexikó Loszaíl, Lusail Iconic
November 27., vasárnap
11.00 E Japán–Costa Rica al-Rajján, Ahmad bin Ali
14.00 F Belgium–Marokkó Doha, al-Tumama
17.00 F Horvátország–Kanada al-Rajján, Kalifa Nemzetközi
20.00 E Spanyolország–Németország al-Hor, al-Bajt
November 28., hétfő
11.00 G Kamerun–Szerbia al-Vakra, al-Dzsanúb
14.00 H Dél-Korea–Ghána al-Rajján, Education City
17.00 G Brazília–Svájc Doha, 974
20.00 H Portugália–Uruguay Loszaíl, Lusail Iconic
November 29., kedd
16.00 A Hollandia–Katar al-Hor, al-Bajt
16.00 A Ecuador–Szenegál al-Rajján, Kalifa Nemzetközi
20.00 B Wales–Anglia al-Rajján, Ahmad bin Ali
20.00 B Irán–Egyesült Államok Doha, al-Tumama
November 30., szerda
16.00 D Tunézia–Franciaország al-Rajján, Education City
16.00 D Ausztrália–Dánia al-Vakra, al-Dzsanúb
20.00 C Lengyelország–Argentína Doha, 974 Stadion
20.00 C Szaúd-Arábia–Mexikó Loszaíl, Lusail Iconic
December 1., csütörtök
16.00 F Horvátország–Belgium al-Rajján, Ahmad bin Ali
16.00 F Kanada–Marokkó Doha, al-Tumama
20.00 E Japán–Spanyolország al-Rajján, Kalifa Nemzetközi
20.00 E Costa Rica–Németország al-Hor, al-Bajt
December 2., péntek
16.00 H Dél-Korea–Portugália al-Rajján, Education City
16.00 H Ghána–Uruguay al-Vakra, al-Dzsanúb
20.00 G Kamerun–Brazília Loszaíl, Lusail Iconic
20.00 G Szerbia–Svájc Doha, 974
AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
December 3., 16.00
al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion
A1–B2 (49. mérkőzés)
December 3., 20.00
al-Rajján,
Ahmad bin Ali Stadion
C1–D2 (50. mérkőzés)
December 4., 16.00
Doha,
al-Tumama Stadion
D1–C2 (52. mérkőzés)
December 4., 20.00
al-Hor,
al-Bajt Stadion
B1–A2 (51. mérkőzés)
December 5., 16.00
al-Vakra,
al-Dzsanúb Stadion
E1–F2 (53. mérkőzés)
December 5., 20.00
Doha,
974 Stadion
G1–H2 (54. mérkőzés)
December 6., 16.00
al-Rajján,
Education City Stadion
F1–E2 (55. mérkőzés)
December 6., 20.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion
H1–G2 (56. mérkőzés)
NEGYEDDÖNTŐ
December 9., 16.00
al-Rajján,
Education City Stadion
az 53. mérkőzés győztese–az 54. mérkőzés győztese (58. mérkőzés)
December 9., 20.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion
a 49. mérkőzés győztese–az 50. mérkőzés győztese (57. mérkőzés)
December 10., 16.00
Doha,
al-Tumama Stadion
az 55. mérkőzés győztese–az 56. mérkőzés győztese (60. mérkőzés)
December 10., 20.00
al-Hor,
al-Bajt Stadion
az 51. mérkőzés győztese–az 52. mérkőzés győztese (59. mérkőzés)
ELŐDÖNTŐ
December 13., 20.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion
az 57. mérkőzés győztese–az 58. mérkőzés győztese x–x
December 14., 20.00
al-Hor,
al-Bajt Stadion
az 59. mérkőzés győztese–a 60. mérkőzés győztese x–x
A 3. HELYÉRT
December 17., 16.00
al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion
Az elődöntő vesztesei x–x
DÖNTŐ
December 18., 16.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion
Az elődöntő győztesei x–x
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik