Tizenegy afrikai mérkőzést és hat pótselejtező-párharcot leszámítva a héten mindenhol véget értek a 2018-as labdarúgó-világbajnokság selejtezői, de az összecsapások és az azt megelőző órák  nem szűkölködtek a furcsaságokban.

FANTOMGÓL PANAMÁBAN

 
Vb 2018: már csak kilenc hely kiadó – innen folytatják novemberben

A legtöbb vitát kiváltó eset Panamavárosban történt, ahol a már biztos vb-kvótával rendelkező Costa Rica vendégeskedett, és ugyan a 36. percben vezetést szerzett, 2–1-re kikapott. Miután az Egyesült Államok válogatottja elvérzett Trinidad és Tobago ellen, ezzel a sikerrel Panama is vb-résztvevő lett.

A hazaiak egyenlítő gólja azonban óriási játékvezetői hibából született, Gabriel Torres helyzeténél ugyanis a labda a gólvonalat is alig érte el, így biztosan nem haladt át rajta.

NŐI FIGYELEMELTERELÉS ASUNCIÓNBAN

A venezuelai szövetségi kapitány, Rafael Dudamel elégedett lehetett, hiszen csapata idegenben 1–0-ra legyőzte Paraguayt a dél-amerikai selejtező utolsó fordulójában. Amennyiben a hazaiak győztek volna,  ők is megszerezhették volna a pótselejtezőt jelentő 5. helyet.

paraguay
Nehéz lehet ellenállni a paraguayi szurkolóknak (Fotó: AFP)

Dudamel szerint nem is akartak semmit a véletlenre bízni a paraguayiak, azt állította, a hazaiak nőket küldtek azért a szállodájukba, hogy elvonják játékosai figyelmét a mérkőzésről, és lefárasszák őket.

„A meccs előtti utolsó éjszaka sok nő látogatott el a hotelbe, de nem lepődtünk meg. Ezek régi trükkök” – mondta.

GYANÚS NARANCSLÉ

Gabon válogatottja az utolsó forduló előtt már biztosan kiesett a vb-szereplésért zajló versengésből, de José Antonio Camacho kapitány szerint ebben közrejátszott az is, hogy a csapat tagjai az október 7-i, marokkói meccset megelőzően hasmenéstől szenvedtek.

A Dortmund csatára, Pierre-Emerick Aubameyang szerint egy szándékosan megfertőzött narancslé volt a hasmenés okozója.

Camacho kapitány ugyancsak gyanúsnak találta a körülményeket: „Nem hittem volna, hogy ilyesmi megtörténhet, de a játékosaim korábban figyelmeztettek erre, mert kerültek már hasonló helyzetbe az Afrika-kupán. Azt mondták, óvatosnak kell lenni, és senkiben sem szabad megbízni. Néhányan nem is voltak hajlandóak a szállodában étkezni” – mesélte.

A mérkőzést Marokkó 3–0-ra megnyerte, kilenc pontjával vezeti a C-csoportot, és november 11-én a nyolcpontos Elefántcsontpart otthonában kell kiharcolnia a vb-részvételt. Gabon öt ponttal a harmadik helyen áll.

TÚL MAGAS FŰ SYDNEYBEN

A szíriai szurkolók nem tudják megemészteni, hogy csapatuk a „hazai”, malajziai 1–1-es döntetlen után Sydneyben, hosszabbítás után 2–1-re kikapott, és kiesett Ausztrália ellen.

A drukkerek egyrészt az üzbég Irmatov játékvezető ténykedését kritizálták, másrészt azt állították, a hazaiak direkt magasabbra nyírták a füvet, és ahhoz jobban illő cipőkben léptek pályára, hátrányos helyzetbe hozva ezzel a kedvenceket.