A támadójátékon Laidouni sem tudott segíteni – kikapott Tunézia

Vágólapra másolva!
2022.11.26. 10:49
null
Aissa Laidouni (14) munkában Ausztrália ellen (Fotó: AFP)
A katari labdarúgó-vb D-csoportjában a ferencvárosi Aissa Laidounival felálló Tunézia 1–0-ra kikapott Ausztráliától.

 

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
2. FORDULÓ
D-CSOPORT

TUNÉZIA–AUSZTRÁLIA 0–1
Al-Vakra,al-Dzsanúb Stadion. Vezette: Daniel Siebert (német)
TUNÉZIA:Dahmen – Bronn (Kesrida, 73.), Meriah, Talbi – Dräger (Szasszi, a szünetben), Szkiri, Laidouni (Kazri, 67.), Abdi – Szliti, Dzsebali (Kenisszi, 74.), Mszakni.Szövetségi kapitány:Dzsalel Kadri.
AUSZTRÁLIA:Ryan – Karacic (Degenek, 75.), Souttar, Rowles, Behich – Mooy – Irvine, McGree (Hrustic, 64.) – Leckie (Baccus, 85.), Duke (Maclaren, 64.), Goodwin (Mabil, 85.).Szövetségi kapitány:Graham Arnold.
G.: Duke (23.)

A TALÁLKOZÓ ONLINE KÖZVETÍTÉSE ÉRDEKESSÉGEKKEL, STATISZTIKÁKKAL, ITT!

Tízmillió euró. Sajtóhírek szerint ennyi pénzt kaphat a Ferencváros télen a tunéziai Aissa Laidouni játékjogáért, miután a világbajnokság első fordulójában, Dánia ellen a mezőny legjobbjának is megválasztották a középpályást. A Franciaországban született 25 éves labdarúgó a dánok ellen bizonyította, középpályás védekezésben, labdaszerzésben, párharcokban, ha úgy tetszik, „rombolásban” nemzetközi szinten is képes kimagasló teljesítményre (85 százalékos pontossággal passzolt, 67 százalékban nyerte meg a párharcait, hat jó cselt és négy szerelést mutatott be). Laidouni elszántságát még a dánok ásza, Cristian Eriksen is kiemelte. A 2. fordulóban, a gyengébb játékerőt képviselő Ausztrália ellen pedig azt mutathatta meg az FTC játékosa – amit a Fradi szintjén már számos alkalommal láthattunk tőle (102 tétmeccsen kilenc gólt és 16 gólpasszt ért el a zöld-fehéreknél) –, hogy a támadások építésében is lehet rá számítani.

Az első tíz percben azonban a saját térfelüket is alig tudták átlépni az észak-afrikaiak Ausztrália ellen, igaz, gólhelyzetig nem jutott el az ellenfél – köszönhetően elsősorban annak a középpályás munkának, amit Laidouni és a Bundesligában, Kölnben futballozó Eljesz Szkirivégeztek középen. Aztán a 20. perchez érve Tunézia följebb tudta tolta a védekezését, és egy lövés is összejött a Németországban, helyi édesapától született, jelenleg Svájcban szereplő Mohamed Dräger révén – még ha a kaput messze el is kerülte a kísérlet.

Igen ám, csakhogy a följebb tolt védekezésnek hamar meglett a böjtje, ugyanis egy kontrával, illetve egy jó keresztlabdával az ausztrálok a szélen a védők mögé tudtak kerülni és Craig Goodwin megpattanó beadásából a japán másodosztályban légióskodó Mitchell Duke csúsztatott fejesével megszerezték a vezetést (ez volt a vb 50. gólja) – ugyanúgy, ahogy egyébként az 1. fordulóban a franciák ellen is vezettek (akkor Goodwin talált be), de akkor négyet kaptak a folytatásban...

Duke (15) is nézi, ahogy a csúsztatott fejese a kapuba hull (Fotó: AFP)
Duke (15) is nézi, ahogy a csúsztatott fejese a kapuba hull (Fotó: AFP)

 

A tunéziaiak helyzetét védekezésben nehezítette, hogy nem sokkal a gól után, a 26. percben Laidouni sárga lapot érően elkaszálta Goodwint, így a folytatásban már óvatosabbnak kellett lennie, viszont ez nem akadályozta meg abban, hogy a félidő hajrájában kiugrassa Jusszef Mszaknit, akinek a lövését blokkolni tudták.Csakúgy, mint nem sokkal később Dräger közeli lövését, ami az első félidő egyik legnagyobb tunéziai lehetősége volt. A másik ziccert a ráadás perceiben Mszakni hagyta ki, aki tiszta helyzetből, hét méterről a kapu mellé lőtt (a támadás Laidounitól indult).

Laidouni a 26. percben sárga lapot kapott (Fotó: AFP)
Laidouni a 26. percben sárga lapot kapott (Fotó: AFP)

 

A második félidő elején aztán a Ferencváros vezetői és szurkolói is a szívükhöz kaphattak egy pillanatra, amikor Jackson Irvine letalpalta a középpályást, aki egy pillanatra lent is maradt, de szerencséjére nem sérült meg. Ettől függetlenül sokat már nem tudott hozzátenni a játékhoz, mert a 67. percben lecserélték, a francia Montpellier támadója, Vahbi Kazri állt be a helyére. Laidouni a középpályás szűrésből ezen a meccsen is kivette a részét becsülettel, viszont csapata támadójátékához nem tudott sokat hozzátenni.

Az utolsó húsz perchez érve Tunézia egyre nagyobb erőket mozgósított az egyenlítés érdekében, lövőhelyzetekig is eljutott, azonban fellazult a védekezése és az ausztrálok is tudtak veszélyes kontrát vezetni, de újabb gól nem született. A meccs képéhez hozzátartozik, hogy időnként mindkét oldalon láthattunk meglehetősen suta megmozdulásokat (például, amikor az egyik ausztrál arcba rúgta saját magát a labdával vagy amikor egy tunéziai lövőhelyzetben elrúgott a labda fölött).

Ausztrália egy nem túl színvonalas meccsen annál fontosabb győzelmet aratott, története harmadik vb-sikerével (2010 után ez volt az első) ugyanis egy lépésre van a továbbjutástól – a dánok ellen az utolsó fordulóban akár már egy döntetlen is elég lehet a továbblépéshez (ha az északiak nem nyernek a franciákkal szemben). Tunézia ugyanakkor már csak akkor reménykedhetne továbbjutásban, ha az utolsó fordulóban meg tudná verni a címvédő Franciaországot.

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
FRANCIAORSZÁG–DÁNIA 2–1 (Mbappé 61., 86., ill. Christensen 68.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 2 2 6–2 +4 6
2. Ausztrália 2 1 1 2–4 –2 3
3. Dánia 2 1 1 1–2 –1 1
4. Tunézia 2 1 1 0–1 –1 1

 

A MECCS ÖSSZEFOGLALÓJÁHOZ KATT A KÉPRE!
A MECCS ÖSSZEFOGLALÓJÁHOZ KATT A KÉPRE!

TUNÉZIA VILÁGBAJNOKI KERETE
KAPUSOK: 1 Ajmen Maszluszi(Étoile du Sahel),16 Ajmen Dahmen (CS Sfaxien),22 Besir Ben Szaid(US Monasztir),26 Muez Hasszen(Club Africain)
VÉDŐK:2 Bilel Ifa(Kuwait SC – Kuvait),3 MontasszarTalbi(Lorient – Franciaország),4 Jasszin Meriah(Espérance),6 Dylan Bronn(Salernitana – Olaszország),12 Ali Maalul(al-Ahli – Egyiptom),20 Mohamed Dräger(FC Luzern – Svájc),21 Vadzsdi Kesrida(Atromitosz – Görögország),24 Ali Abdi(Caen – Franciaország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:5 Nader Gandri(Club Africain),8 Hannibal Medzsbri(Birmingham City – Anglia),13 FerdzsaniSzasszi(al-Duhail – Katar),14 AissaLaidouni(Ferencvárosi TC – Magyarország),15 Mohamed Ali Ben Romdan(Espérance),17 Eljesz Szkiri(1. FC Köln – Németország),18 Gajlen Saalali(Espérance)
TÁMADÓK:7 Jusszef Mszakni(al-Arabi – Katar),9 IsszamDzsebali(OB – Dánia),10 Vahbi Kazri(Montpellier – Franciaország),11 Taha JasszinKenisszi(Kuwait SC – Kuvait),19 Szejfeddin Dzsaziri(Zamalek – Egyiptom),23 Naim Szliti(al-Ittifak – Szaúd-Arábia),25 Anisz Ben Szliman(Bröndby – Dánia)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY:Dzsalel Kadri

AUSZTRÁLIA VILÁGBAJNOKI KERETE
KAPUSOK: 1 Mathew Ryan(FC Köbenhavn – Dánia),12 Andrew Redmayne(Sydney FC),18 Danny Vukovic(Central Coast Mariners)
VÉDŐK: 2 Milos Degenek(Columbus Crew – Egyesült Államok),3 Nathaniel Atkinson(Hearts – Skócia),4 Kye Rowles(Hearts – Skócia),5 Fran Karacic(Brescia – Olaszország),8 Bailey Wright(Sunderland – Anglia),16 Aziz Behich(Dundee United – Skócia),19 Harry Souttar(Stoke City – Anglia),20 Thomas Deng(Albirex Niigata – Japán),24 Joel King(OB – Dánia)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 10 Ajdin Hrustic(Hellas Verona – Olaszország),13 Aaron Mooy(Celtic – Skócia),14 Riley McGree(Middlesbrough – Anglia),17 Cameron Devlin(Hearts – Skócia),22 Jackson Irvine(St. Pauli – Németország),26 Keanu Baccus(St Mirren – Skócia)
TÁMADÓK: 6 Marco Tilio(Melbourne City),7 Mathew Leckie(Melbourne City),9 Jamie Maclaren(Melbourne City),11 Awer Mabil(Cádiz – Spanyolország),15 Mitchell Duke(Fagiano Okajama – Japán),21 Garang Kuol(Central Coast Mariners),23 Craig Goodwin(Adelaide United),25 Jason Cummings(Central Coast Mariners)

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Graham Arnold

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik