Friss
TOVÁBB AZ ÉLŐ HÍRFOLYAMRA

Mike Barnabás

 

18:48 2022. 12. 03

A nagy futballtornák helyszíni interjúműfajainak kissé elkeseredett változata, amikor az újságírók egymást faggatják tapasztalataikról. Kétségtelenül van létjogosultsága az efféle beszélgetéseknek, bővítik a szakmai látókört, új szempontokkal gazdagítják az események olvasatát, az adott nemzet médiumának képviselőjétől pedig értékes és hiteles információt lehet nyerni a saját válogatottjáról. Van azonban más oka is annak, hogy a nyilvánosságnak szánt beszélgetések efféle változata tért hódított az elmúlt években. Nevezetesen a kényszer, hogy a helyszíni tudósító kielégítse az exkluzív tartalmakra éhes olvasók és szerkesztőségek igényét.A lefújás után, a vegyes zónás harc során készülő játékosinterjúk valójában a legtöbbször nem interjúk, hanem egymást taposó újságírók tömegében, egymás kérdésébe vágva összegereblyézett nyilatkozatcsokrok a főszereplőktől – a klasszikus kérdés-válasz beszélgetőhelyzethez ritka szerencse kell. Például az, hogy a FIFA egyáltalán jegyet biztosítson arra a zárt részre, ahol újságírók korlátozott módon a labdarúgók közelébe férkőzhetnek, és ha az öltözőből a csapatbuszhoz sétáló játékosnak van kedve megállni a kordon mögé zárt folyosószakaszon, a kollégák présében akár egy-két kérdést is feltehessenek neki.Hálásabb, az interjú műfaji sajátosságaihoz közelebb álló verzió, ha a tribünök feljárójában egy-egy, televíziós szakkommentátorként helyszínen dolgozó korábbi legendát lehet elcsípni néhány szóra. Ezen a területen azonban gyökeres változást hozott az elmúlt évtized, pontosabban az illetőt zsírosan megfizető tévétársaságok közelmúltban tapasztalt, egyébként jogos szigorítása: ha ők adják a pénzt, elvárják, hogy szaktudásával se segítsen más médiumokat. Ami tizenegynéhány éve természetes volt, de még Dél-Afrikában vagy mérsékelten Brazíliában is működött, mára szinte lehetetlenné vált: az itt-ott váratlanul felbukkanó futballcsillagok szinte egytől egyik a megbízójuk szoros kötelékében állnak, talán nem is annyira bánt nyilatkozatstopra ítélve. Így utasította el udvariasan interjúkérésemet Fernando Hierro, a Real Madrid korábbi spanyol hátvédje, ahogyan Iván Zamoranót is hasonló pajzs „védte” és egy lengyel kolléga iménti friss tapasztalata alapján Faryd Mondragón kolumbiai kapust szintén.Szóval ezért is kérdezgetik egymást időnként az asztalok között a megszorult újságírók. A furcsa körülmény magyarázza azt is, hogy ma reggel életemben először és valószínűleg utoljára nyilatkozatot adtam a japán televíziónak, amelyet – legnagyobb meglepetésemre – a Budapestet megjárt ázsiai kolléganő magyarul köszönt meg – írja helyszíni tudósítónk, Csillag Péter.

Somlóvári Dávid

 

16:00 2022. 12. 20

Domonkos Bálint

 

14:40 2022. 12. 20

Domonkos Bálint

 

14:36 2022. 12. 20

Domonkos Bálint

 

14:26 2022. 12. 20

Domonkos Bálint

 

12:25 2022. 12. 20

Az Instat adatelemző cég világbajnokságot összesítő statisztikái alapján ez lenne a posztonkénti álomcsapata Katarban nyújtott teljesítmény alapján: Munir Mohamedi (Marokkó, 288) – Diogo Dalot (Portugália, 278), Nader Gandri (Tunézia, 294), Harry Maguire (Anglia, 290), Luke Shaw (Anglia, 289) – Bruno Fernandes (Portugália, 293), Casemiro (Brazília, 293), Frenkie de Jong (Hollandia, 279), Kylian Mbappé (Franciaország, 298) – Neymar (Brazília, 300), Lionel Messi (Argentína, 297)

Domonkos Bálint

 

11:04 2022. 12. 20

Domonkos Bálint

 

10:53 2022. 12. 20

Az InStat adatelemző cég világbajnokságot összesítő statisztikái alapján átlagosan a kapujuktól öt méterre kapták góljaikat a résztvevő csapatok a katari tornán. A hét kapott góllal záró Kanada kapuját viszont kétszer is bevették a tizenhatoson kívülről az ellenfelek, s góljait átlagosan 16.4 méterről kapta (igaz, ehhez nagyban hozzájárul, hogy a vb legtávolabbi gólját is az észak-amerikaiak szenvedték el, amikor a marokkói Hakim Zijes több mint 33 méterről emelt Milan Borjan kifutása miatt az üresen tátongó kanadai kapuba). A legtöbb gólt Costa Rica kapta. A közép-amerikai csapatnak pedig meglehetősen szellős volt a védekezése saját büntetőterületén belül is, Keylor Navasék ugyanis mind a 11 góljukat a 16-oson belülről szenvedték el, de rajtuk kívül Svájc (kilenc), Szerbia, Dél-Korea és a két döntős, Argentína és Franciaország (nyolc-nyolc) is csak ilyen gólokat kapott. A vb-n a legkevesebb gólt, egyet, Tunézia kapta, ugyanakkor a belga „reteszt” törték fel legnehezebben a csapatok, ugyanis átlagosan 2.4 méteres távolságból kapta két gólját Thibaout Courtois. Távolról a legpontosabb Argentína volt, amely góljait átlagosan 12.7 méterről szerezte, megelőzve Hollandiát (12.4 méter és Portugáliát (10.9 méter). Dánia egyetlen gólját 2.1 méterről szerezte, míg a vb-n résztvevő 32 csapat több mint fele, 17, csak a tizenhatoson belülről volt eredményes. Az elemzés szerint a katari vb-n született 172 gól 64 százalékát (110 gólt) a közvetlen kapuelőtérből szerezték a csapatok, míg a legtávolabbi „gólzónából” mindössze két gól esett, Zijes már említett találata mellett Bruno Fernandes azon átadása/lövése, melybe Cristiano Ronaldo nem tudott belefejelni. (Fotó forrása: InStat)

Domonkos Bálint

 

10:32 2022. 12. 20

A tornát nem, a meccseket jól kezdték az argentinok – legalábbis ez derül ki az InStat adatelemző cég katari világbajnokságot értékelő összegzéséből. Bár a világbajnokságot a Szaúd-Arábia elleni vereséggel kezdték, a meccseik jól indultak a katari vb-n a végső győztes argentinoknak, ugyanis a legtöbb gólt az első félidőben ők szerezték, hetet. A második helyen öt-öt góllal az ezüstérmes Franciaország és Anglia zárt. A gallok viszont a legjobb második félidőket nyújtották, hiszen tízszer voltak eredményesek. Ebben a mutatóban a második helyen Portugália zárt kilenccel, a harmadikon pedig Anglia nyolccal. A legtöbb gólt az első félidőben Dél-Korea kapta, hetet, míg Anglia, Hollandia és Wales kapuját csak egyszer vették be az ellenfelek az első játékrészekben. A végső győztes argentinok koncentrációja a mérkőzések hajrájában többször kihagyott, ez látszik ugyanis abból, hogy – a vb-n legtöbb gólt kapó Costa Ricával holtversenyben – a 75. és 90. perc között hét (!) gólt is kaptak, Hollandia és Franciaország is kétgólos hátrányból egyenlített a végjátékban. (Fotó forrása: InStat)

Cselőtei Márk

 

20:34 2022. 12. 19

Cselőtei Márk

 

18:18 2022. 12. 19

Cselőtei Márk

 

17:39 2022. 12. 19

Ha léptékében talán nem is a 2018-os köszöntésre került sor Zlatko Dalic horvát szövetségi kapitány esetében Varasdon, de a horvát labdarúgó válogatott szakmai stábjának vezetőjét ezúttal is hatalmas ünnepség fogadta a barokk város főterén. A fél délutánt felölelő programok keretében mintegy négyezer ember várta a katari világbajnokságon harmadik helyen végzett együttes szövetségi kapitányát. Dalic négy évvel ezelőtt a második, néhány napja pedig a harmadik helyig vezette a "kockásokat".

Jelenti Polgár László Varasdról.

Cselőtei Márk

 

17:09 2022. 12. 19

Cselőtei Márk

 

16:27 2022. 12. 19

Mike Barnabás

 

15:33 2022. 12. 19

Mike Barnabás

 

15:21 2022. 12. 19

Domonkos Bálint

 

14:42 2022. 12. 19

Domonkos Bálint

 

14:38 2022. 12. 19

Domonkos Bálint

 

13:08 2022. 12. 19

Csillag Péter jelenti Katarból:
Hiányozni fog a hangosbeszélőjükbe „metro this way” mondatot mantrázó utcai forgalomirányítók géphangja. Az a mutatós fehér példány a teveszépségverseny főkarámjában. A dohai lovasközpont úszómedencéjében tempózó fekete paripa. Az éjjeli meccsek utáni utazás a hajnali tömött metrón. A csípős-savanyú halleves a szálloda filippínó reggeliztetőjében.
Katar néhány magyar vb-szereplője: a dekorációkészítő, a hangmérnök, a jegyreferens. És a további számos magyar interjúalany a solymásztól kezdve a curlingedzőn, a nagyköveten, a jégtáncoktatón és a szaxofonoson keresztül a hokiedzőig bezárólag. Meg persze a jó pár külföldi háttérfigura: a jordániai költőnő, a dohai egyetemi professzor, a belga trombitás. A tizenhetedik világbajnokságán dolgozó Enrique Macaya Márquez argentin tudósítóbajnok szívélyessége.
Nepáli éjjeliőr barátom a szállodából, a kenyai önkéntes focitréner a metróállomásról, a megrakott talicskájával engedelmesen kanyargó temérdek hordár a piacról. A dohai bazár tarka nyüzsgése, a sivatag lenyűgöző homokvégtelenje, a tenger idilli kék vize. A reggeli szikrázó napsütés, a forró nyáresti hangulat, a légkondimentes helyek természetes melege. A sok hófehér kőkerítés, díszes palota, metrókárpittól zuhanyfüggönyig mindenütt használt keleties minta. A világbajnoki stadionok építészetileg egyedülálló karaktere és a hozzájuk körített őrült szimbólummese. Az arab vallási tévéműsor recitáló énekei. A kávé és a tea szerelemgyerekének tekinthető hagyományos ital, a karak. A katari világbajnokság gasztronómiai győztese, a teveburger.
Pelé 1973-as dohai meccsének kultusza, a katari labdarúgás kedves bukdácsolása, a futballmúltépítő kísérletek esendősége. A dohai könyvtár, a sportmúzeum és főként a misztikus keleti világot elém táró Iszlám Művészetek Múzeuma. Fajszal bin Kasszim al-Tani dollármilliárdos sejk magánkincstárából a háromszáz veterán autócsoda, a szomorú arab hercegnő könnygyűjtő edénye és a vidám háziúr Zsolnay-vázája. A katari társadalom ezerféle árnyalata, a változatos akcentusokkal megcsúfolt angol nyelv millió változata, a kilencven százaléknyi idegen életvitelszerű vendégeskedése. A müezzin hajnali éneke a nyitott ablakon át, a médiaközpontok imaszobái előtt sorakozó néhány pár cipő, a stadion tövében Mekka felé leboruló rendőr.
Lionel Messi légiesen könnyed álomfutballja, Kylian Mbappé szédületes sebessége, Luka Modric tanári eleganciája. A francia válogatott állhatatossága, a brazil játékossága, az ecuadori lelkesültsége. A mexikói szurkolók elronthatatlan vidámsága, a marokkóiak révült megszállottsága, a szenegáliak törzsi tánca.
És egy kicsit hiányozni fog az Oázis rovat is. (Fotón: Csillag Péter)

Balázs Dávid

 

12:26 2022. 12. 19

Domonkos Bálint

 

12:05 2022. 12. 19

mmark

 

11:56 2022. 12. 19

„Hétszeres aranylabdásként Messi gyakorlatilag mindent megnyert, amit a nemzetközi futballéletben meglehet, ennek ellenére karrierje nagy részében az argentinokat legutóbb, 1986-ban vb-győzelemre vezető Diego Maradona árnyékában játszott. A vasárnapi győzelemmel eltűnt az árnyék.”

Balázs Dávid

 

11:54 2022. 12. 19

Domonkos Bálint

 

10:11 2022. 12. 19

Balázs Dávid

 

09:55 2022. 12. 19

Pór Károly

 

08:26 2022. 12. 19

Domonkos Bálint

 

06:51 2022. 12. 19

Csillag Péter jelenti Katarból: A piaci hordár
Karakteres, munkától megnemesedett vonások, nyitott, bölcs, mégis szúrós tekintet. Ha egyetlen arcot vinnék magammal Katarból, a talicskája mellett pihenő piaci hordáré lenne az. (Fotó: Csillag Péter)

Pór Károly

 

06:51 2022. 12. 19

A világbajnokság vasárnap az argentinok győzelmével fejeződött be. Élő hírfolyamunkat azonban ma is folytatjuk a tornához kapcsolódó legfrissebb hírekkel. Hamarosan jövünk sajtóvisszhanggal, a Buenos Aires-i ünneplés képeivel, statisztikákkal, véleményekkel, videókkal. Tartsanak velünk ma is!

Rácz Péter

 

23:56 2022. 12. 18

Szenzációs döntőben szerezte meg Argentína a világbajnoki címet. Bár a meccsdömpingnek vége, hétfőn még további hírekkel, visszapillantókkal, reakciókkal jelentkezünk.

Balázs Dávid

 

20:28 2022. 12. 18

Balázs Dávid

 

20:06 2022. 12. 18

Messi és a családja. ÖSSZEFOGLALÓ ITT!

Balázs Dávid

 

19:46 2022. 12. 18

ARGENTÍNA A VILÁGBAJNOK! (Fotó: Getty Images) ÖSSZEFOGLALÓ ITT!

Balázs Dávid

 

19:38 2022. 12. 18

JÖNNEK AZ ARGENTINOK ÁTVENNI AZ ARANYÉRMEKET ÉS FELEMELNI A TRÓFEÁT! ÖSSZEFOGLALÓ ITT!

Balázs Dávid

 

19:35 2022. 12. 18

A franciák átveszik az ezüstérmüket. ÖSSZEFOGLALÓ ITT!

Domonkos Bálint

 

19:33 2022. 12. 18

Az argentin válogatottat irányító Lionel Scaloni 44 évesen és 216 naposan szerzett világbajnoki címet szövetségi kapitányként. Ezzel a szakember honfitársa, César Menotti 1978-as vb-győzelme óta a legfiatalabb szakvezető lett, aki vb-t nyert. Menotti 39 évesen és 232 naposan örülhetett aranyéremnek. (Fotó: Getty Images)

Balázs Dávid

 

19:32 2022. 12. 18

Balázs Dávid

 

19:31 2022. 12. 18

Balázs Dávid

 

19:29 2022. 12. 18

Domonkos Bálint

 

19:29 2022. 12. 18

64 mérkőzésen 172 gól született a katari labdarúgó-világbajnokságon, s ez új rekord! Az eddigi csúcsot a 2014-es brazíliai és az 1998-as franciaországi esemény tartotta 171 góllal!

Balázs Dávid

 

19:28 2022. 12. 18

Domonkos Bálint

 

19:27 2022. 12. 18

Domonkos Bálint

 

19:21 2022. 12. 18

Domonkos Bálint

 

19:16 2022. 12. 18

Domonkos Bálint

 

19:03 2022. 12. 18

Domonkos Bálint

 

18:59 2022. 12. 18

Domonkos Bálint

 

18:57 2022. 12. 18

Megnyerte utolsó világbajnoki mérkőzését, így aranyéremmel búcsúzik a vb-ktől a hétszeres aranylabdás Lionel Messi! (Fotó: Getty Images)

ÖSSZEFOGLALÓ ITT!

Domonkos Bálint

 

18:55 2022. 12. 18

Gonzalo Montiel is értékesítette tizenegyesét, ezzel Argentína lett a világbajnok!

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Domonkos Bálint

 

18:54 2022. 12. 18

Martínez nehezen szabadul a labdától, nem akarta odaadni a negyedik francia lövőnek, de Kolo Muani középre lőtte a tizenegyest!

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Domonkos Bálint

 

18:53 2022. 12. 18

Leandro Paredes sem rontott! Lloris hozzáért ugyan, de védeni nem tudott!

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Domonkos Bálint

 

18:52 2022. 12. 18

Aurélien Tchouaméni mellélőtt!

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Domonkos Bálint

 

18:51 2022. 12. 18

A csereként beállt Paolo Dybala középre lőtt, Lloris helyére!

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Domonkos Bálint

 

18:50 2022. 12. 18

Kingsley Coman állt oda a franciák második tizenegyeséhez, de Martínez védett!

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Domonkos Bálint

 

18:49 2022. 12. 18

Lionel Messi kezdi a sort az argentin lövőknél! Nem hibázott a hétszeres aranylabdás és laposan gurított!

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Domonkos Bálint

 

18:49 2022. 12. 18

A franciák kezdték a tizenegyespárbajt! Kylian Mbappé áll oda és nem hibázott! Pedig Martínez rajta volt!

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Domonkos Bálint

 

18:44 2022. 12. 18

Óriási izgalmak, fordulatok, igazi dráma! Olyan vb-döntő, amilyennek lennie kell, Lionel Messi és Kylian Mbappé is remekelt, de nincs döntés! Tizenegyespárbajban dől el a világbajnoki cím sorsa Argentína és Franciaország között! (Fotó: Getty Images)

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Balázs Dávid

 

18:40 2022. 12. 18

Kylian Mbappé megint megmentette a franciákat. 3–3 ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Domonkos Bálint

 

18:38 2022. 12. 18

Domonkos Bálint

 

18:36 2022. 12. 18

Gonzalo Montiel kézzel ért labdába a franciák lövésénél az argentin tizenhatoson belül, a lengyel játékvezető pedig újabb tizenegyest ítélt a franciáknak a 116. percben!

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Domonkos Bálint

 

18:33 2022. 12. 18

Domonkos Bálint

 

18:29 2022. 12. 18

Lautaro Martínez lövését Hugo Lloris védte, de a labda Lionel Messi elé került, aki a gólvonalon túlra juttatta azt! Dayot Upamecano csak a gólvonal mögül tudott menteni! Argentína–Franciaország 3–2 a 109. percben! Messi második góljával klubtársához, Kylian Mbappéhoz hasonlóan hét gólnál jár a katari tornán! (Fotó: Getty Images)

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Domonkos Bálint

 

18:25 2022. 12. 18

Az utolsó 15 perc kezdődött meg a katari labdarúgó-világbajnokságon a játékidőt tekintve. Amennyiben ebben a periódusban sem születik döntés Argentína és Franciaország között, tizenegyespárbaj dönt a trófeáról!

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!